Αλέξης Ακριθάκης στις Kalfayan Galleries

25.11.2008
Έκθεση με έργα του Αλέξη Ακριθάκη θα φιλοξενήσουν από τις 11 Δεκεμβρίου οι Kalfayan Galleries. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκθέσεων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι Kalfayan Galleries ως αφιερώματα στους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους του Μοντερνισμού.
Έκθεση με έργα του Αλέξη Ακριθάκη θα φιλοξενήσουν από τις 11 Δεκεμβρίου οι Kalfayan Galleries. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκθέσεων που πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι Kalfayan Galleries ως αφιερώματα στους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους του Μοντερνισμού.

Η έκθεση παρουσιάζει το πολύπλευρο εικαστικό έργο του Αλέξη Ακριθάκη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα. Το έργο του είναι ευρύτερα γνωστό για την ιδιόμορφη τεχνοτροπία, την πολύχρωμη παλέτα και την «παιχνιδιάρικη» θεματογραφία. Πίσω από τα έντονα χρώματα κρύβεται το ιδιότυπο, συχνά μαύρο χιούμορ του καλλιτέχνη ο οποίος με τα έντονα χρώματα ξορκίζει τους προσωπικούς του δαίμονες.

Τα έργα του μιλούν με τον πιο γλαφυρό τρόπο για την αγάπη του για τα ταξίδια και τον περιπετειώδη βίο του στην Αθήνα, στο Παρίσι (1958-1961) και στο Βερολίνο. H παραμονή του μάλιστα στο Βερολίνο (1968-1984), κατά την οποία επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, σηματοδοτεί μια από τις πιο δημιουργικές και παραγωγικές περιόδους στη ζωή του καλλιτέχνη.

Έντονα πολιτικοποιημένος ο ίδιος, συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Συνδέθηκε φιλικά με σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες της εποχής του και διατηρούσε πάντα στενές επαφές με τον κύκλο των διανοουμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το εστιατόριο μάλιστα της συζύγου του στο Βερολίνο απέκτησε διεθνή φήμη καθώς το Fofi's υπήρξε πόλος έλξης και σημείο συνάντησης του καλλιτεχνικού κόσμου της γερμανικής πρωτεύουσας. Στην έκθεση παρουσιάζονται μεταξύ άλλων δύο έργα αφιερωμένα σε δύο φίλους του, τον συγγραφέα Κώστα Ταχτσή και τον ποιητή και διανοούμενο Γιώργο Μακρή.

Ο Ακριθάκης δημιούργησε έναν μοναδικό μικρόκοσμο από αρχετυπικά σύμβολα και εικόνες από καθαρά προσωπικές εμπειρίες. Λουλούδια και πουλιά, λάβαρα, βαλίτσες και ποδήλατα, καρδιές και ήλιοι δημιουργούν το μαγικό σύμπαν του Ακριθάκη σκηνές από το οποίο αποκαλύπτονται κάθε φορά στους πίνακες, τα σχέδια και τις ξύλινες κατασκευές του. Οι εικόνες-σύμβολα και τα σχέδια "τσίκι-τσίκι", όπως αποκαλούσε ο Ταχτσής τη δαντελωτή γραφή του Ακριθάκη, στοιχειοθετούν μια οπτική μυθολογία στην οποία κεντρικό ρόλο έχει το ταξίδι και η περιπέτεια, ενώ διάχυτη είναι η διάθεση φυγής του καλλιτέχνη.

Ο Ακριθάκης υπήρξε ένας λυρικός "παραμυθάς". Όπως είχε πει και ο ίδιος: «Στη ζωγραφική είναι περιττά τα λόγια / Στην ποίηση είναι περιττά τα σχέδια / Κι όμως σχεδιάζεις ένα ποίημα / ή γράφεις μια ζωγραφική».

Info:
Αλέξης Ακριθάκης
Kalfayan Galleries Χάρητος 11, Κολωνάκι, 106 75 Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008, 20:00 - 22:00
Διάρκεια έκθεσης: 11 Δεκεμβρίου 2008 - 17 Ιανουαρίου 2009
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα & Σάββατο: 10.00 - 15.00
Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 - 20.00