Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι... στο Αμφι-Θέατρο

11.11.2008
Το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τένεσι Γουίλιαμς παρουσιάζεται στο Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία του ιδίου με την Κατερίνα Χέλμη, τη Μαρίνα Ασλάνογλου και πολλούς άλλους ηθοποιούς.
Το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τένεσι Γουίλιαμς παρουσιάζεται στο Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία του ιδίου με την Κατερίνα Χέλμη, τη Μαρίνα Ασλάνογλου και πολλούς άλλους ηθοποιούς.

Το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» δεν είναι μόνο ένα από τα εντελώς κορυφαία έργα του αμερικανικού θεάτρου, αλλά κι ένα κείμενο που συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές σκηνές, όταν πρωτοεμφανίσθηκε πρίν από πενήντα περίπου χρόνια.
Στο έργο δεσπόζει θυελλώδης δράση κι ενώ προβάλλονται θέματα αιμομικτικού έρωτα, ομοφυλοφιλικού έρωτα, κατασπαραγμών και ανθρωποφαγίας, αναδύεται μια παράξενη πικρή ποίηση, εμποτισμένη με αφαιρετικά στοιχεία, με συμβολισμούς, με αρχετυπικές καταβολές. Κυρίως χάρη στο έργο του αυτό ο Ουίλλιαμς χαρακτηρίσθηκε ως "ο ποιητής των κολασμένων".

Η υπόθεση:
Σαν σ' ένα θερμοκήπιο ανάμεσα στα πολυαγαπημένα φυτά του γιου της Σεμπάστιαν, ζει η μητέρα του κυρία Βέναμπλ. Εκείνος δεν υπάρχει πια. Κι εκείνη, μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, πού λάτρευε παθολογικά το γιο της, αρνείται να δει την πραγματικότητα. Τι συνέβη όμως ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι; Είναι το μόνο καλοκαίρι πού η μητέρα λόγω ασθένειας δεν συνόδεψε το γιο της στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέλφη του Κάθριν. Η Κάθριν, κρυφά και παράξενα ερωτευμένη με τον Σεμπάστιαν, λειτουργούσε σαν "κράχτης" όπως και η μάνα του, ώστε ο ομοφυλόφιλος Σεμπάστιαν να βρίσκει εραστές.
Εκείνο όμως το καλοκαίρι, κατά την ιστορία πού αφηγείται η Κάθριν, ο Σεμπάστιαν κατασπαράχθηκε από πεινασμένα παιδιά. Η κυρία Βέναμπλ αρνείται να το πιστέψει. Θεωρεί υπεύθυνη την Κάθριν, πού δεν τον προστάτευσε, κι έτσι κατάφερε να την κλείσει σε ιδιωτική κλινική, με απώτερο σκοπό το δημόσιο ψυχιατρείο και τη λοβοτομή, με τη βοήθεια του γιατρού Κούκροβιτς, για να πάψει να διηγείται την ανατριχιαστικά φρικιαστική ιστορία του χαμού του γιου της. Μήπως όμως ο γιατρός πιστέψει τελικά στην αλήθεια της Κάθριν και όλα πάρουν έναν άλλο δρόμο;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση
: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ Κατερίνα Χέλμη (Κυρία Βέναμπλ), Μαρίνα Ασλάνογλου (Κάθριν), Θανάσης Κουρλαμπάς (Δόκτωρ Κούκροβιτς), Ζωή Ρηγοπούλου (Κυρία Χόλλυ), Λευτέρης Πολυχρόνης (Τζώρτζ), Μαριάνθη Κυρίου (Αδελφή Ευτυχία), Πόπη Λυμπεροπούλου (Δεσποινίς Φόξχιλ)

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Γύρω στις 20 Νοεμβρίου 2008

Παραστάσεις:
Τετάρτη (λαϊκή), Κυριακή 7 μ.μ.,
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9 μ.μ.

1η παράσταση: Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008
Τιμές εισιτηρίων: 24 ευρώ (κανονικό)
20 ευρώ (λαϊκή απογευματινή)
17 ευρώ (φοιτητικό)

Διάρκεια: 1 ώρα και 30' χωρίς διάλειμμα