EQUUS: Από το Broadway στην Αθήνα

10.11.2008
To EQUUS, η θεατρική παράσταση του Peter Shaffer που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο Λονδίνο, η παράσταση που με πρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ /Daniel Radcliffe έχει προκαλέσει με τις γυμνές του στιγμές πληθώρα σχολιών σε παντός είδους έντυπα... έρχεται στην Αθήνα με αποκλειστικά δικαιώματα -που εξασφάλισε ο Δημήτρης Γιώτης!
To EQUUS, η θεατρική παράσταση του Peter Shaffer που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο Λονδίνο, η παράσταση που με πρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ /Daniel Radcliffe έχει προκαλέσει με τις γυμνές του στιγμές πληθώρα σχολιών σε παντός είδους έντυπα... και συνεχίζει να είναι Sold out παράσταση στην Νέα Υόρκη, στο Broadway, έρχεται στην Αθήνα με αποκλειστικά δικαιώματα -που εξασφάλισε ο Δημήτρης Γιώτης.

Στο EQUUS ένα αγόρι - ο Άλαν - διαπράττει ένα ασύνηθες έγκλημα κι ο ψυχίατρος - Μάρτιν- ανακαλύπτει ένα τρομακτικό μυστικό στην διάρκεια της θεραπείας του: Την ιδιαίτερη σημασία, που έχουν τα άλογα για το αγόρι... Η απομυθοποίηση των θεών του Άλαν, καθρεφτίζεται στον εσωτερικό ψυχισμό του Μάρτιν, διαμοίβοντας αειθαλή υπαρξιακά ερωτήματα. Ο Άλαν, είναι ένας σύγχρονος τραγικός ήρωας που πάσχει, συμπάσχει και τελικά αποδίδει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, μέσα από προσωπική και συλλογική κάθαρση. Άλλωστε τη ζωή δε χρειάζεται να την αναλύεις ή να την κρίνεις, επιβάλλεται όμως να τη ζεις σπάζοντας κάθε «Κύβο», κάθε περιοριστικό κέλυφος, όπως ακριβώς ο Άλαν.

EQUUS, όπως λέγεται το άλογο στα λατινικά και ως Ίππος, όπως σε σκακιστική αναγωγή εξελίσσεται η πλοκή του έργου εφαρμόζοντας την πιο σπουδαία νομοτελειακή πράξη στο σύμπαν, αυτήν της αιτίας και του αποτελέσματος αλλά και την πιο σπουδαία θεατρική, τη λύση του δράματος με την αποκατάσταση και την εξιλέωση.

Στο EQUUS δε δίδονται απαντήσεις για τη ζωή, τον πόνο, τον έρωτα, την τόλμη, την υπέρβαση ή την ψυχή, ενδελεχώς όμως δημιουργούνται με κοφτερή λιτότητα κι άλλα ερωτήματα δίνοντας τον φυσικό χώρο στο θεατή να συνδημιουργήσει τα συμπεράσματα και να πάρει την ευθύνη του για το δικό του υπαρξιακό μονοπάτι, ολοκληρωμένα κι αγέρωχα σε αλληγορία με καθαρότητα την ενός Ίππου, ή με το Ρίσκο ενός ανθρώπου...

Μετάφραση : Δημήτρης Γιώτης
Δραματουργική επεξεργασία & σκηνοθεσία : Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνικά & Κοστούμια : Δέσποινα Βολίδη
Μουσική Επιμέλεια : Μαρτίν Κριθαρά
Χορογραφία - Κινησιολογία : Αγγέλα Πατζέλη
Βοηθός Σκηνοθέτη : Γιώργος Γεμελιάρης,
Δανάη Σπανού
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Σωκράτης Αλαφούζος - Δημήτρης Γιώτης - Βέρα Χατζηιακώβου - Χρυσούλα Παπαδοπούλου - Στέφανος Τσακιράκης - Ειρήνη Χριστίδη - Νίκος Μοναστηριώτης - Παντελής Αχιλλέως και ο Μάκης Αρβανιτάκης

ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη
Τ. 210 8252242