"Το Καμάρι της Δύσης" από τον Στάθη Λιβαθινό!

29.10.2008
Μετά το σταμάτημα της λειτουργίας της πειραματικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, η Άννα Βαγενά κάλεσε το Στάθη Λιβαθινό να φέρει την ομάδα του και να συνεχίσει τη δουλειά του στο θέατρο της, το «Μεταξουργείο», αναλαμβάνοντας την παραγωγή.
Μετά το σταμάτημα της λειτουργίας της πειραματικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, η Άννα Βαγενά κάλεσε το Στάθη Λιβαθινό να φέρει την ομάδα του και να συνεχίσει τη δουλειά του στο θέατρο της, το «Μεταξουργείο», αναλαμβάνοντας την παραγωγή.

Έτσι από την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η ομάδα θα συνεχίσει παρουσιάζοντας δύο έργα στην κεντρική σκηνή από Τετάρτη έως και Κυριακή και άλλες τρεις παραστάσεις στη νέα σκηνή κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Το πρώτο έργο της κεντρικής σκηνής είναι το κλασικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα John Millington Synge, «Ενας Ηρωας - Το καμάρι της Δύσης» («The Playboy Of The Western World»).

Το έργο γράφτηκε 100 χρόνια πριν, το 1907, και θα μπορούσε να έχει βγει από το εργαστήριο οποιουδήποτε από τους μεγάλους κωμωδιογράφους των δύο τελευταίων αιώνων. Στο χωριό της περιφέρειας Μεγιό, στην άκρη του δυτικού κόσμου, στις απότομες όχθες της Καθολικής Ιρλανδίας τίποτα δεν αλλάζει και όλοι ζουν στο δικό τους ρυθμό αποκομμένοι από τον πολιτισμό και την κοινωνία, ώσπου να εμφανιστεί στο ταβερνείο του Μάικ και της κόρης του, Πέγκιν, ένας ξένος, ένας νεαρός, που γρήγορα θα αναδειχτεί σε ήρωα του χωρίου και ίνδαλμα των γυναικών, που θα του χαρίσουν την προσοχή, την περιποίηση και την καρδιά τους. Πολύ σύντομα αλλάζουν όλα, γιατί στο θέατρο του Σίνκγ οι εναλλαγές και οι ανατροπές γίνονται στιγμιαία.

Ο John Millington Synge έζησε μόνο 38 χρόνια (1871 ? 1909) και έγραψε τον «Ήρωα ? Το Καμάρι Της Δύσης» δύο χρόνια πριν πεθάνει. Σπούδασε το Τρίνιτι Κόλετζ του Δουβλίνου, όπου αργότερα θα σπουδάσει και ο Σάμουελ Μπέκετ, του οποίου θεωρείται και δάσκαλος στη θεατρική γραφή. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του γνώρισε στο Παρίσι τον μελλοντικό νομπελίστα, Ιρλανδό ποιητή Γέιτς. Με την προτροπή του, ο Σινγκ θα γυρίσει πίσω για να ζήσει ανάμεσα στους Ιρλανδούς αγρότες και να ασχοληθεί με τη ζωή του Ιρλανδικού χωρίου. Η φιλία και η συνεργασία των δύο πνευματικών Ιρλανδών θα αλλάξει ριζικά όλη τη ροή του Ιρλανδικού θεάτρου αλλά και της Ιρλανδικής λογοτεχνίας.

Ο «ΗΡΩΑΣ» που είναι ένα από τα τελευταία έργα του Σίνγκ και θεωρείται το αριστούργημά του, γνώρισε τεράστια επιτυχία, όπου και αν παίχτηκε και συνεχίζει να τη γνωρίζει χάρις στη ζωντανή, φρέσκια γλώσσα του, το μοναδικό, παράλογο χιούμορ του και την ιδιαίτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια στην περιγραφή των ηρώων του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία : Στάθης Λιβαθινός
Συνεργάτης Σκηνοθεσίας : Δημήτρης Ήμελλος
Μετάφραση : Γιώργος Δεπάστας -Ζένια Κριτσέφσκαγια
Σκηνικά - Κοστούμια : Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική : Κώστας Μαγγίνας
Χορογραφία - Κινησιολογία : Κωνσταντίνος Μίχος
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη : Μάγια Μοσχανδρέου

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Άρης Τρουπάκης, Μαρία Σαββίδου, Στέλιος Ιακωβίδης, Άννα Κουτσαφτίκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Γιώργος Δάμπασης, Καλλιόπη Σίμου, Σοφία Τσινάρη

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων :
Δευτέρα : Αργεί
Τρίτη : Αργεί
Τετάρτη : 19.00
Πέμπτη : 21.00
Παρασκευή : 21.00
Σάββατο : 21.00
Κυριακή 14:30 και 18:30

Τιμές Εισιτηρίων :
Γενική Είσοδος : 22 €
Φοιτητικό : 15 €

Διάρκεια : 2 ώρες