Rock 'n' Roll στο Θέατρο Πόρτα

29.10.2008
Έρωτας, μουσική, επανάσταση! Mετά το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, το καινούριο έργο του Tom Stoppard τώρα και στην Αθήνα στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία Γιώργου Κοτανίδη.

Τι: ROCK 'N' ROLL
Πού: Θέατρο Πόρτα
Πότε: Από 30 Οκτωβρίου
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ (Αγοράστε τα εισιτήριά σας εως τις 9 Νοεμβρίου και κερδίστε 8 ευρώ για κάθε εισιτήριο)
Τιμές εισιτηρίων με προσφορά: Γενική είσοδος - 20 €, Φοιτητικό - 15 €
Κανονικές τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος - 28 €, Φοιτητικό - 20 €
Προπώληση Εισιτήριων: PUBLIC Συντάγματος, www.ticketnet.gr και στο 210-8840600
Εισιτήρια διαθέσιμα και στα φυσικά σημεία πώλησης.


Τι σχέση έχει ο Μικ Τζάγκερ με τον Λένιν;
Τι συνδέει τον Σιντ Μπάρετ με το Θεό Πάνα;
Τι ενώνει την ποίηση της Σαπφώς με τους Πινκ Φλόιντ;
Ποια η σχέση του Rock 'n' Roll με την επανάσταση;


Tο καινούριο έργο του TOM STOPPARD μετά το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη τώρα και στην Αθήνα στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία Γιώργου Κοτανίδη.

1968: Η χρονιά της μεγάλης παγκόσμιας αναταραχής.
Της εξέγερσης του Μάη στη Γαλλία και της Άνοιξης της Πράγας.

Τον Αύγουστο του ’68, τα σοβιετικά τανκς εισβάλλουν στη Τσεχοσλοβακία. Ένας νεαρός Τσέχος φοιτητής, ο Γιαν, εγκαταλείπει τον ασφαλή χώρο του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ για την πατρίδα του, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την ιδέα της ελευθερίας και έναν πιο ανθρώπινο σοσιαλισμό. Σύμβολο αντίστασης για τους νέους της περιόδου εκείνης σε Δύση και Ανατολή, το rock 'n' roll, είναι η αγαπημένη μουσική του Γιαν και διωκόμενο είδος από το καθεστώς, που το θεωρεί όχημα αλλοτρίωσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Οι διαφωνίες του Γιαν με τον φίλο του Φέρντιναντ για το πως θα εκφράσουν την αντίθεσή τους με το καθεστώς, οι συγκρούσεις μεταξύ του φοιτητή και του Άγγλου καθηγητή του Μαξ, που είναι κομμουνιστής και υπερασπίζεται τους σοβιετικούς, ο προσωπικός αγώνας κατά του καρκίνου της γυναίκας του καθηγητή, της φιλολόγου Έληνορ που διδάσκει τη λυρική ποίηση της Σαπφούς και ο έρωτας της μικρής τους κόρης Εσμέ για τον Γιαν μέσα σ’ ένα σύννεφο σύγχυσης του θεού Πάνα με τους Pink Floyd, είναι οι βασικοί πυλώνες δράσης του θεατρικού έργου Rock 'n' Roll.

Ο Stoppard τοποθετεί τους ήρωές του στα κρίσιμα σταυροδρόμια της ιστορίας, και μέσα από αυτούς τους άξονες, συνοψίζει τις εσωτερικές συγκρούσεις της Αριστεράς, ενώ παράλληλα, αντιπαραβάλλει την ιδέα της ελευθερίας του Τύπου στην ανελεύθερη πραγματικότητα τόσο του σοσιαλιστικού, όσο και τού καπιταλιστικού Τύπου της εποχής.
Τέλος, μέσα απο ένα Rock μουσικό συγκρότημα, που λέγεται "The Plastic People of The Universe" που διώκεται απο το καθεστώς και γίνεται σύμβολο της αντίστασης, αναδεικνύει την πολιτική δύναμη των μουσικών επαναστάσεων.

1990: Το τείχος του Βερολίνου έχει πέσει, το σοσιαλιστικό στρατόπεδο έχει καταρρεύσει. Στο Καίμπριτζ μια άλλη φιλόλογος διαβάζει Πλούταρχο που αναγγέλλει τον θάνατο του θεού Πάνα ενώ στην ελεύθερη πια Πράγα, ο Γιαν μαζί με την Εσμέ, παρακολουθούν εκστατικοί την πρώτη συναυλία των αγαπημένων του Rolling Stοnes, που συμβολίζουν την αναγέννηση του θεού Πάνα στη σύγχρονή εποχή.

Ο Tom Stoppard είναι ένας από τους σπουδαιότερους θεατρικούς συγγραφείς, βραβευμένος μεταξύ άλλων με Όσκαρ για το σενάριο της ταινίας «Ερωτευμένος Σαίξπηρ». Δημιούργησε αίσθηση με τα πρώτα έργα του: «Travesties», «Ο Ρόζενγκραντ και ο Γκύλντεστερν είναι νεκροί» (το οποίο έχει σκηνοθετήσει για τον κινηματογράφο παίρνοντας το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας). Τόσο τα παλιότερα όσο και τα τελευταία έργα του: «Αρκαδία», «Η επινόηση της αγάπης», «Το πιο αληθινό» κ.ά, έχουν κατακτήσει το κοινό και παίζονται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Το προηγούμενο έργο του, η τριλογία: «Η ακτή της ουτοπίας», όπου μιλάει για την ανθρωπιστικά ιδεώδη, σάρωσε όλα τα βραβεία Τόνι. Το ROCK 'N' ROLL είναι το τελευταίο του έργο.

Στην παράσταση ακούγονται τραγούδια των:
Pink Floyd, Bob Dylan, Rolling Stones, Velvet Underground, U2, John Lennon, Guns 'n Roses, Grateful Dead, Beach Boys και Syd Barrett.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κοτανίδης
Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Κλερ Μπρέϊσγουελ
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Make Up: Δήμητρα Φαφαλιού
Hair Styling: Χρόνης Τζήμος
Δημιουργία video: Ανδρέας Αποστολίδης

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Αιμιλία Βάλβη, Γιάννης Δρίτσας, Εύα Κοτανίδη, Γιώργος Κοτανίδης, Σταύρος Μερμήγκης, Στέλλα Μπαλωμένου, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Βαγγέλης Ρόκκος, Αλέκος Συσσοβίτης, Ίρις Χατζηαντωνίου.

Το ROCK 'N' ROLL ανεβαίνει στο θέατρο Πόρτα στις 30 Οκτωβρίου σε παραγωγή της ADaM Productions σε συνεργασία με την ομάδα «Σαλτιμπάγκοι».