Η Μήδεια στον ... καθρέφτη

29.10.2008
Το έργο του Κουβανού συγγραφέα Χοσέ Τριάνα «Η Μήδεια στον καθρέφτη» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΙ» στο θέατρο «Άκης Δαβής» (πρώην «Αλκμήνη») σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Πετσόπουλου, από την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου και μέχρι τις 4 Ιανουαρίου.

Όταν ο ξένος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός
Μια γυναίκα εγκλωβισμένη στις εμμονές της.
Στην ανάγκη να αγαπηθεί.
Στην ανικανότητα να δεχτεί ότι δεν αγαπιέται πια.
Πουθενά. Παντού.
Μια γυναίκα μπροστά στον καθρέφτη, αντιμέτωπη με τον πιο σκοτεινό εχθρό της.
Τον ίδιο της τον εαυτό.

Το έργο του Κουβανού συγγραφέα Χοσέ Τριάνα «Η Μήδεια στον καθρέφτη» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΙ» στο θέατρο «Άκης Δαβής» (πρώην «Αλκμήνη») σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Πετσόπουλου, από την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου και μέχρι τις 4 Ιανουαρίου.

Το έργο
«Η Μήδεια στον καθρέφτη» γράφτηκε το 1960 και είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας του Χοσέ Τριάνα, όπου καταπιάνεται με την Ελληνική Μυθολογία (Medea en el espejo - La muerte del Ñeque - La noche de los asesinos). Ο Τριάνα, με αληθινή επαναστατική διάθεση, προτείνει εκτός των άλλων, για πρώτη φορά στην Κούβα, έγχρωμους ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πράγμα αδιανόητο πριν την επανάσταση.

Στο έργο αυτό η Μαρία-Μήδεια, είναι μια σύγχρονη γυναίκα η οποία παρά το δυναμισμό και την ανεξαρτησία της πληγώνεται θανάσιμα από τον άντρα που ποθεί, ο οποίος τελικά την εγκαταλείπει για μια νεότερη γυναίκα. Αυτή η πληγή είναι τόσο βαθειά και αβάσταχτη που δεν αφήνει χώρο παρά μόνο για τον παραλογισμό και το θάνατο. Μετατρέπει τη Μήδεια σε ένα τέρας υπεροψίας, που πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να καταστρέψει ότι έχει δημιουργήσει.

Ο Τριάνα δημιουργεί μια σύγχρονη Μήδεια, τόσο πραγματική και αναγνωρίσιμη, εστιάζοντας με την ανατρεπτική ματιά του στην καταστροφική δύναμη του Έρωτα και την αδυναμία του ανθρώπου να ξεφύγει από αυτή, καθώς και στην αέναη σύγκρουση των δύο φύλων. Ωστόσο ο συγγραφέας, εμπνέεται από το μύθο της Μήδειας, όχι μόνο για να μας παρασύρει στην δίνη μιας μοιραίας ερωτικής ιστορίας αλλά και για να συλλογιστούμε πάνω στις ασύλληπτες ανθρώπινες πράξεις και στις ακατανόητες επιλογές, που πηγάζουν από τις εμμονές, τους φόβους και τον εγωισμό μας και που αποδεικνύουν ότι ο πιο επικίνδυνος ξένος παραμένει ο ίδιος μας ο εαυτός.

Η παράσταση
Ο Τριάνα τοποθετεί τη Μαρία-Μήδεια με φόντο τις θρησκευτικές τελετές της Κούβας (Santerias) και τους αφροκουβάνικους ρυθμούς τους. Στην παράσταση επιχειρείται η προσέγγιση αυτής της πτυχής του έργου, της τόσο άγνωστης και μακρινής από τα δυτικά και ευρωπαϊκά πρότυπα, εμπλουτίζοντας το έργο και με άλλους ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής, όπως το Candombe και την Batucada, από την Ουρουγουάη και την Βραζιλία αντίστοιχα, καθώς και το λαϊκό μουσικό είδος της Ουρουγουάης τη λεγόμενη Murga.

Η επίσημη πρεμιέρα της «Μήδειας στον καθρέφτη», έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα γίνει παρουσία του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος έχει ήδη τιμήσει την ομάδα στα δύο προηγούμενα ανεβάσματα του διασημότερου έργου του «Η νύχτα των δολοφόνων» το 2004 και το 2007.

Οι συντελεστές
Μετάφραση - Σκηνοθεσία
: Γιάννης Πετσόπουλος
Σκηνικά : Πάρις Φερράρο - Άννα Λάμπρου
Κοστούμια : Λευκή Δεριζιώτη - ομάδα «Πολυμήχανοι»
Σχεδιασμός Φωτισμών : Νίκος Βλασόπουλος
Διδασκαλία τεχνικών «φυσικού θεάτρου» : Βούλα Ξύκη
Πρωτόγονη έκφραση: Κατερίνα Σταύρου
Διδασκαλία τραγουδιού: Μάρθα Μορελεόν
Επιμέλεια Κίνησης: Αγγελική Παπαδάτου
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Πετσόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Νικολαΐδη

Παίζουν : Αντωνία Βαλλιανάτου, Νατάσα Γαβαλά, Μαρία Μοάτσου, Γιώργος Ντούσης, Πάρις Φερράρο, Βασίλης Χατζηδημητράκης, Χρύσανθος Κανάκης, Απόστολος Κυρατζής, Αριστείδης Πάντζιος Θέατρο «Άκης Δαβής» πρώην «Αλκμήνη» , Αλκμήνης 8, Κάτω Πετράλωνα Στάση μετρό «Κεραμικός» Τηλ. 210.3428583

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο 9.30μ.μ
Κυριακή 8.30μ.μ
Τιμές εισιτηρίων: 15 €, 10 € φοιτητικό