Ποιος θα αγοράσει τη Ρολς Ρόις του Καραμανλή;

08.10.2008
Αυτοκίνητο σε δημοπρασία έργων ελληνικής τέχνης; Για πρώτη φορά ένα πολυτελές και συλλεκτικό αυτοκίνητο Ρολς Ρόις θα συμπεριληφθεί στο Greek Sale του οίκου Μπόναμς στο Λονδίνο στις 10 Νοεμβρίου. Τη συγκεκριμένη μαύρη λιμουζίνα χρησιμοποιούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 1975 έως το 1981. Η τιμή της εκτιμάται 100.000 με 150.000 λίρες.

Αυτοκίνητο σε δημοπρασία έργων ελληνικής τέχνης; Για πρώτη φορά ένα πολυτελές και συλλεκτικό αυτοκίνητο Ρολς Ρόις θα συμπεριληφθεί στο Greek Sale του οίκου Μπόναμς στο Λονδίνο στις 10 Νοεμβρίου. Τη συγκεκριμένη μαύρη λιμουζίνα χρησιμοποιούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 1975 έως το 1981.

Η τιμή της εκτιμάται 100.000 με 150.000 λίρες.

Ποιος θα αγοράσει το ιστορικό αυτοκίνητο, το οποίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, με μόλις 59.000 χιλιόμετρα, που συνοδεύεται από πιστοποιητικά, δελτία κίνησης και φωτογραφίες του κατόχου της; Πάντως, ο σημερινός πωλητής του, επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης και αυτοκινήτων, το «κτύπησε» το 1988 σε δημοπρασία του ΟΔΔΥ, με 25 εκατ. δραχμές.

Η Rolls Royce Silver Shadow Wheelbase Limousine είχε παραγγελθεί από το ελληνικό κράτος, επί χούντας, το 1970. Παρελήφθη έναν χρόνο μετά, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε έως το 1975, οπότε το αριστοκρατικό αυτοκίνητο επελέγη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τις μετακινήσεις του έως το 1981.

Πριν από τη δημοπρασία στο Λονδίνο, όπου η λιμουζίνα δεν θα ταξιδέψει αλλά θα παρουσιαστεί μέσω οθόνης, το ελληνικό κοινό μπορεί να τη δει ανάμεσα στα έργα τέχνης σε έκθεση στην Αθηναϊδα (Καστοριάς 34-36), στις 29, 30 και 31 Οκτωβρίου.

Η Ρολς Ρόις θα βγει στο σφυρί από τον Μπόναμς (οίκο που ειδικεύεται ιδιαίτερα στη δημοπρασία αυτοκινήτων), στην ίδια δημοπρασία μαζί με 168 έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ανάμεσά τους και ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Δημήτρη Γαλάνη, αλλά και το μεγαλύτερο σε διαστάσεις, το οποίο, επιπλέον, έχει τη δική του ιστορία. Πρόκειται για την «Οικογένεια του καλλιτέχνη», με σπάνια θεματογραφία, φτιαγμένο στο εργαστήριο του καλλιτέχνη στη Μονμάρτη, όπου σύχναζαν φίλοι του διανοούμενοι και καλλιτέχνες, σαν τον Πικάσο και άλλους.

Μία από τις δημόσιες παρουσιάσεις του πίνακα είναι σε έκθεση, στο Παρίσι, μαζί με έργα Πικάσο, Μπονάρ και άλλων, ενώ η τελευταία του εμφάνιση χρονολογείται το 1928, σε αναδρομική του Γαλάνη στο Ιλίου Μέλαθρον στην Αθήνα.

Εξαφανισμένη για δεκαετίες, η «Οικογένεια του καλλιτέχνη» ανήκε στην περίφημη συλλογή Γεωργίου Στρίγκου.

Κοσμούσε το οικογενειακό σπίτι του επιχειρηματία και συλλέκτη στον Πειραιά (σπίτι που ζωγράφισε ο Τσαρούχης και στέγασε αργότερα το Γαλλικό Ινστιτούτο), πέρασε την Κατοχή και σώθηκε από τους ανθρώπους που φρόντιζαν το σπίτι, όταν αυτό επιτάχθηκε από τους Γερμανούς. Η οικονομική αξία του εκτιμάται ανάμεσα σε 200.000 και 300.000 λίρες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ
Στο Greek Sale της 10ης Νοεμβρίου δίνεται για πρώτη φορά έμφαση στην παραμελημένη ελληνική γλυπτική, μας λέει η κ. Τερψιχόρη Αγγελοπούλου της εταιρείας εικαστικών συμβούλων Art Expertise, υπεύθυνης για τα Greek Sale του Μπόναμς. Ετσι περιλαμβάνονται περίπου 12 γλυπτά των Τόμπρου, Κουλεντιανού, Καπάνταη, Θόδωρου κ.ά. Στον κατάλογο υπάρχουν ακόμη έργα των Βολανάκη, Μαλέα, Μπουζιάνη, Διαμαντόπουλου, Εγγονόπουλου, Σπυρόπουλου, Πράσινου, Κεσσανλή, Μόραλη, Φασιανού κ.ά.Δ.ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ