Λυκοφιλίες (***)

08.10.2008
Δεν μας προξενεί καμία εντύπωση που οι «Λυκοφιλίες» (εκδόσεις Καστανιώτη, μτφρ. Ινώ Βαν Ντάικ Μπαλτά) το δεύτερο μυθιστόρημα της δημοσιογράφου Σάσκια Νόορτ έκανε πάταγο όταν κυκλοφόρησε στην πατρίδα της, την Ολλανδία (πούλησε 300.000 αντίτυπα περίπου).
Μια κρύα νύχτα του χειμώνα η βίλα ενός επιτυχημένου επιχειρηματία γίνεται παρανάλωμα του πυρός. O Έιβερτ χάνει τη ζωή του, αλλά η γυναίκα, η Μπάμπετ, και τα δυο του παιδιά γλιτώνουν σαν από θαύμα.
Oι φίλοι τους, όλοι νέοι και επιτυχημένοι, είναι σοκαρισμένοι και συμπαραστέκονται στη γυναίκα του και στα παιδιά του όπως μπορούν. Η Κάρεν, η αφηγήτρια της ιστορίας, φιλοξενεί την Μπαμπέτ στο σπίτι της.
Λίγες εβδομάδες αργότερα η Χάνεκε, η καλύτερη φίλη της Κάρεν, πέφτει από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου στο Άμστερνταμ. Αυτοκτονία, συμπεραίνει η αστυνομία.
Είναι όμως πράγματι αυτοκτονία; Η Κάρεν δεν μπορεί να το πιστέψει και αρχίζει να ψάχνει για την αλήθεια. Σιγά-σιγά ανακαλύπτει ότι η παρέα τους ίσως τελικά να μην είναι η ιδανική....

Δεν μας προξενεί καμία εντύπωση που οι «Λυκοφιλίες» (εκδόσεις Καστανιώτη, μτφρ. Ινώ Βαν Ντάικ Μπαλτά) το δεύτερο μυθιστόρημα της δημοσιογράφου Σάσκια Νόορτ έκανε πάταγο όταν κυκλοφόρησε στην πατρίδα της, την Ολλανδία (πούλησε 300.000 αντίτυπα περίπου). Πρόκειται για ένα πολύ καλό θρίλερ που αντικατοπτρίζει ρεαλιστικά και πειστικά τη σύγχρονη κοινωνία που δε διστάζει να πατήσει κυριολεκτικά επί πτωμάτων προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς της και που θυσιάζει ακόμα και την υπέρτατη έννοια της φιλίας στο βωμό των χρημάτων. Χωρίς να διακρίνεται από κάποια ιδιαίτερη καινοτομία (έχει πολύ απλή δομή και γλώσσα), το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και κατορθώνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον της ανάγνωσης μέχρι την τελευταία σελίδα.


Γεωργία Οικονόμου