Εισπνοές Χορού στην Τεχνόπολη

08.10.2008
Η συνεχής ενασχόληση της ομάδας χορού Landscape της χορογράφου Ιωάννας Πάραλη και της εικαστικού Δανάης Στράτου, με θέματα, που έχουν ως κεντρικό άξονα τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον, οδήγησαν στη συνεργασία τους για τη νέα παραγωγή με τίτλο «Inhale».

Τι: VISUAL ART PERFORMANCE «INHALE»
Πού: "Τεχνόπολις", Αίθουσα "Κωστής Παλαμάς"
Πειραιώς 100, Γκάζι Είσοδος από Περσεφόνης
Πότε: Παραστάσεις 29, 30, 31 Οκτωβρίου, 1,2 Νοεμβρίου
Ώρες: 20:30 & 22:00
Είσοδος: 20 - 10€ (φοιτητικό)
Πληροφορίες: 210-3475518
Κρατήσεις: 694 9446400
Κράτηση απαραίτητη λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Τηλ.6944257671
Επικοινωνία: 210 3461589


Aπό διαφορετικά σημεία εκκίνησης, δύο Ελληνίδες δημιουργοί αναχωρούν προς κοινό προορισμό και παραδίδουν το αποτέλεσμα της δημιουργικής τους σύμπραξης με τη μορφή της visual art performance. Εντοπίζοντας από κοινού στη λειτουργία της αναπνοής, η χορογράφος Ιωάννα Πάραλη και η εικαστικός Δανάη Στράτου, προσκαλούν το θεατή να βιώσει μια εικαστική-παραστατική πράξη με τρόπο έντονα αισθητηριακό. Inhale, από τις 29 Οκτωβρίου ως και τις 2 Νοεμβρίου, στην αίθουσα "Κωστής Παλαμάς", στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι).

Η παράσταση, που είναι μία παραγωγή της ομάδας χορού Landscape, αποτελεί τον καρπό συνεργασίας δύο δημιουργών που ουδέποτε είχαν συνεργαστεί ως τώρα, έχουν διαχειριστεί ωστόσο, η κάθε μία χώρια, ζητήματα που αφορούν στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, η Δανάη Στράτου, καλλιτέχνις με σημαντική παρουσία στη σύγχρονη εικαστική σκηνή, έχει πραγματοποιήσει site specific εγκαταστάσεις και έργα χώρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στα οποία πραγματεύτηκε διεξοδικά το θέμα της αναπνοής ως λειτουργία του ανθρώπου που εντάσσσεται στο ευρύτερο περιβάλλον που μας φιλοξενεί (Desert Breath, Έρημος Σαχάρα, Αίγυπτος 1997 - Breathe & Water Section, 2 παράλληλες εγκαταστάσεις στους Κυλινδρόμυλους Σαραντόπουλου με οργάνωση της Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα 2000 - Breathe, 1η Μπιεννάλε της Βαλένθια 2001 - Breathe Wall, ανάθεση από τον ΟΣΚ, 12ο Γυμνάσιο Εξαρχείων, Αθήνα 2002 - Breathing Circle, Sani Festival, Χαλκιδική 2008).

Η Ιωάννα Πάραλη από την άλλη, έχει επανειλημμένα τοποθετήσει το βλέμμα της στο περιβάλλον και στη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτό (Human Landscape, Ηuman Landscape-Revised Edition, Missing People, 7 Thoughts on Blindness), ενώ με το τελευταίο της έργο Mind the Gap ανέπτυξε τους προβληματισμούς της σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις λειτουργίες του.

Στο Inhale, οι δύο δημιουργοί, με αφορμή μια ιδέα της Στράτου, στην οποία η προσοχή ήταν στραμμένη στην αναπνοή που ενώνει (Ενοποιός Πνοή), επιχειρούν μια προσέγγιση όπου το εικαστικό περιβάλλον της μίας γίνεται ο τόπος δράσης της άλλης. Με τη συνέργια της ερμηνεύτριας Μαρκέλλας Μανωλιάδη, αλλά και μιας ομάδας συνεργατών που έχουν θέσει εαυτούς στην υπηρεσία της υλοποίησης του project, Πάραλη και Στράτου εξερευνούν τα όρια στη σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με το περιβάλλον με βασικό φίλτρο την πράξη της αναπνοής.

Το ανθρώπινο σώμα εδώ, λειτουργεί ως φορέας ενός χώρου οργανικού, μέσα στον οποίο δρα αναδομώντας τον και δίνοντας του διαφορετικό νόημα. Έτσι, η κίνηση, απογυμνωμένη από την επιτήδευση του έντεχνου χορού, μετατρέπεται σε αφετηρία για μια νέα ανάγνωση του εικαστικού υλικού.

Inhale i-D

Σύλληψη και ανάπτυξη ιδέας: Ιωάννα Πάραλη, Δανάη Στράτου
Χορογραφία: Ιωάννα Πάραλη
Εικαστικό περιβάλλον: Δανάη Στράτου
Συμμετοχή στο εικαστικό μέρος: Θανάσης Ζαγορίσιος
Σύνθεση ήχου-ηχητικός σχεδιασμός: Studio 19
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αναστασίου
Δραματουργία: Απόστολος Φράγκος
Ενδυματολογία: Κατερίνα Καλφόγλου

Τεχνικός σύμβουλος: Μάκης Φάρος
Τεχνολογική μελέτη & εγκατάσταση: Αντώνης Γκατζουγιάννης
Κατασκευές & εγκατάσταση: Θοδωρής Τζεφεράκος
Κρύσταλλα: Αφοι Γ. Σοφικίτη Ο.Ε.
Φωτιστικός εξοπλισμός: NODARK-Κώστας Αγγέλου
Φωτογραφίες: Χάρης Πάραλης
Φωτορεαλιστικά: Λευτέρης Βιριράκης-Αναπαράσταση

Ερμηνεύει: Μαρκέλλα Μανωλιάδη