Τόποι θρησκευτικής λατρείας στην Καππάτος

22.09.2008
Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008 την ατομική έκθεση του Αδαμάντιου Καφετζή.

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008 την ατομική έκθεση του Αδαμάντιου Καφετζή.

Ο καλλιτέχνης αποφοίτησε απο την ΑΣΚΤ και αυτή είναι η πρώτη του παρουσίαση στο κοινό. Μια σειρά φωτογραφιών και ζωγραφικών έργων που δημιούργησε επισκεπτόμενος τόπους θρησκευτικής λατρείας διαφόρων εθνοτήτων στην Αθήνα.

Με μια σκηνοθετική επέμβαση που εντείνει την μεταφυσική υπέρβαση και μυσταγωγία αυτων των χώρων, εντάσσει τα ζωγραφικά έργα του μέσα σε αυτούς τους χώρους και στους προσκυνητές με αποτέλεσμα η φωτογραφική αναπαράστασή τους να δημιουργεί εικόνες που τελικά είναι το ιδιο το γεγονός και το έργο και όχι η πραγματικότητα που ο καλλιτέχνης περιγράφει.

«Το εγχείρημα του να απομονώσει κανείς την γυμνή σχέση του ανθρώπου με το θείο, δίχως την θεσμική μεσολάβηση της θρησκείας είναι ίσως εξίσου δύσκολο με το θεμελιώδες πρόβλημα της εξεικόνισης του θείου. (...)
Η ίδια η ανάγκη που κάνει αυτούς τους ανθρώπους να σκύβουν το κεφάλι, να πέφτουν στα γόνατα, να προσηλώνονται σε ένα ιερό κείμενο ή απλά να κλείνουν τα μάτια, ίσως να είναι αυτή που μπαίνει στη θέση της περιέργειας του φωτογραφικού φακού και μετατρέπει το ζήτημα μιας γνώσης επί του συμβάντος («να κάποιος που προσεύχεται») σε ζήτημα πίστης στο ίδιο το συμβάν.»

Νίκος Σκιαδόπουλος
Διάρκεια έκθεσης μέχρι 15 Νοεμβρίου 2008
Ώρες λειτουργίας Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ. 12-8μμ Σαβ. 12-4μμ
Στάση Μετρό Μοναστηράκι.

Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, οδός Αθηνάς 12,
Μοναστηράκι, Αθήνα 10554 - Τηλ: 210 3217931