Η Συλλογή Κωστάκη στην Tate Modern

03.09.2008
Η πολύτιμη Συλλογή Κωστάκη ταξιδεύει και 75 έργα δανείζονται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην «Τέιτ Μόντερν» του Λονδίνου σε μια έκθεση με τίτλο «Ρopova & Rochenko: Two faces of constructivism», από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαϊου του 2009.

Η πολύτιμη Συλλογή Κωστάκη ταξιδεύει και 75 έργα δανείζονται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Tate Modern του Λονδίνου σε μια έκθεση με τίτλο «Ρopova & Rochenko: Two faces of constructivism», από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαϊου του 2009.

Η ίδια έκθεση στη συνέχεια θα μεταφερθεί από την tate Modern στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, έργα της Συλλογής Κωστάκη και της Πινακοθήκης Τρετιακόφ θα εκτεθούν στο μουσείο Maiolle του Παρισιού από τις 13 Νοεμβρίου 2008 έως τις 3 Μαρτίου του 2009.

Εκδηλώσεις
Οι δύο παραπάνω εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την αρχή να γίνεται αυτή την Κυριακή από την Μπιενάλε της Αρμενίας.

Η διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Τσαντσάνογλου, ανακοίνωσε, επίσης, ότι από τις 22 Μαϊου κι έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, με γενικό τίτλο «Πράξις/ Ρraxis».

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα γίνει ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο με τίτλο «Ο ρωσικός κονστρουκτιβισμός και η αρχιτεκτονική κληρονομιά του 20ού αιώνα. Αρχεία - Καταστροφές - Απειλές - Διατήρηση -Ανάδειξη» και στις 28 του ίδιου μήνα εγκαινιάζεται η διεθνής έκθεση «Αιχμαλωτισμένοι στο Μπαχτσί Σαράι» στην Κριμαία, με τη συμμετοχή 16 καλλιτεχνών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Στις 13 Οκτωβρίου ξεκινά η παρουσίαση της έκθεσης «Δεσμοί ύλης», με 16 Κινέζους και 29 Ελληνες καλλιτέχνες, και στις 22 Οκτωβρίου η έκθεση για το κολάζ στην ελληνική τέχνη με έργα - κολάζ από ανήλικους κρατουμένους των φυλακών.

Τον Ιανουάριο του 2009 στην αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Το πόμολο στη γλάστρα», που είναι βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Β. Αμανατίδη, σε διασκευή, σκηνοθεσία και σκηνογραφία Θ. Μπουλουγρά.

Τον Μάρτιο του 2009 ένας Ελληνας κι ένας Τούρκος καλλιτέχνης, οι Δ. Μερατζάς και Ι. Ονουρμέν, παρουσιάζουν τη δουλειά τους στους εκθεσιακούς χώρους της Μονής Λαζαριστών, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Γ. Μπόλη.