Ο Κροάτης σολίστας Ίβο Πογκορέλιτς στο Ηρώδειο

02.09.2008
Το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατενέουμ, όπως κάθε Σεπτέμβριο και φέτος τιμώντας για 31η συνεχή χρονιά τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, που έφυγε στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, διοργανώνει μία ιδιαίτερη μουσική βραδιά στο Ηρώδειο με τον ανεπανάληπτο σολίστα πιάνου Κροάτη Ίβο Πογκορέλιτς να ερμηνεύει έργα Σοπέν, Λιστ, Σιμπέλιους και Ραβέλ.

Πού: Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum - Ηρώδειο
Πότε: Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008, στις 20.30
Τι: Ρεσιτάλ Πιάνου Ivo Pogorelich
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: € 55(Διακεκριμένη), € 40 (Α’), € 30 (Β’), € 20 (Γ’), € 15 (Άνω Διάζωμα), Φοιτητικά € 8.
Έναρξη προπώλησης: 1/9/ 2008
Προπώληση Εισιτηρίων: Από τα Εκδοτήρια: Κεντρικά Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου) Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 8:30-16:00, Σάββατο: 9:00-14:00 Ωδείο Ηρώδου Αττικού - Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 9:00-14:00 και 18:00-21:00
- online προπώληση
http://www.herodeion-events.gr
- τηλεφωνική προπώληση μέσω πιστωτικής κάρτας 210 32 72 000 Καθημερινά 9:00-21:00

Το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Ατενέουμ, όπως κάθε Σεπτέμβριο και φέτος τιμώντας για 31η συνεχή χρονιά τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, που έφυγε στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, διοργανώνει μία ιδιαίτερη μουσική βραδιά στο Ηρώδειο με τον ανεπανάληπτο σολίστα πιάνου Κροάτη Ίβο Πογκορέλιτς να ερμηνεύει έργα Σοπέν, Λιστ, Σιμπέλιους και Ραβέλ.

Το Ρεσιτάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, θα δοθεί τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008 στις 20.30.

Ανατρεπτικός και απρόβλεπτος πιανίστας, με ανεπανάληπτο ήχο και τεχνική ο Ίβο Πογκορέλιτς αποτελεί ένα ιδιαίτερο πιανιστικό φαινόμενο που οι σπάνιες, τα τελευταία χρόνια, εμφανίσεις του προκαλούν μεγάλες συζητήσεις και ακραία συναισθήματα κυρίως για τις εντελώς προσωπικές ερμηνείες του και την καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία.

Την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στις 17.00 ο μεγάλος πιανίστας θα διδάξει ένα ανοικτό masterclass στο Ατενέουμ και για τη παρακολούθησή του από όσους ενδιαφέρονται θα κρατηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας: πληροφορίες τηλ. 210 32 11 949.


Ο Ίβο Πογκορέλιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1958 όπου άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 ετών. Στα 12 έγινε δεκτός στη Μουσική Σχολή της Μόσχας και μετά στο Κονσερβατουάρ Tchaikovsky. Το 1976, ξεκίνησε εντατικά μαθήματα με την γνωστή πιανίστα και καθηγήτρια Aliza Kezeradze, με την οποία υπήρξε παντρεμένος από το 1980 μέχρι τον πρόωρο θάνατό της το 1996.

Έχει πάρει πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς Casagrande της Ιταλίας το 1978 και στο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό του Μόντρεαλ το 1980. Αυτό όμως που τον καθιέρωσε στο καλλιτεχνικό στερέωμα ήταν - το βραβείο που δεν πήρε. Το 1980, συμμετείχε στο Διεθνή Διαγωνισμό Chopin της Βαρσοβίας, όπου η απόφαση της κριτικής επιτροπής να τον αποκλείσουν στον 3ο Κύκλο ξεσήκωσε μια άγρια αντιπαράθεση ανάμεσα στα μέλη με την Μάρτα Άργκεριχ να διαφωνεί κάθετα και να αποχωρεί από την κριτική επιτροπή, που έστρεψε την προσοχή όλου του μουσικού κόσμου στον πιανίστα.

Μετά το πρώτο του ρεσιτάλ στο Κάρνεγκι Χώλ της Νέας Υόρκης το 1981, ο Ivo Pogorelich έκανε ιδιαίτερη αίσθηση με τις ερμηνείες του στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του κόσμου. (ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Ιαπωνία, Νότιος Αμερική και Ισραήλ). Έχει συμπράξει με όλες τις διάσημες ορχήστρες όπως τις Φιλαρμονικές του Βερολίνου και της Βιέννης, όλες τις ορχήστρες του Λονδίνου, τις Συμφωνικές του Σικάγο και της Βοστόνης, τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και την Ορχήστρα του Παρισιού.

Όπου και οποτεδήποτε εμφανίζεται, οι εκπληκτικές μουσικές ερμηνείες του επιβεβαιώνουν το πηγαίο ταλέντο και την ιδιοφυία του. Οι New York Times έγραψαν γι αυτόν «Έπαιξε με ακρίβεια κάθε νότα, με τόσο συναίσθημα και τόση εκφραστικότητα, που ήταν σαν να άκουγες μια ολόκληρη ορχήστρα»

Ο Ivo Pogorelich προσφέρει στην πατρίδα του κοινωνικό έργο με την υποστήριξη πολλών νέων μουσικών. Το 1986, δημιούργησε ένα Ίδρυμα στην Κροατία με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, που θα δίνονται ως υποτροφίες σε νέους καλλιτέχνες για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

Από το 1989, πραγματοποιείται στο Bad Wörishofen το ετήσιο φεστιβάλ Ivo Pogorelich. Σκοπός αυτού του φεστιβάλ είναι η υποστήριξη νέων μουσικών στην αρχή της καριέρας τους δίνοντας τους την ευκαιρία να εμφανισθούν στο πλευρό γνωστών καλλιτεχνών. Το 1993, ο διαγωνισμός πιάνου Ivo Pogorelich πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Καλιφορνία.

Επίσης, το 1994 δημιούργησε στο Σαράγιεβο ένα Ίδρυμα με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση Νοσοκομείου. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού έχει δρομολογηθεί στα επόμενα χρόνια ένας μεγάλος αριθμός κονσέρτων τα οποία τελούν υπό την αιγίδα της UNESCO. Ο Ivo Pogorelich πραγματοποιεί πολλές φιλανθρωπικές μουσικές εμφανίσεις για την στήριξη του Ερυθρού Σταυρού, την ανοικοδόμηση του Σαράγιεβο ή για τη μάχη ασθενειών όπως ο καρκίνος ή η σκλήρυνση κατά πλάκας. Το 1988, τιμήθηκε από την UNESCO με τον τίτλο του «Πρεσβευτή Καλής Θέλησης».

Από το 1982 ο Ivo Pogorelich ηχογραφεί αποκλειστικά για την Deutsche Grammophon. Έχει κάνει πάνω από 15 ηχογραφήσεις, με Σονάτες του Mozart, Liszt και Scriabin, σουίτες του Bach καθώς και το κονσέρτο αρ. 1 του Tchaikovsky. To 2006 η DGG κυκλοφόρησε σε DVD μέρος αυτού του υλικού, ξεκινώντας με Bach, Scarlatti και Beethoven και στα επόμενα χρόνια θα κυκλοφορήσει και το υπόλοιπο ηχογραφημένο υλικό.
Τον Μάρτιο του 2007 ο Ivo Pogorelich αποδέχθηκε πρόσκληση του Ινστούτου Φρ. Σοπέν και έδωσε ρεσιτάλ στην Εθνική Φιλαρμονική στη Βαρσοβία, για πρώτη φορά στην Πολωνία, 26 χρόνια μετά από εκείνον το διαγωνισμό του 1980, που τον καθιέρωσε.