Απτικά χαρακτικά στη Ρόδο!

13.08.2008
Είκοσι καλλιτέχνες από δώδεκα χώρες δημιούργησαν απτικά χαρακτικά, τα οποία μπορούν να «δουν» με τον δικό τους τρόπο άτομα με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης και ένα τμήμα της δουλειάς αυτής μεταφέρεται στη χώρα μας.

Είκοσι καλλιτέχνες από δώδεκα χώρες δημιούργησαν απτικά χαρακτικά, τα οποία μπορούν να «δουν» με τον δικό τους τρόπο άτομα με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης και ένα τμήμα της δουλειάς αυτής μεταφέρεται στη χώρα μας.

Η 1η Triennale Χαρακτικής της Μεσογείου διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Ιδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Ηλιος», καθώς και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και θα φιλοξενηθεί από τις 26 Αυγούστου έως τις 2 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Ρόδου.

Το πρωτοποριακό για την Ελλάδα πρόγραμμα του ΚΜΣΤ με τίτλο «Αγγίζοντας την τέχνη», βοηθά τα άτομα με μειωμένη όραση να «διαβάσουν» χαρακτικά ή έργα ζωγραφικής κ.ά. και να γνωρίσουν τη δουλειά σπουδαίων καλλιτεχνών.

Στο αφιέρωμα της Ρόδου παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών 12 έργα, τα οποία έχουν αποδοθεί απτικά, ενώ παράλληλα εκτίθενται και τα πρωτότυπα έργα των δημιουργών. Πρόκειται για τα έργα των Οδυσσέα Αννιτσάκη, Ρένας Ανούση - Ηλία, Γιώργου Γκρέκα, Ράνιας Γριμάλδη - Κορομηλά, Γρηγόρη Κοτσάρη, Δημήτρη Μηλιώτη, Ιριδας Ξυλά - Ξαναλάτου, Νίκου Δεσσεκόπουλου, Ειρήνης Ποδηματά - Στεφανάκη, Δήμητρας Σιατερλή, Νίκου Σταυρακαντωνάκη και Γιάννη Στεφανάκι.

Οι καλλιτέχνες απέδωσαν τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία περιγραφής με ανάγλυφες γραμμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν χαρτόνια και άλλα υλικά (αδιάλυτη μπογιά, χαρτόνια σε διαφορετικές υφές, μικρά αντικείμενα) για την καλύτερη απόδοση και πρόσληψη της τονικότητας των χρωμάτων, των επιφανειών, των σχημάτων, των όγκων, της τεχνικής του καλλιτέχνη κ.ά. Τα έργα συνοδεύονται από τις λεζάντες τους σε γραφή Βraille.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αγγίζοντας της τέχνη» του ΚΜΣΤ, εθελοντές από το μουσείο και τη Σχολή Τυφλών δημιούργησαν 10 απτικά έργα, αντίγραφα της Συλλογής Κωστάκη, τα οποία θα αποτελέσουν το εκπαιδευτικό υλικό μιας συνολικότερης παρουσίασης της Συλλογής σε άτομα με αδυναμίες στην όραση.