Τελευταίο «αντίο» στον Αλεξάντερ Σολζενίτσιν

06.08.2008
Εκατοντάδες Ρώσοι έφτασαν χθες κρατώντας λουλούδια στη σορό του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, η οποία εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα έως και σήμερα -ημέρα της κηδείας- στην Ακαδημία των Επιστημών στη Μόσχα.

Εκατοντάδες Ρώσοι έφτασαν χθες κρατώντας λουλούδια στη σορό του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, η οποία εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα έως και σήμερα - ημέρα της κηδείας - στην Ακαδημία των Επιστημών στη Μόσχα.

Ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, αφού εναπόθεσε στο ανοιχτό φέρετρο ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα, αγκάλιασε τη χήρα του συγγραφέα, Ναταλία Σολζανίτσινα, και συνομίλησαν για λίγο.

Δίπλα στη σορό του αντιφρονούντος του σοβιετικού καθεστώτος Σολζενίτσιν, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή, σε ηλικία 89 ετών, στεκόταν η γυναίκα του, Ναταλία, και οι δύο γιοι του, Στεπάν και Γερμολάι.

Κρατώντας ένα βιβλίο του Σολζενίτσιν, προσκύνησε ο 64χρονος Ρώσος Σεργκέι Αριστάκχοφ που είπε: «Ηρθα εδώ γιατί το 70 διάβασα αυτό το μικρό βιβλίο που άλλαξε τα πάντα γα μένα...».

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που αποκατέστησε τη ρωσική υπηκοότητα του Σολζενίτσιν το 1990, είπε ότι ο συγγραφέας έπαιξε ρόλο-κλειδί στην υπονόμευση του απολυταρχικού καθεστώτος του Στάλιν και πως τα έργα του «άλλαξαν τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων».