Η «Υπόθεση της οδού Λουρσίν» στο θέατρο Πορεία

28.12.2010
Με στράπλες φούξια τουαλέτα, κατάξανθη περούκα και ψηλοτάκουνα, η Ταμίλα Κουλίεβα ερμηνεύει Σάκη Ρουβά στο πλευρό του Δημήτρη Τάρλοου στην «Υπόθεση της οδού Λουρσίν»...

Την παράσταση «Υπόθεση της οδού Λουρσίν», μια φάρσα του Ευγένιου Λαμπίς, παρουσιάζει το θέατρο Πορεία. Τη σκηνοθεσία της παράστασης, η οποία συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, υπογράφει η Μάρθα Φριντζήλα, στη δεύτερη συνεργασία της με τον Δημήτρη Τάρλοου και το θέατρο Πορεία.

Για την ιδιαίτερη σημασία του έργου αυτού ο Δημήτρης Τάρλοου σημειώνει:

«Η υπόθεση της οδού Λουρσίν» του Ευγένιου Λαμπίς υπήρξε μια εξαιρετική παράσταση των Μορφών που στεγαζόταν στο θέατρο Εμπρός. Ο Τάσος Μπαντής υπήρξε για μένα εκτός από φίλος και συνεργάτης, ένας φωτεινός φάρος. Δεν νομίζω ότι θα είχα κάνει καμία από τις μετέπειτα επιλογές μου αν δεν υπήρχε αυτός. Μου άνοιξε τα μάτια όσον αφορά το ίδιο το επάγγελμα και την αφοσίωση και την ομαδικότητα που προαπαιτεί. Μου χάρισε έναν αξέχαστο ρόλο (τον Μπόμπ στον Αμερικάνικο Βούβαλο), την δυνατότητα να μεταφράσω θεατρικά έργα, την ευκαιρία να συνεργαστώ και να διδαχθώ από πολύ καλούς ηθοποιούς. Στην τότε εκδοχή της υπόθεσης της «Υπόθεσης οδού Λουρσίν», είχα παίξει τον βιτριολικό υπηρέτη - τώρα, 14 χρόνια αργότερα θα παίξω σε σκηνοθεσία της καλής φίλης και συνεργάτριας Μάρθας Φριντζήλα, τον ρόλο του εισοδηματία Λανγκλυμέ που τότε είχε παίξει ο Γιώργος Κέντρος. Στον Τάσο αφιερώνουμε λοιπόν αυτή την παράσταση, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα πρόσφερε στο ελληνικό θέατρο».

Σημείωμα σκηνοθέτη
«Tout finit par des chansons»
«Όλα τελειώνουν με τραγουδάκια»

Το vaudeville, πρωτοεμφανίστηκε ως τραγούδι τον 15ο αιώνα και εξελίχθηκε σε θεατρικό είδος το 18ο αιώνα στις εμποροπανηγύρεις του Αγίου Λαυρεντίου και του Αγίου Γερμανού του Παρισιού. Συγκεκριμένα οι ηθοποιοί των παρισινών πανηγυριών άρχισαν να ανεβάζουν ιταλικά έργα με παρένθετα τραγούδια, τα οποία τα τραγουδούσαν πάνω σε παραδοσιακούς σκοπούς (vaudevilles).

Το είδος φτάνει στο απόγειό του με τον Labiche, ο οποίος εξακολουθεί να παρεμβάλει τραγούδια και στηρίζεται στις παρεξηγήσεις και σε απίθανες καταστάσεις που οδηγούν σε μια καταστροφή που αποφεύγεται πάντα την τελευταία στιγμή.
Έτσι και στην «Υπόθεση της οδού Lourcine» δύο άνθρωποι φαινομενικά διαφορετικοί ξυπνούν στο ίδιο κρεβάτι και βρίσκονται εμπλεκόμενοι στη στυγερή δολοφονία μιας φτωχής καρβουνιάρισσας. Μέχρι το τελευταίο λεπτό του έργου ο θεατής παρακολουθεί την αγωνία των πρωταγωνιστών και την προσπάθειά τους να καλύψουν τα υποτιθέμενα ίχνη και στοιχεία που τους ενοχοποιούν μέσα από κωμικές και ευτράπελες καταστάσεις. Έτσι παίρνει μπροστά ο μηχανισμός του vaudeville τα πράγματα καλπάζουν, η μια παρεξήγηση διαδέχεται την άλλη, οι χαρακτήρες ανθίζουν, και όποτε χρειάζεται η αγωνία χαλαρώνει με τραγούδια, ώσπου την τελευταία στιγμή αποκαλύπτεται η παρεξήγηση και οι πρωταγωνιστές ανακουφισμένοι τραγουδούν την καλή τους μοίρα.
Μόνον έτσι θα μπορούσε να τελειώσει ένα vaudeville, ένα είδος στο οποίο πάντα υπάρχει happy end και «όλα τελειώνουν με τραγουδάκια».

Η πρόταση του Δημήτρη Τάρλοου με τον οποίο συνεργαστήκαμε πρώτη φορά τον χειμώνα του 2008 στο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Το τυφλό σημείο» με βρήκε σύμφωνη από την πρώτη στιγμή. Η καλλιτεχνική εταιρεία Δόλιχος διανύει εδώ και πάνω από μια δεκαετία την δική της πορεία μακριά από τις εμπορικές συμπληγάδες, αναλαμβάνοντας πάντοτε έργα απαιτητικά και βαθιά θεατρικά. Το έργο του Labiche, λεπτοδουλεμένο, τρυφερό και σαρκαστικό, με στοιχεία μπρεχτικά -πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση του Μπρεχτ- είναι η αφορμή για μια νέα συνεργασία που θα επικεντρωθεί στην έρευνα του λαϊκού μουσικού θεάτρου που με αφορά και με απασχολεί εδώ και χρόνια.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα
Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
Σκηνικά-Κουστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί:Felice Ross
Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Αναστάσογλου

Lenglume: Δημήτρης Τάρλοου
Μistingue: Eρρίκος Λίτσης
Potard: Παναγιώτης Τσεβάς
Justin: Mιχάλης Φωτόπουλος
Νοrine:Tαμίλα Κουλίεβα
Στην παράσταση ζωντανή μουσική παίζουν ο Παναγιώτης Τσεβάς και ο Κώστας Νικολόπουλος.

Θέατρο Πορεία
Τρικόρφων 3-5, 10344 Αθήνα , Τηλ: +30 210 8210991.
Πέμπτη 20:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15.