Σαλάτα με φακές και γλυκοπατάτα

30.07.2022
Σαλάτα με φακές και γλυκοπατάτα
Μια ελαφριά και νόστιμη επιλογή

Αυτή η απλή σαλάτα με φακές έχει ένα μικρό μυστικό: μια φρυγανισμένη, καφέ βινεγκρέτ βουτύρου αρωματισμένη με φασκόμηλο. Το πιάτο έχει τόσο υφή όσο και γεύση.

Στιφάδο με ψάρι και οστρακοειδή - Ένα πιάτο με έμπνευση από τη Νότια Γαλλία

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ:
1 κιλό γλυκοπατάτες, βούτυρο σκουός ή καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια (περίπου 4 φλιτζάνια)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι φακές, ξεπλυμένες
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού και τρυφερά κοτσάνια
½ φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ:
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου φασκόμηλου
4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι σφενδάμου
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς και βάλε μια σχάρα στο κέντρο.
Προετοίμασε τις γλυκοπατάτες: Σε ένα ταψί, ρίξε τις γλυκοπατάτες με το ελαιόλαδο και πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι. Άπλωσε σε μια ομοιόμορφη στρώση και ψήσε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, για 15 με 25 λεπτά.

Όσο μαγειρεύονται οι γλυκοπατάτες, ετοίμασε τις φακές: Πρόσθεσε τις φακές σε μια μέτρια κατσαρόλα και κάλυψε με περίπου 6 φλιτζάνια νερό. Αλάτισε γενναιόδωρα το νερό και άφησε το μείγμα να πάρει βράση. Χαμήλωσε τη φωτιά σε σημείο βρασμού και μαγείρεψε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν, για 15 με 25 λεπτά. Στράγγιξε τις φακές και βάλε τις στην κατσαρόλα. Κάλυψε για να διατηρηθούν ζεστές.

Ετοίμασε τη βινεγκρέτ: Πρόσθεσε το φασκόμηλο σε ένα μικρό μπολ. Λιώσε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μαγείρεψε το βούτυρο για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Ρίξε το καυτό καστανό βούτυρο και όλα τα φρυγανισμένα κομμάτια στο φασκόμηλο. Άφησε το μείγμα να καθίσει για 1 λεπτό, μετά ανακάτεψε με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το ξύδι από κόκκινο κρασί και το σιρόπι σφενδάμου. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Πρόσθεσε τις μαγειρεμένες γλυκοπατάτες στην κατσαρόλα με τις ζεστές φακές. Ρίξε το ντρέσινγκ από πάνω και ανακάτεψε απαλά να ενωθούν. Πρόσθεσε τον μαϊντανό, αλατοπιπέρωσε, αν θέλεις, και ανακάτεψε για να ενωθούν. Μετάφερε το μείγμα σε ένα πιάτο και πασπάλισε κατσικίσιο τυρί, αν θέλεις. Σερβίρεται ζεστό.