Στην κουζίνα με τα άστρα

11.01.2008
Τι κοινό μπορεί να έχουν η μαγειρική και η Αστρολογία; Υπάρχει δηλαδή συνταγή που να περιέχει στα βασικά συστατικά της την τέχνη της γαστρονομίας και την επιστήμη των πλανητών; Η Κατιάνα Ματζαρίδου, για χρόνια μαγείρισσα των περιοδικών, του Διαδικτύου και τώρα της τηλεόρασης, «σερβίρει» φέτος μαζί με τον Κώστα Λεφάκη

Τι κοινό μπορεί να έχουν η μαγειρική και η Αστρολογία; Υπάρχει δηλαδή συνταγή που να περιέχει στα βασικά συστατικά της την τέχνη της γαστρονομίας και την επιστήμη των πλανητών; Η Κατιάνα Ματζαρίδου, για χρόνια μαγείρισσα των περιοδικών, του Διαδικτύου και τώρα της τηλεόρασης, «σερβίρει» φέτος μαζί με τον Κώστα Λεφάκη ένα πρωτότυπο βιβλίο που συνδυάζει και τα δύο. Καλή σας όρεξη!

Ένα ξεχωριστό και απόλυτα διαφορετικό βιβλίο μαγειρικής κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Μύρτος. Τίτλος του Αστρομαγειρέματα και συγγραφέας η δημοσιογράφος και μαγείρισσα της εκπομπής "Τι θα φάμε σήμερα" του Star Κατιάνα Ματζαρίδου, που παρέσυρε στην κουζίνα τον κορυφαίο αστρολόγο Κώστα Λεφάκη, για να σκαρώσουν τον πιο νόστιμο ζωδιακό «τσελεμεντέ». Κι αν μέχρι τώρα νομίζετε ότι η μαγειρική και η Αστρολογία είναι δύο πράγματα άσχετα μεταξύ τους, καιρός να αλλάξετε γνώμη! «Η τέχνη της μαγειρικής», εξηγεί η Κατιάνα Ματζαρίδου, «διεγείρει σώματα και ευφραίνει καρδίας· δεν είναι λέσχη αισθητών, αλλά κυμάτισμα ψυχών και σωμάτων.» Η μαγείρισσα αφουγκράζεται τις ορέξεις, διαβάζει το μυαλό και ανιχνεύει τις διαθέσεις. Ρίχνει στο τσουκάλι τις γνώσεις και όλα όσα η διαίσθηση της αποκάλυψε και στοχεύει στην ευτυχία, την ευδαιμονία, την ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει ένα καλό δείπνο, ένα θρεπτικό γεύμα. Υπηρετώ πολλά χρόνια τη δημοσιογραφία και η θητεία μου ως υπεύθυνη ενός εβδομαδιαίου αστρολογικού ενθέτου, αλλά και η εμπειρία μου ως διευθύντρια ενός μηνιαίου αστρολογικού περιοδικού μου έδωσαν την ευκαιρία να προσθέσω στις γαστρονομικές αποσκευές μου πληροφορίες και στοιχεία που με διευκόλυναν στην ψυχοσωματική και ερωτική διαδικασία της μαγειρικής, της μεγάλης μου αγάπης».

Ποιο είναι το σημείο συνάντησης μεταξύ γαστρονομίας και αστρολογίας; «Μελετώντας τα άστρα, τις πλανητικές επιρροές και τα ζώδια, μαθαίνουμε περισσότερα για αγαπημένα μας πρόσωπα, κατανοούμε συμπεριφορές, συλλέγουμε πληροφορίες που μας δίνουν τη δυνατότητα να εξυψώσουμε τη μαγειρική από μια μορφή υλικής καθημερινότητας σε τελετουργικό ηδονισμό». Πρακτικά, δηλαδή, τι μπορούμε να κάνουμε; «Πιστεύω ακράδαντα στο ρητό των γιαγιάδων μας πως ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι. Και βέβαια, από τις πρώτες πληροφορίες που ζητάμε να μάθουμε για το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει συναισθηματικά ή ερωτικά είναι το ζώδιό του. Γιατί; Για να μπορέσουμε να αναλύσουμε στοιχεία του χαρακτήρα του. Σκέφτηκα ότι, εφόσον μπαίνουμε στον κόπο να μάθουμε την αστρολογική ταυτότητά του, δεν θα πρέπει μαζί με το χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία να γνωρίζουμε ότι κάθε αστερισμός έχει τις δικές του γευστικές προτιμήσεις;» Ό,τι μπορεί να τρελαίνει τον ουρανίσκο ενός λιονταριού, μπορεί να "κάψει" το στομάχι ενός Αιγόκερω και οι τροφές που ανεβάζουν τον Ταύρο να κάνουν έναν Τοξότη να χάνει το στόχο του».

Στην εποχή του delivery και του fast food μπαίνει κανείς στον κόπο να ασχοληθεί με τις κατσαρόλες; «Ευτυχώς υπάρχει μια σημαντική στροφή του κόσμου προς τις παραδοσιακές αξίες. Σ’ αυτό βοήθησαν σημαντικά τα διατροφικά σκάνδαλα, η αμφίβολη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής εκείνων που ενστερνίζονται το modus vivendi του φαγητού σε πακέτο ή στο πόδι. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι στην κουζίνα και στις δικές τους προσπάθειες κρύβεται η καλή υγεία της οικογένειάς τους. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων, η ορθολογιστική χρήση παχυντικών και επιβαρυντικών για τον οργανισμό μας τροφών εξασφαλίζουν μακροζωία και ποιότητα ζωής. Επιπλέον, πολλοί άντρες άφησαν στην άκρη τα σεξιστικά ταμπού και καταπιάστηκαν με τις κατσαρόλες με εξαιρετική επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει βάση στο γεγονός ότι όλοι οι μεγάλοι σεφ είναι γένους αρσενικού».

Διαβάζοντας το βιβλίο σας θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το τέλειο δείπνο για έναν Λέοντα ή το πιάτο που θα σαγηνεύσει έναν αινιγματικό Σκορπιό; «Μην ξεχνάτε ότι ένα ρομαντικό δείπνο μπορεί να σημαίνει την απαρχή ενός παθιασμένου έρωτα και πως οι οικογενειακές διαφορές απαλύνονται με μια μπουκιά σπιτικό φαγητό. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καλύτερες επαγγελματικές συμφωνίες κλείνονται γύρω από ένα τραπέζι και που μια φιλία γιγαντώνεται επειδή ?έχουμε φάει μαζί ψωμί και αλάτι?. Η ζωή μας γίνεται πιο νόστιμη όταν της έχουμε δώσει εμείς τη γεύση και το άρωμα που επιθυμούμε. Ο μάγειρας φιλόσοφος παππούς της Πολίτικης κουζίνας, αυτής της υπέροχης ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη, δίδασκε τον εγγονό του, τον Φάνη, πως τα τρόφιμα, όπως και καθετί στη ζωή μας, θέλει τη σωστή αναλογία - αλάτι, πιπέρι, κανέλα ή κύμινο».

Στο βιβλίο σας αναφέρεστε σε χαρακτηριστικά-συνήθειες των ζωδίων; «Γνωρίζουμε πολύ καλά και ιδιαίτερα οι αναγνώστες του περιοδικού σας πως κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ξεχωριστό αστρολογικό χάρτη και είναι περίπτωση μοναδική. Ευτυχώς, στη ζωδιακή μαγειρική δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πολλές παραμέτρους παρά μόνο να ξέρουμε ότι: η γαστρονομική ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου επηρεάζεται από το συναισθηματικό παράγοντα (Σελήνη), τον παράγοντα της επιβίωσης και της προστασίας της ζωής (Κρόνος), την προτίμηση και το γούστο (Αφροδίτη), αλλά και την όσφρηση και το προσωπικό ένστικτο που παρεμβαίνει (Άρης), ενώ στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες επιδρούν ακόμη η αγωγή, η εκπαίδευση, η κουλτούρα, η οικογένεια κ.λπ.».

Εδώ κι ένα χρόνο έχετε δημιουργήσει στο Διαδίκτυο ένα πρωτότυπο site, το www.katiana.gr, που αφορά τη διατροφή, με συνταγές, διατροφικές συμβουλές, ειδικά μενού, γαστριμαργικά ταξίδια. Μιλήστε μας γι’ αυτό. «Η ιδέα υπήρχε χρόνια και αφορμή στάθηκε η επικοινωνία και η επαφή με τη νέα γενιά που ψάχνεται -όσο και αν σας φαίνεται περίεργο- όσον αφορά τις γεύσεις και τη διατροφή.» Αγόρια και κορίτσια έχουν αυξημένο ενδιαφέρον τόσο για τη σιλουέτα τους όσο και για την καλή φυσική τους κατάσταση, ενώ παράλληλα νοιάζονται για τις ρίζες και τις παραδόσεις μας. Θέλησα, λοιπόν, να τους δώσω την ευκαιρία μέσα από ένα φιλικό για την ηλικία και τις συνήθειές τους μέσο, το Internet, να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά αυτά περνάνε ώρες μπροστά στον υπολογιστή και ρουφάνε σαν σφουγγάρι καθετί χρήσιμο.» Είναι συγκινητική η ανταπόκρισή τους, που έχει φέρει την επισκεψιμότητα του site σε ύψη ρεκόρ και το ίδιο συγκινητικά είναι και τα μηνύματά τους».

Συνταγές πολλών αστέρων

Ρίξτε λάδι στη Φωτιά

Τα ζώδια της Φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) είναι λάγνα και παθιασμένα με το φαγητό. Θυμηθείτε πως οι Κριοί σε όλες τις εμπειρίες τους επιζητούν νέες γεύσεις και τις προτιμούν κυρίως «καυτές». Δοκιμάζουν καινούργιες γεύσεις και μπαίνουν στον πειρασμό να υποκύψουν σε κάθε νοστιμιά. Φαγητά από μακρινές χώρες είναι η ειδικότητα των Τοξοτών - προετοιμαστείτε, λοιπόν, για οτιδήποτε φολκλορικό και εξωτικό: από ουγγαρέζικο γκούλας μέχρι ισπανική παέγια. Πηγαίνετε τους Λέοντες σε ένα εστιατόριο φημισμένο για το εξαιρετικό σέρβις του και τα καλοβαλμένα, σούπερ περιποιητικά γκαρσόνια. Θα ευχαριστηθούν τόσο από την προσοχή που αποσπούν όσο και από το φαγητό και θα σας λατρέψουν.

Gourmet με γήινη άποψη

Τα τρία ζώδια της Γης είναι κατεξοχήν καλοφαγάδες, καθένα με το δικό του τρόπο. Οι Ταύροι μπορούν να ξεχωρίσουν πάντα το καλό κρασί και θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε... κοιλιόδουλους, όμως οι ίδιοι προτιμούν τον όρο «γκουρμεδιάρηδες». Ένα πιάτο νόστιμο φαγητό αρκεί για να λυγίσει κάθε τους αντίσταση. Οι Παρθένοι είναι λεπτολόγοι και αυτήν τη συνήθειά τους την εφαρμόζουν και στα της διατροφής. Γνωρίζουν πόσες θερμίδες έχει μια μερίδα, ποιες βιταμίνες υπάρχουν και σε ποια φρούτα και, βέβαια, πόση ώρα χρειάζεται το φαγητό για να ψηθεί. Μεθοδικοί και προγραμματισμένοι, οι Αιγόκεροι θα μάθουν να μαγειρεύουν, αλλά η κουζίνα τους ίσως δεν είναι τόσο δημιουργική όσο άλλων ερασιτεχνών σεφ.

Υδάτινες απολαύσεις

Για τα ζώδια του Νερού έχουμε να συστήσουμε θαλασσινά. Οι Καρκίνοι λατρεύουν τα ρομαντικά δείπνα, που πάντοτε τους ανοίγουν την όρεξη για πιο αισθησιακές απολαύσεις. Μαγειρεύουν με ευχαρίστηση και ικανοποιούνται να ετοιμάσουν κάτι για εσάς. Η όρεξή των Σκορπιών για όλες τις απολαύσεις είναι απεριόριστη και το φαγητό είναι ένας τρόπος να ξεκλειδώσετε τις λάγνες διαθέσεις τους για το παράδοξο. Αν θέλετε να κάνετε τους Ιχθύς να σκέφτονται νύχτες μαγικές κι ονειρεμένες μαζί σας, διαλέξτε ένα εστιατόριο που σπεσιαλιτέ του είναι το σπαγγέτι με θαλασσινά. Να θυμάστε ότι η νύχτα γι’ αυτούς αρχίζει μόλις τελειώνει το επιδόρπιο.