Η δίαιτα της Σελήνης

05.03.2007
Ένας από τους πιο πετυχημένους και αποτελεσματικούς τρόπους για να χάσετε κιλά έρχεται να σας βοηθήσει στην... επιχείρηση «Τέλειο σώμα» για μια ακόμα χρονιά. Αλλά επειδή συν... Σελήνη και χείρα κίνει, μάθετε ποιοι μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας και φροντίστε να τους εξουδετερώσετε!

από τη ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Ένας από τους πιο πετυχημένους και αποτελεσματικούς τρόπους για να χάσετε κιλά έρχεται να σας βοηθήσει στην... επιχείρηση «Τέλειο σώμα» για μια ακόμα χρονιά. Αλλά επειδή συν... Σελήνη και χείρα κίνει, μάθετε ποιοι μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας και φροντίστε να τους εξουδετερώσετε!

Όταν τρώμε περισσότερο απ’ όσο καταναλώνουμε, όταν δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη τροφή μας είναι περισσότερες από εκείνες που «καίει» ο οργανισμός μας για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, ΠΑΧΑΙΝΟΥΜΕ. Αυτό το ξέρουν και οι κότες! Όπως επίσης ξέρουν και τι γενικά μας ωθεί να τσιμπολογάμε ό,τι βρεθεί μπροστά μας, είτε πεινάμε είτε όχι. Αυτό όμως που δεν ξέρουν ούτε οι κότες ούτε και οι περισσότεροι από εμάς είναι το πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τις αιτίες που μας σπρώχνουν στο φαγητό, σαμποτάροντας την αυτοπειθαρχία μας και αναβάλλοντας ή και ματαιώνοντας το ποθητό αποτέλεσμα, δηλαδή την απώλεια των περιττών κιλών.

Τα μαγικά αντίδοτα

Το στρες, το άγχος και η στενοχώρια αποτελούν αιτίες που προκαλούν την πρόσληψη βάρους, γιατί προκειμένου να τα μετριάσουμε ή να τα ξεπεράσουμε το ρίχνουμε στο φαγητό και κυρίως στα γλυκά και τις λιπαρές τροφές. Και επειδή είναι δύσκολο να μη στρεσαριζόμαστε ή να μη στενοχωριόμαστε, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να εκτονώνουμε το στρες μας ή να ξεχνάμε τις στενοχώριες μας. Τρόπους που όχι μόνο μας απομακρύνουν από τις βλαβερές συνέπειες του πολύ φαγητού, αλλά και που ωφελούν την υγεία μας, τη διάθεσή μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Σώμα σε κίνηση: Κάθε φορά που νιώθετε την αδρεναλίνη σας να ανεβαίνει, την αναπνοή σας να κόβεται από το άγχος και την αγωνία και τα δάκρυα έτοιμα να κυλήσουν στα μάγουλά σας, σηκωθείτε από τη θέση σας, παρατήστε ό,τι κάνετε και ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ: Περπατήστε, τρέξτε, χορέψτε, πηγαίνετε στο γυμναστήριο, κάντε ποδήλατο, παίξτε τένις, ρακέτες, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, πινγκ πονγκ ή οτιδήποτε άλλο βάζει σε κίνηση ολόκληρο το σώμα σας, όπως το νοικοκυριό, η κηπουρική, το πλύσιμο του αυτοκινήτου κ.ά. Αν μάλιστα υιοθετήσετε μία ή περισσότερες απ’ αυτές τις συνήθειες στην καθημερινή σας ζωή, θα μειώσετε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να ξαναβρεθείτε σ’ αυτή τη στενόχωρη ψυχική κατάσταση που σας οδηγεί κατευθείαν στο ψυγείο. Επιπλέον, βελτιώνοντας τη φυσική σας κατάσταση θα ανεβάσετε το ρυθμό του μεταβολισμού σας και θα μπορείτε έτσι να τρώτε περισσότερο χωρίς να παχαίνετε.

Χέρια απασχολημένα: Ανακαλύψτε οτιδήποτε μπορεί να κρατά τα χέρια σας απασχολημένα: πλέξτε, κεντήστε, ζωγραφίστε, ράψτε, κάντε κολάζ, γράψτε, παίξτε ένα μουσικό όργανο, τακτοποιήστε τα συρτάρια και τις ντουλάπες σας, έχετε πάντα μαζί σας ένα κομπολόι κ.λπ. Το μόνο που πρέπει να αποφύγετε είναι να μαγειρέψετε.

Τα φρούτα σε προτεραιότητα: Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα φρούτο, φρέσκο ή αποξηραμένο, για να υποκαταστήσετε την ανάγκη σας για γλυκό.

Σπίτι χωρίς πειρασμούς: Αλκοόλ, γλυκά, τυριά, σνακ, ξηροί καρποί, σοκολατάκια και όλα αυτά που έχετε την τάση να μασουλάτε όχι γιατί πεινάτε, αλλά από νευρικότητα, επειδή είτε σας αρέσουν πολύ είτε πιστεύετε ότι σας προσφέρουν μια ιδιαίτερη απόλαυση, μην τα βάζετε στο σπίτι σας. Όσο πιο δύσκολή πρόσβαση έχετε σε όλα αυτά, τόσο περισσότερος χρόνος σάς δίνεται για να το ξανασκεφθείτε και τελικά να μην υποκύψετε στον πειρασμό. Αν οπωσδήποτε θέλετε κάτι να μασουλήσετε, φροντίστε να έχετε πάντα στο ψυγείο καρότα, αγγουράκια και κολοκύθια - ξέρετε τι νόστιμα που είναι αν τα βουτήξετε σε γιαούρτι ή τα πασπαλίσετε με πιπέρι, ρίγανη και λεμόνι; Αν οπωσδήποτε θέλετε κάτι να πιείτε, φροντίστε να έχετε πάντα στο ψυγείο σας τοματοχυμό ή χυμούς διάφορων λαχανικών και φρούτων. Αν τα σερβίρετε σε μεγάλα ποτήρια με μπόλικα παγάκια και ένα καλαμάκι, δεν θα διαφέρουν και πολύ από τα αλκοολούχα «φρουτ παντς» που συνήθως παραγγέλνετε στο μπαρ. Με άλλα λόγια, αντί για την αίσθηση, προτιμήστε την ψευδαίσθηση.

Ανία, μήτηρ πάσης παχυσαρκίας!

Επομένως, το καλύτερο αντίδοτο γι’ αυτήν είναι η εργασιοθεραπεία, τα χόμπι και γενικότερα η ενασχόληση με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Διάβασμα: Είναι το πιο προσιτό απ’ όλα τα αντίδοτα. Μας απορροφά, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε προβλήματα και έγνοιες. Ένα καλό βιβλίο, μάλιστα, μπορεί να μας κρατήσει συντροφιά για πολλές ώρες. Φροντίστε να κάνετε την απαραίτητη έρευνα, ώστε να έχετε πάντα στο σπίτι σας αρκετά συναρπαστικά βιβλία και να μην αναγκάζεστε λόγω συνθηκών να καρφώνεστε μπροστά στην τηλεόραση, η οποία δυστυχώς πάει πάντα πακέτο με ποπ κορν ή άλλες τέτοιες απαγορευμένες λιχουδιές. Σεμινάρια: Σας επιτρέπουν να διευρύνετε τις επαγγελματικές γνώσεις σας ή να μάθετε κάτι εντελώς καινούργιο, ενώ σας δίνουν επιπλέον την ευκαιρία να κάνετε νέες γνωριμίες. Παρακολουθήστε τα με πάθος. Μην κλείνεστε στο σπίτι: Δεν μπορεί παρά να υπάρχουν ταινίες, θεατρικές παραστάσεις ή άλλου είδους θεάματα που να σας διασκεδάζουν. Ανακαλύψτε τα και παρακολουθήστε τα. Αλλά και κάποιο βράδυ που δεν έχετε να κάνετε τίποτα μη μένετε σπίτι και πλήττετε θανάσιμα. Καλέστε ή επισκεφθείτε ένα φίλο. Η διαδικασία που χρειάζεται για να ντυθείτε και να βγείτε έξω σε συνδυασμό με την παρέα θα σας κάνει καλό, ακόμα και αν το μόνο που θα συζητήσετε είναι το πρόβλημα των κιλών σας.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: το κλειδί της αποτυχίας

Σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές έρευνες, οι απανταχού παχύσαρκοι, με περισσότερα ή λιγότερα περιττά κιλά, έχουν ένα κοινό σημείο: τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι για έναν ή περισσότερους λόγους δεν αποδέχονται τον εαυτό τους, δεν πιστεύουν σ’ αυτόν, δεν τον εμπιστεύονται ή τον υποτιμούν. Πώς παρηγορούνται για την ανικανότητα που θεωρούν ότι έχουν ή πώς αυτοτιμωρούνται; ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ και ΞΑΝΑΤΡΩΓΟΝΤΑΣ φυσικά. Και όσο τρώνε, τόσο λιγότερο τους αρέσει ο εαυτός τους, τόσο λιγότερο τον εμπιστεύονται. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή, ο οποίος όμως μπορεί να διακοπεί. Θετική σκέψη: Κάθε φορά που σκέφτεστε υποτιμητικά για τον εαυτό σας ή φοβάστε ότι δεν θα τα καταφέρετε σε κάτι, σκεφθείτε ακριβώς το αντίθετο: κάτι καλό για εσάς, ένα πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα για τις πράξεις σας. Σημαντική βοήθεια για να το πετύχετε θα σας προσφέρει το γράψιμο. Γράφετε καθημερινά, λοιπόν, σε ένα χαρτί ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα αρνητικά σκέφτεστε. Δηλαδή, για κάθε «δεν μπορώ» γράψτε «μπορώ» και για κάθε αρνητικό χαρακτηρισμό που δίνετε στον εαυτό σας γράψτε ένα θετικό. Ασχοληθείτε με όλα όσα σας επιβεβαιώνουν: Αποκλείεται να μην υπάρχουν πράγματα που κάνετε πολύ καλά. Ασχοληθείτε μ’ αυτά και ανακαλύψτε και όλα τα άλλα που μπορείτε να κάνετε θαυμάσια. Αγαπήστε τον εαυτό σας: Αντί να τον στήνετε στον τοίχο και να τον κατσαδιάζετε, κουβεντιάστε μαζί του, όπως θα το κάνατε με κάποιον που έρχεται σ’ εσάς για να ανοίξει την καρδιά του, να σας μιλήσει για το πρόβλημά του, να σας ζητήσει συμπαράσταση. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με έναν πολύ δικό σας άνθρωπο ή ακόμα καλύτερα με έναν ψυχοθεραπευτή.

Η δίαιτα της Σελήνης ως γνωστόν βασίζεται στην αποτοξινωτική ικανότητα του οργανισμού και στο γεγονός ότι οι φάσεις του φεγγαριού επηρεάζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος και όχι μόνο. Με δυο λόγια, η αποτοξίνωση, που είναι η βασική αρχή κάθε προσπάθειας αδυνατίσματος -όταν αποβληθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό, καθαρίζει το λεμφικό σύστημα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η λιποδιάλυση-, πραγματοποιείται πιο εύκολα και με πιο ριζικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε ορισμένες φάσεις του φεγγαριού. Έτσι, αν σ’ αυτές τις συγκεκριμένες φάσεις ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας δίνουμε παρακάτω, δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας για το πόσο γρήγορα κι εύκολα θα χάσετε τα περιττά σας κιλά. Επιπλέον, αρκούν μόνο τέσσερις μέρες το μήνα γι’ αυτή σας την προσπάθεια. Τις υπόλοιπες μπορείτε να τρώτε 5-6 μικρά γεύματα σε απόσταση τριών τουλάχιστον ωρών το ένα από το άλλο, αποφεύγοντας, εννοείται, τα γλυκά και τις τροφές με πολλά λιπαρά. Επιλέξτε όποια φάση της Σελήνης είναι η πιο βολική για εσάς -Νέα Σελήνη, Πρώτο Τέταρτο, Πανσέληνο ή Τελευταίο Τέταρτο- και αρχίστε την αποτοξινωτική δίαιτα η οποία διαρκεί μόνο ένα 24ωρο. Κατά τη διάρκειά της, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ: Άφθονο νερό, χυμό φρούτων και λαχανικών, κατά προτίμηση φυσικό, πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά, αφεψήματα βοτάνων. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ αυστηρά: Οποιαδήποτε στερεή τροφή, γάλα, οινοπνευματώδη, αναψυκτικά. Έτσι χάνετε έως και 3 κιλά τα οποία δεν ξαναπαίρνετε, καθώς ο οργανισμός συνεχίζει να αποβάλλει τοξίνες για μερικά ακόμα 24ωρα. Επιπλέον, το αποτέλεσμα της αποτοξίνωσης δεν θα φανεί μόνο στο σώμα σας, αλλά και στην επιδερμίδα σας, η οποία θα ξαναγίνει φρέσκια και λαμπερή. Άτομα με προβλήματα υγείας, γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, παιδιά και ηλικιωμένοι δεν επιτρέπεται να ακολουθούν κανένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού τους γιατρού.

Ξεκινήστε με τη φάση που σας βολεύει και θα... τα χάσετε

Μάρτιος

Πανσέληνος: Κυριακή 4, 01:17 Τελευταίο τέταρτο: Δευτέρα 12, 05:55 Νέα Σελήνη: Δευτέρα 19, 04:43 Πρώτο τέταρτο: Κυριακή 25, 21:17

Απρίλιος

Πανσέληνος: Δευτέρα 2, 20:15 Τελευταίο τέταρτο: Τρίτη 10, 21:05 Νέα Σελήνη: Τρίτη 17, 14:36 Πρώτο τέταρτο: Τρίτη 24, 09:37

Μάιος

Πανσέληνος: Τετάρτη 2, 13:09 Τελευταίο τέταρτο: Πέμπτη 10, 07:28 Νέα Σελήνη: Τετάρτη 16, 22:27 Πρώτο τέταρτο: Πέμπτη 24, 00:04

Ιούνιος

Πανσέληνος: Παρασκευή 1, 04:04 Τελευταίο τέταρτο: Κυριακή 8, 14:44 Νέα Σελήνη: Παρασκευή 15, 06:13 Πρώτο τέταρτο: Παρασκευή 22, 16:16 Πανσέληνος: Σάββατο 30, 16:49

Ιούλιος

Τελευταίο τέταρτο: Σάββατο 7, 19:55 Νέα Σελήνη: Σάββατο 14, 15:04 Πρώτο τέταρτο: Κυριακή 22, 09:30 Πανσέληνος: Δευτέρα 30, 03:48

Αύγουστος

Τελευταίο τέταρτο: Δευτέρα 6, 00:21 Νέα Σελήνη: Δευτέρα 13, 02:03 Πρώτο τέταρτο: Τρίτη 21, 02:55 Πανσέληνος: Τρίτη 28, 13:35

Σεπτέμβριος

Τελευταίο τέταρτο: Τρίτη 4, 05:33 Νέα Σελήνη: Τρίτη 11, 15:44 Πρώτο τέταρτο: Τετάρτη 19, 19:49 Πανσέληνος: Τετάρτη 26, 22:45

Οκτώβριος

Τελευταίο τέταρτο: Τετάρτη 3, 13:07 Νέα Σελήνη: Πέμπτη 11, 08:01 Πρώτο τέταρτο: Παρασκευή 19, 11:34 Πανσέληνος: Παρασκευή 26, 07:52

Νοέμβριος

Τελευταίο τέταρτο: Πέμπτη 1, 23:19 Νέα Σελήνη: Σάββατο 10, 01:03 Πρώτο τέταρτο: Κυριακή 18, 00:34 Πανσέληνος: Σάββατο 24, 16:30

Δεκέμβριος

Τελευταίο τέταρτο: Σάββατο 1, 14:45 Νέα Σελήνη: Κυριακή 9, 19:40 Πρώτο τέταρτο: Δευτέρα 17, 12:19 Πανσέληνος: Δευτέρα 24, 03:16 Τελευταίο τέταρτο: Δευτέρα 31, 09:52

Ιανουάριος 2008

Νέα Σελήνη: Τρίτη, 8, 13:38 Πρώτο τέταρτο: Τρίτη 15, 21:47 Πανσέληνος: Τρίτη 22, 15:30 Τελευταίο τέταρτο: Τετάρτη 30, 07:04