Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, πώς πάω από υγεία;

11.01.2007
Σύμφωνα με την κινέζικη αλλά και την ινδική ιατρική, η όψη του προσώπου και της γλώσσας μας και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (π.χ. σκασίματα γύρω από τη μύτη, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια) μπορεί να δείχνουν ειδικά προβλήματα υγείας. Κοιταχτείτε λοιπόν στον καθρέφτη και γρήγορα στο γιατρό...

Aπό τη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΡΑΚΗ

Σύμφωνα με την κινέζικη αλλά και την ινδική ιατρική, η όψη του προσώπου
και της γλώσσας μας και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (π.χ. σκασίματα γύρω από τη μύτη, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια) μπορεί να δείχνουν ειδικά προβλήματα υγείας. Κοιταχτείτε λοιπόν στον καθρέφτη και γρήγορα στο γιατρό!

Δεν υπάρχει καλύτερη ένδειξη για την υγεία ενός ανθρώπου από την όψη του προσώπου του, το χρώμα της επιδερμίδας, τη λάμψη των ματιών. Και πραγματικά όλοι οι γιατροί τη χρησιμοποιούν σαν ένα από τα κριτήριά τους στην εξέταση ενός ασθενούς. Ακόμα κι εμείς μπορούμε να καταλάβουμε πόσο καλά είναι κάποιος -συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας- από μια προσεκτική ματιά. Όμως εκείνοι που έχουν εξελίξει αυτόν τον τρόπο της διάγνωσης σε αληθινή τέχνη είναι οι θεραπευτές που ασκούν την κινέζικη, τη θιβετιανή ή την ινδική ιατρική στις οποίες η εξέταση του προσώπου είναι εξίσου σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο με τα συμπτώματα, την ακρόαση του στήθους ή την ψηλάφηση του σφυγμού.

Οι Κινέζοι θεραπευτές χρησιμοποιούσαν το «διάβασμα» του προσώπου από τον 6ο αιώνα π.Χ. Επρόκειτο πιθανόν για ταοϊστές σαμάνους, που ειδικεύονταν στις μαντικές τέχνες, καθώς μέσα από τη φυσιογνωμική έβρισκαν, πέρα από την κατάσταση της υγείας, το χαρακτήρα του ατόμου αλλά και το πεπρωμένο του. Γύρω στο 220 π.Χ. αυτή
η τεχνική -ή τέχνη- καθιερώθηκε και μάλιστα άρχισε να αναφέρεται και σε διάφορα συγγράμματα.


Οι αρχές της ανάγνωσης του προσώπου βασίζονται στις κοσμικές ενέργειες των πέντε στοιχείων και του γιν και γιανγκ. Τα πέντε στοιχεία (Φωτιά, Γη, Μέταλλο, Νερό, Ξύλο) είναι σύμβολα και εκπροσωπούν ενέργειες μέσα στον κάθε άνθρωπο που αντανακλώνται στο πρόσωπο. Έτσι δημιουργείται ένα πολυσύνθετο σωματικό και ψυχολογικό πορτρέτο με την ενσωμάτωση των ενεργειών των χαρακτηριστικών και την κατανομή τους σε τρεις οριζόντιες ζώνες (μέτωπο, μάτια-μύτη-μάγουλα και στόμα-πιγούνι). Σ’ αυτές τις ζώνες διάφορες περιοχές έχουν αντιστοιχία σε συστήματα και όργανα του σώματος.

Ο χάρτης της ζωής μας
Κάθε πρόσωπο είναι ένας χάρτης που δείχνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κατόχου του. Το παρελθόν είναι η «φτιαξιά» που κληρονομήσαμε το διάστημα που κυοφορούμασταν, τα παιδικά και τα εφηβικά μας χρόνια, το ιστορικό της ένταξής μας στον κόσμο. Το παρόν είναι εκείνο που έχουμε δημιουργήσει εμείς στον εαυτό μας, με την παραμελημένη διατροφή μας, τα αρνητικά συναισθήματα, τις καταχρήσεις, το στρες και όλα όσα συνεισφέρουν στη δημιουργία ρυτίδων, πρηξιμάτων και διαφορετικών χρωματικών τόνων πάνω στο πρόσωπο. Με τον ίδιο τρόπο που η ρεφλεξολογία και ο ωτοβελονισμός βλέπουν ολόκληρο το σώμα με τα όργανά του να αποτυπώνεται στο πέλμα ή στο αυτί αντίστοιχα, έτσι και σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου φαίνονται τα όργανα που «υποφέρουν». Κι όσο για το μέλλον, αυτό διαμορφώνεται κάθε στιγμή, σύμφωνα με την κινέζικη φιλοσοφία. Οι καλές πράξεις μακραίνουν τη ζωή και η φροντίδα της υγείας αποσοβεί μελλοντικά προβλήματα.

Η ισορροπία και οι σωστές αναλογίες εκτιμώνται πολύ σε ένα πρόσωπο. Πρέπει να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στα στοιχεία γιανγκ, που είναι τα οστά, και τα στοιχεία γιν, τη σάρκα. Κι ακόμα, στοιχεία που αισθητικά μπορεί να φαίνονται ελκυστικά, ενδεχομένως στην κινέζικη φυσιογνωμική να θεωρούνται δυσαρμονικά. Για παράδειγμα, μια γυριστή μυτούλα, το πλατύ στόμα, τα λεπτά φρύδια θεωρούνται υπερβολικά γιν, όπως και τα μάτια που απέχουν πολύ μεταξύ τους. Τα μάτια παίζουν καίριο ρόλο στην εκτίμηση της υγείας. Η σταθερή λάμψη στο βλέμμα δείχνει άτομο με δυνατό πνεύμα, που μπορεί να αντεπεξέλθει ακόμα και σε περιόδους όπου η ενέργεια είναι πεσμένη, θα αξιοποιήσει τα καλά του σημεία και θα εναρμονίσει τις ανισορροπίες. Όπως έλεγε και ο Κομφούκιος, «κοιτάξτε τις κόρες των ματιών ενός ανθρώπου, εκεί δεν μπορεί να κρυφτεί».


Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι τα φρύδια. Τα φρύδια είναι ένα είδος μετρητή της ενέργειάς μας σε όλα τα επίπεδα, της ζωτικής ώθησης που έχουμε στη σκέψη, της δημιουργικότητας, της σεξουαλικότητας. Αν είναι μεγάλα και παχιά, ο κάτοχός τους θα είναι μια έντονη, δυναμική, ενδεχομένως και επιθετική προσωπικότητα. Τα λεπτά φρύδια δείχνουν ευαισθησία και πιο εύθραυστη υγεία. Τα έντονα φρύδια σε σχήμα μισοφέγγαρου δείχνουν άτομο με έντονη ενέργεια του νερού, που συχνά αποφασίζουν βάσει της διαίσθησης. Τα φρύδια που αραιώνουν στις άκρες πιθανόν ανήκουν σε άτομο με προβλήματα του θυρεοειδούς.



Τα πέντε πρόσωπα των στοιχείων
Το καθένα από τα πέντε στοιχεία συνθέτει έναν τύπο προσώπου στον οποίο ανταποκρίνονται πιθανά ζητήματα υγείας. Στους περισσότερους ανθρώπους βέβαια συνυπάρχουν χαρακτηριστικά από περισσότερα του ενός στοιχεία κι έτσι η αρμονία
ή η σύγκρουση μεταξύ τους μπορεί να δείξει πώς το άτομο θα χρησιμοποιήσει τις ενέργειές τους. Η ισορροπία στα στοιχεία και στα χαρακτηριστικά γιν και γιανγκ δείχνει ακόμα εποχές της ζωής όπου τα πράγματα είναι πιο εύκολα, ενώ το αντίθετο σημαίνει δυσκολίες, ατυχίες και ασθενική υγεία. Ωστόσο όλες οι ενδείξεις πρέπει να υπολογίζονται.


Ξύλο
Χαρακτηριστικά:
Μακρύ πρόσωπο και μακριά μύτη, ευρύ και ψηλό μέτωπο, στενά μάγουλα. Τα μάτια έχουν ευγενική έκφραση, ενώ τα μαλλιά και τα φρύδια δεν είναι χοντρά ούτε άγρια. Το μέτωπο είναι πλατύ καθώς αυτός ο τύπος ανθρώπου έχει έντονο το χαρακτήρα του διανοούμενου. Το Ξύλο διαθέτει την ενέργεια της ανάπτυξης, της ικανότητας να βλέπει κανείς τη γενική εικόνα των πραγμάτων και το όραμα του μέλλοντος. Ευαισθησίες: Το συναίσθημα που σχετίζεται με το Ξύλο είναι ο θύμος, μια ενέργεια που χρησιμεύει στην ανάπτυξη και την ωρίμανση. Είναι η επιθυμία
να επιβάλλουμε το ποιοι είμαστε και να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας που, αν δεν πραγματοποιηθεί, μπορεί να γίνει εκρηκτικός θυμός (η πλευρά γιανγκ) ή κατάθλιψη (πλευρά γιν). Το μπλοκάρισμα της ενέργειας του Ξύλου κάνει ασθενικά το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και προκαλεί πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα, χολολιθιάσεις και έλκη. Από τα άτομα αυτού του τύπου πρέπει να αποφεύγονται οι λιπαρές ή ελαιώδεις τροφές καθώς και το αλκοόλ. Κλασικά παραδείγματα: Ντάριλ Χάνα, Κιάνου Ριβς, Κάρολος της Αγγλίας, Τόνι Μπλερ.

Φωτιά
Χαρακτηριστικά: Μακρύ πρόσωπο με στενά, τονισμένα μήλα, μυτερό σαγόνι
και πιο έντονο μέτωπο από τον τύπο του Ξύλου. Μπορεί να έχουν φακίδες και κατσαρά μαλλιά, να μιλούν και να κινούνται γρήγορα. Παθιάζονται με πολλά πράγματα και μεταδίδουν εύκολα τον ενθουσιασμό τους εμπνέοντας τους άλλους. Ευαισθησίες: Η
περβολική Φωτιά μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς σε προβλήματα με την καρδιά, άγχος και αϋπνία ή εκζέματα. Οι τύποι της Φωτάς πρέπει να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους πικρές τροφές από καιρό σε καιρό, όπως ραδίκια, πικραλίδες και άλλα παρεμφερή χόρτα. Γενικά θα πρέπει να παίρνουν τροφές και βότανα που ενισχύουν το αίμα. Σε μερικούς κάνει πολύ καλό το τζινσένγκ. Κλασικά παραδείγματα: Κέιτ Μπλάνσετ, Βίγκο Μόρτενσεν, Τζόαν Κόλινς, Μέριλ Στριπ. Πάντως, τα αμιγή πρόσωπα Φωτιά είναι σπάνια.

Γη

Χαρακτηριστικά: Τετράγωνο, απαλό πρόσωπο με έντονο πιγούνι, σχετικά χλομό δέρμα, δεμένο σώμα και βαθιά φωνή. Τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι έντονα, ιδίως το στόμα που σχετίζεται με το στομάχι και τα έντερα. Ο μεσημβρινός του στομάχου περνά από το σαγόνι. Είναι ένδειξη αδυναμίας του στοιχείου Γη όταν το άτομο έχει μικρό πιγούνι.
Πολλή Γη, πάλι, δημιουργεί τάση προς το πείσμα και την ξεροκεφαλιά. Ευαισθησίες: Οι τύποι της Γης έχουν τάση να κάνουν τα πράγματα με τον παραδοσιακό τρόπο και τα προβλήματα που τους δημιουργούνται προέρχονται από ανησυχία, θέματα φαγητού, διαταραχές του στομάχου και της σπλήνας και αφομοίωση της τροφής (και των καταστάσεων) για να μετατραπεί σε ενέργεια τσι. Τα άτομα αυτά καλό είναι να αποφεύγουν τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά, που θα τους δημιουργήσουν υπερβολική βλέννα μέσα στο σώμα η οποία παγιδεύεται στο συνδετικό ιστό και προκαλεί φούσκωμα, βάρος στα πόδια, λήθαργο και ρινική καταρροή. Κλασικά παραδείγματα: Μπράντ Πιτ, Μίνι Ντράιβερ.

Μέταλλο
Χαρακτηριστικά: Οβάλ πρόσωπο με ανοιχτά, γωνιώδη ζυγωματικά και ανοιχτόχρωμο δέρμα. Συνήθως όμορφοι, έχουν καθαρά λαμπερά μάτια που ακτινοβολούν ενεργητικότητα. Τα φρύδια είναι διακριτικά, τα μαλλιά ίσια και η ομιλία κοφτή.
Καθώς το Μέταλλο είναι το στοιχείο του νου, οι τύποι αυτοί έχουν ισχυρή θέληση και λύνουν τα προβλήματά τους μόνοι τους. Ευαισθησίες: Όταν πιέζονται ή πέφτουν ψυχολογικά, εκδηλώνουν ασθένειες του αναπνευστικού και των εντέρων. Είναι σημαντικό για εκείνους να αναπνέουν βαθιά ώστε να μπαίνει μέσα τους το τσι από τον ουρανό και να καταναλώνουν καλής ποιότητας φαγητό με πολλά μεταλλικά στοιχεία, απέχοντας από τις «σαβούρες» που δύσκολα μπορούν να αποβάλουν από το σύστημά τους. Ανταποκρίνονται καλά στην ψυχοθεραπεία, την ομοιοπαθητική, τα ανθοϊάματα Μπαχ και γενικά θεραπείες με καλό ορθολογικό υπόβαθρο. Κλασικά παραδείγματα: Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Τζένιφερ Άνιστον.

Νερό
Χαρακτηριστικά: Στρογγυλό, αφράτο, απαλό πρόσωπο και μερικές φορές παχουλό σώμα, συνήθως μελαχρινοί. Τα μεγάλα μάτια είναι κλασικό χαρακτηριστικό των τύπων του Νερού. Ευαισθησίες: Είναι ήρεμοι, ευγενικοί και ευαίσθητοι και, αν το Νερό είναι καθαρό, προσαρμόζονται εύκολα στις καταστάσεις. Αν η ενέργειά τους κολλήσει από καταπιεσμένα συναισθήματα, το δέρμα παίρνει μια γαλαζωπή απόχρωση με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Το στοιχείο του Νερού κυβερνά τα νεφρά που κρατούν την ουσία της ζωής και είναι το στήριγμα του γιν και του γιανγκ. Το μακρόχρονο στρες, κυρίως η νοητική κούραση και η πολλή δουλειά, εξαντλούν το γιν των νεφρών που δεν μπορεί πια να δροσίσει το σώμα, με αποτέλεσμα εσωτερικές φλεγμονές και υπερθέρμανση του σώματος.
Κλασικά παραδείγματα: Ο Κινέζος ηγέτης Ντεν Χσιάο Πινγκ, του οποίου τα μεγάλα αυτιά έδειχναν πόσο μεγάλα αποθέματα ενέργειας είχε στα νεφρά, πράγμα που τον διατήρησε στην εξουσία μέχρι τα ενενήντα του, Μπιόργκ.

Βγάλτε γλώσσα!
Και η γλώσσα είναι ένα όργανο που δίνει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας. Σύμφωνα με την παραδοσιακή ινδική ιατρική, την αγιουρβέδα, ο «χάρτης» του σώματος είναι αποτυπωμένος επάνω της. Στα πλάγια και προς τα εμπρός αντιστοιχούν οι πνεύμονες. Στο κέντρο μπροστά η καρδιά και πιο πίσω το παχύ έντερο. Πιο πίσω, πάλι στα πλάγια, είναι η περιοχή των πνευμόνων. Οποιαδήποτε αλλοίωση σε κάποιο σημείο δείχνει πρόβλημα στο όργανο που αντιστοιχεί, αλλά παίζει ρόλο και το είδος της αλλοίωσης ώστε ο γιατρός να συμπεράνει το είδος του προβλήματος.

Το πρόσωπο μιλάει
Μια από τις βασικές αρχές της κινέζικης ιατρικής είναι ότι το μέρος εμπεριέχει το όλον. Καθώς οι μεσημβρινοί διασχίζουν όλο το σώμα συνδέοντας τα όργανα με διάφορες περιοχές του προσώπου, όλα τα προβλήματα της υγείας αφήνουν τα ίχνη τους στα αντίστοιχα σημεία. Μερικές τέτοιες ενδείξεις:

* Η περιοχή των νεφρών και του συκωτιού είναι το ημικύκλιο κάτω από τα μάτια. Όταν εμφανίζουμε σακούλες και μαύρους κύκλους, σημαίνει ότι δουλεύουμε υπερβολικά, δεν κοιμόμαστε καλά, το παρακάνουμε με τους καφέδες, τρώμε υπερβολικά λιπαρές τροφές. Το αποτέλεσμα είναι να εξαντλούνται τα επινεφρίδια και να υπάρχει μια ανισορροπία στα υγρά του σώματος.

* Άλλες ενδείξεις προβλήματος στα επινεφρίδια είναι κοκκίνισμα των αυτιών και μελανιασμένο, βαθουλό δέρμα στην εσωτερική γωνία του ματιού.

* Αν η περιοχή κάτω από τα μάτια είναι σκούρα καφέ και έχει μια όψη συμφόρησης, πρόκειται για ενδείξεις «τελματωμένης ενέργειας του συκωτιού». Αυτό μεταφράζεται σε καταπόνηση του συκωτιού από θυμό, απογοήτευση ή διατροφή πλούσια σε λίπη και αλκοόλ.

* Αν αυτό συνδυάζεται με ημικρανίες, ένταση στα σαγόνια και δυο κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια, πιθανόν να έχει επηρεαστεί το ορμονικό σύστημα και ο μεταβολισμός των λιπών.

* Όταν μαζί με τις κάθετες γραμμές ανάμεσα στα φρύδια παρατηρείτε και δυο γραμμούλες σε σχήμα αγκιστριού, έχει «ζοριστεί» και η χολή. Καφετιές κηλίδες και γραμμές στο μέτωπο δείχνουν υπεραιμία από υπερβολικά λαδερές τροφές
ή πολλά γαλακτοκομικά.

* Το κάτω μέρος του προσώπου συνδέεται με την κοιλιά. Η ενέργεια του στομαχιού και των εντέρων φαίνεται στο στόμα. Αν το κάτω χείλος εξέχει, είναι ένδειξη ότι το έντερο δεν λειτουργεί πολύ δραστήρια.

* Αν το επάνω χείλος είναι σκασμένο, ή έχει κηλίδες στη γωνία του, δείχνει μια πιθανή οξύτητα στο στομάχι ή υπερβολική ζέστη που προκαλείται από κακής ποιότητας διατροφή.

* Κιτρινίλα γύρω από το στόμα και εικόνα ατονίας φανερώνει ότι η ενέργεια της πέψης είναι αδύναμη και χρειάζεται αλλαγή στη διατροφή. Μια πρασινωπή απόχρωση του δέρματος δείχνει ότι η βασική αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο συκώτι.

* Λευκά στίγματα ή κοκκώδης υφή κάτω από το σαγόνι και περιοχές με κηλίδες μπορεί να σημαίνουν μόλυνση με μύκητες και υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ή γαλακτοκομικών.

* Κόκκινο και πρησμένο σαγόνι είναι πιθανή ένδειξη δομικής αδυναμίας στα όργανα, μύκητες ή μπλοκαρισμένη ενέργεια στην περιοχή της κοιλιάς.

* Αν η κοκκινίλα και το πρήξιμο εντοπίζονται γύρω από τα ρουθούνια και χαμηλά στα μάγουλα, δείχνουν βλέννα και συμφόρηση στους πνεύμονες από υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών.

* Αν αυτή η περιοχή ξαφνικά κοκκινίζει και ξεραίνεται, ίσως το άτομο να είναι στα πρόθυρα μιας μόλυνσης στους βρόγχους.

* Οι ρυτίδες που κατεβαίνουν στο μάγουλο από την εσωτερική γωνία του ματιού είναι άλλη μια ένδειξη προβλήματος στα έντερα.