Φενγκ σούι και περαστικά!

24.11.2006
Σκεφτήκατε ποτέ ότι το φενγκ σούι μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε γρήγορα καλά όταν κρεβατώνεστε; Ο χειμώνας με τις ιώσεις του είναι μια καλή ευκαιρία να το δοκιμάσετε. Το απόφθεγμα «υγεία πάνω απ’ όλα» ισχύει και για το φενγκ σούι, καθώς δίνει έμφαση στο προφανές, αφού από την υγεία εξαρτάται η ευτυχία μας, οι καλές σχέσεις με τους άλλους...

Από τη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΡΑΚΗ

Σκεφτήκατε ποτέ ότι το φενγκ σούι μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε γρήγορα καλά όταν κρεβατώνεστε; Ο χειμώνας με τις ιώσεις του είναι μια καλή ευκαιρία να το δοκιμάσετε. Το απόφθεγμα «υγεία πάνω απ’ όλα» ισχύει και για το φενγκ σούι, καθώς δίνει έμφαση στο προφανές, αφού από την υγεία εξαρτάται η ευτυχία μας, οι καλές σχέσεις με τους άλλους και η δυνατότητα να αποκτήσουμε πλούτο και ευημερία. Έτσι λοιπόν και για τις περιπτώσεις της προσωρινής απώλειας της υγείας τα «γιατρικά» του φενγκ σούι γίνονται ένα εναλλακτικό είδος φαρμάκων, συντείνοντας μέσω της ζωτικής ενέργειας στο να αναρρώσει ο οργανισμός. Δείτε λοιπόν πώς μπορείτε να βοηθήσετε αυτόν που κρεβατώνεται να συνέλθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, βελτιώνοντας την ενέργεια που κυκλοφορεί στο χώρο.


Προσοχή στις γωνίες

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να εξουδετερώσετε τα «δηλητηριώδη βέλη» της αρνητικής ενέργειας (σαρ τσι) που δέχεται το άτομο και που επιβραδύνουν την ίασή του, καθώς ο οργανισμός του είναι ήδη επιβαρημένος: Ελέγξτε αν υπάρχουν γωνίες από κολόνες, τοίχους που εξέχουν αλλά και έπιπλα που «δείχνουν» προς τον άρρωστο, όταν είναι ξαπλωμένος. Σύμφωνα με το φενγκ σούι, τα έπιπλα ή τα δομικά στοιχεία που έχουν ορθές ή οξείες γωνίες εκτοξεύουν από την αιχμή της γωνίας αρνητική ενέργεια. Γι’ αυτό και θεωρούνται προτιμότερες οι κυκλικές ή οι στρογγυλεμένες φόρμες. Μια τέτοια γωνία σε τοίχο ή κολόνα καλό είναι να καλυφθεί, να μπει μπροστά της ένα φυτό ή να κρεμάσετε εκεί ένα στρογγυλό κρύσταλλο. Αν υπάρχει κάποιο έπιπλο (κομοδίνο, εταζέρα, γραφείο) που «σημαδεύει» με τη γωνία του τον ξαπλωμένο ασθενή, μετακινήστε το. Αν έχετε ένα δοκάρι πάνω από το κρεβάτι, ή μετακινήστε το κρεβάτι ή κρεμάστε πάνω στο δοκάρι σταυρωτά σε σχήμα Χ δυο ξυλάκια μπαμπού. Θα χρειαστεί να αλλάξετε τη θέση του κρεβατιού, αν είναι τοποθετημένο ακριβώς απέναντι από την πόρτα ή διαφορετικά να δημιουργήσετε ένα «φράγμα» ανάμεσά τους παρεμβάλλοντας ένα παραβάν, ακόμα κι ένα χαμηλό (αλλά λίγο ψηλότερο από το κρεβάτι) έπιπλο με ράφια. Αν πάλι το κεφαλάρι του κρεβατιού ακουμπά σε παράθυρο, αλλά δεν μπορείτε να το μετακινήσετε, καλύψτε το παράθυρο με χοντρές κουρτίνες ή με ένα παραβάν.

Όχι στα πολλά νερά

Σύμφωνα με το φενγκ σούι, είναι επίσης βλαβερό για την υγεία να ακουμπά το κρεβάτι σε μεσοτοιχία με μπάνιο ή να υπάρχει μπάνιο σε άλλο όροφο πάνω από την πόρτα του υπνοδωματίου ή πάνω από το κρεβάτι. Γενικά το υδάτινο στοιχείο δεν θεωρείται καλό να βρίσκεται πάνω από το κρεβάτι, για παράδειγμα, να έχετε πάνω από το μαξιλάρι σας έναν πίνακα ή μια αφίσα στον τοίχο που να απεικονίζει θάλασσα. Ούτε κάνει καλό να υπάρχει ενυδρείο μέσα στο υπνοδωμάτιο - παρόλο που το ενυδρείο είναι ένα από τα ισχυρότερα γιατρικά του φενγκ σούι, αλλά όχι για το χώρο όπου κοιμάστε. Βγάλτε το από εκεί και, αν δεν μπορείτε μόνιμα, τουλάχιστον μέχρι το άτομο να αναρρώσει.

Η ενέργεια της υγείας

Το φενγκ σούι δίνει μεγάλη σημασία στη δυνατότητα της ενέργειας να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα μέσα στο δωμάτιο, γι’ αυτό και συστήνει να μην το παραφορτώνετε με έπιπλα και αντικείμενα (προπαντός «σαβούρα»). Κι ακόμα για τον ίδιο λόγο θεωρεί προτιμότερα τα κρεβάτια που είναι κενά από κάτω. Αν δεν μπορείτε να έχετε μόνιμα μια... μινιμαλιστική κατάσταση των πραγμάτων, τουλάχιστον για το διάστημα που κάποιος είναι άρρωστος αδειάστε το δωμάτιό του από τα μη αναγκαία.

Η ενέργεια μπαίνει στο δωμάτιο και από τα ανοιχτά παράθυρα. Έτσι έχετε έναν ακόμη λόγο (πέραν του προφανούς, δηλαδή να καθαρίζει η ατμόσφαιρα από τα μικρόβια) να αερίζετε τακτικά το δωμάτιο. Μπορείτε επίσης να κάνετε πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα με αιθέρια έλαια ευκάλυπτου, φασκόμηλου, μαντζουράνας ή λεμονιού (σε καυστήρα ή σπρέι) που επιπλέον κάνουν καλό στο αναπνευστικό και βοηθούν να μην εξαπλωθούν τα μικρόβια στο σπίτι.

Μαγικά σύμβολα

Ο αυτονόητος τρόπος για να αποφεύγετε τις αρρώστιες είναι να ενισχύσετε τον τομέα της υγείας του σπιτιού ή του δωματίου. Πρόκειται για την ανατολική πλευρά, που έχει σύμβολο το Δράκο και στοιχείο το Ξύλο. Εκεί μπορείτε να τοποθετήσετε ένα φυτό (αλλά θα πρέπει τη νύχτα να το βγάζετε από το υπνοδωμάτιο), αντικείμενα ξύλινα σε πράσινο χρώμα ή σε κυλινδρικό σχήμα ή κάποιο από τα παραδοσιακά σύμβολα που ενεργοποιούν το συγκεκριμένο τομέα. Αυτά μπορεί να είναι σε μορφή είτε αντικειμένων είτε απεικονίσεων και περιλαμβάνουν πέρα από το δράκο:

* Το πουλί γερανός, που σχετίζεται με τη μακροζωία. * Το πεύκο, που συνδέεται με την εσωτερική δύναμη και τη σταθερότητα. * Τη ροδακινιά, που σχετίζεται με την αθανασία και την αγάπη. * Το μπαμπού, φυτό που ζει πολλά χρόνια. * Το ελάφι, που βοηθά να έχει κανείς μακροζωία και αντοχή. * Το τζιτζίκι, που συμβολίζει την αιώνια νεότητα. * Τη χελώνα, που χαρίζει μακροζωία και υποστήριξη. * Την κολοκύθα με λαιμό σε σχήμα φιάλης, ταοϊστικό και βουδιστικό σύμβολο αθανασίας. * Τέλος, μέχρι να αναρρώσει ο ασθενής αποφύγετε σ’ αυτό το τμήμα του δωματίου να έχετε αντικείμενα σχετικά με το στοιχείο της Φωτιάς (κόκκινα- πορτοκαλί χρώματα, τριγωνικά σχήματα ή θερμαντικά σώματα) που «καίνε» το Ξύλο αλλά και επιπλέον έχουν σχέση με τον πυρετό.