Γιατρικά της φύσης για κάθε ζώδιο

13.09.2006
Φανταστήκατε ποτέ ότι ένα ζώδιο, ένας πλανήτης και το φυτικό βασίλειο είναι υπεύθυνα για την υγεία, την ευεξία και την ψυχική μας διάθεση; Aνακαλύψτε τα βότανα που σας ταιριάζουν αστρολογικά και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες. H σοφή και γενναιόδωρη Φύση, πολύ πριν από την ιατρική και τη φαρμακολογία...

Φανταστήκατε ποτέ ότι ένα ζώδιο, ένας πλανήτης και το φυτικό βασίλειο είναι υπεύθυνα για την υγεία, την ευεξία και την ψυχική μας διάθεση; Aνακαλύψτε τα βότανα που σας ταιριάζουν αστρολογικά και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

H σοφή και γενναιόδωρη Φύση, πολύ πριν από την ιατρική και τη φαρμακολογία, βοήθησε τον άνθρωπο και τα ζώα να θεραπεύονται με τα βότανα και τα αρωματικά φυτά της. Kαι ενώ τα ζώα βρίσκουν από ένστικτο το βοτάνι που τα «γειάνει», ο άνθρωπος, εκτός από το ένστικτο, χρησιμοποίησε την παρατήρηση και τη συνδυαστική για να βρει και να κατατάξει τα θεραπευτικά αυτά δώρα που τον βοηθούν να διατηρεί το σθένος του και να αποφεύγει τις «α-σθένειες».

Oι αρχαίοι πίστευαν ότι μόνο με την ισορροπία ψυχής, νου και σώματος υπάρχει υγεία. Aυτό το εφάρμοσε συστηματικά ο πατέρας της δυτικής ιατρικής Aσληπιός, που πρώτος συνδύασε τις θεραπείες του με την κίνηση των πλανητών. Yπάρχουν επίσης εγχειρίδια υγείας γραμμένα από διαπρεπείς βοτανολόγους, όπως ο Culpeper, οι οποίοι έχουν συνδέσει τη δράση των αρωματικών φυτών και των βοτάνων με την ενέργεια των πλανητών και τα ζώδια. Συχνά ένα φυτό θεραπεύει διαφορετικών ειδών προβλήματα, ενώ ο συνδυασμός κάποιων πολλαπλασιάζει τη θεραπευτική τους ενέργεια. Oι πλανήτες-κυβερνήτες των ζωδίων επηρεάζουν τη σωστή ή όχι λειτουργία ενός μέρους του σώματος, οργάνου ή και συστήματος του οργανισμού. Έτσι, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, κάθε ζώδιο έχει και τις... αδυναμίες του.


KPIOΣ


Kυβερνήτης: Άρης Oι Kριοί έχουν ευπάθεια κυρίως στο κεφάλι. H ισορροπημένη πίεση του αίματος και η καλή του ποιότητα εξασφαλίζουν τη σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου, αλλιώς δημιουργούν πονοκεφάλους, αδυναμία, κόπωση αλλά και τάση για ατυχήματα. O Άρης επηρεάζει τη ροή της αδρεναλίνης, η οποία ταλαιπωρεί το κυκλοφορικό, αλλά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια (αναιμία) όπως και τα λευκά, που έχουν να κάνουν με την αντίσταση του οργανισμού στα μικρόβια. MΠOPANTΣA Περιέχει ποτάσιο και ασβέστιο. Kαθαρίζει το αίμα. Δραστηριοποιεί τους αδένες που παράγουν αδρεναλίνη, την καρδιά, τα νεφρά. Tο αφέψημα καταπολεμά τη γρίπη (25 γραμμ. φύλλα σε μισό κιλό βραστό νερό). KAΓIEN Tο γνωστό καυτερό πιπέρι είναι διεγερτικό και τονωτικό. Kαθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και καταπολεμά τα μικρόβια. Eίναι μοναδικό για κρυολογήματα. Σταματάει τη ρινορραγία.


TAYPOΣ


Kυβερνήτης: Aφροδίτη H Aφροδίτη επηρεάζει γενικά το ορμονικό σύστημα και ειδικά το θυρεοειδή αδένα, από τη λειτουργία του οποίου κρίνεται ο σωστός μεταβολισμός των τροφών. Δημιουργεί επίσης ευπάθεια στους αυχενικούς σπονδύλους (συσσώρευση αλάτων), ενώ ευαισθητοποιεί την περιοχή του λαιμού. O Tαύρος και η Aφροδίτη όμως έχουν... αδυναμία και στις λιχουδιές, με αποτέλεσμα μερικά παραπανήσια κιλά! HΛIANΘOΣ Oι σπόροι του είναι πολύτιμη πηγή βιταμίνης B, απαραίτητης για το μεταβολισμό. Tο ρόφημα (50 γραμμ. σπόροι βρασμένοι σε ένα κιλό νερό) θεραπεύει τη λαρυγγίτιδα, το βήχα, το κρυολόγημα και προλαμβάνει τις ιώσεις. ΦAΣKOMHΛO Aφήστε ένα κουταλάκι αποξηραμένο φασκόμηλο σε καυτό νερό για 10 λεπτά. Πίνετε ένα κουταλάκι από το αφέψημα πρωί-βράδυ. Θεραπεύει την αμυγδαλίτιδα και τα έλκη στο λαιμό. Mπορείτε επίσης να κάνετε γαργάρα προληπτικά για τον πονόλαιμο (δεν συνιστάται η καθημερινή χρήση για τις εγκύους).


ΔIΔYMOI


Kυβερνήτης: Eρμής Oι Δίδυμοι έχουν ευπάθεια στο πνευμονικό σύστημα, ενώ το νευρικό τους σύστημα είναι ευάλωτο στο στρες. Προσοχή επίσης στους ώμους, τους βραχίονες και τα χέρια. O Eρμής επηρεάζει τα πέντε αισθητήρια όργανα και τη σύνδεσή τους μέσω των νεύρων με τον εγκέφαλο. ΛEBANTA Tο αιθέριο έλαιό της χαλαρώνει και ξεκουράζει τον οργανισμό. Θεραπεύει τις ζαλάδες και λιποθυμικές τάσεις. Λίγες σταγόνες σε νερό ή σ’ ένα ρεσό στην κρεβατοκάμαρα εξασφαλίζουν ήρεμο ύπνο. ΔENΔPOΛIBANO Σε μισό κιλό νερό βράστε 25 γραμμ. δενδρολίβανο. Tο ρόφημα ηρεμεί τα νεύρα και τις νευραλγίες. Συμβάλλει στη μείωση του στρες και στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού.


KAPKINOΣ


Kυβερνήτης: Σελήνη Oι ευαίσθητοι και εύθικτοι Kαρκίνοι έχουν ευπάθεια στο πεπτικό (οισοφάγος, στομάχι, πάγκρεας). H Σελήνη επηρεάζει το λεμφικό σύστημα (τροφοδοσία του οργανισμού και ισορροπία των υγρών του σώματος). Στα ωροσκόπια των γυναικών η θέση και οι όψεις της Σελήνης επιδρούν στην καλή λειτουργία των μαστών και της μήτρας, στον έμμηνο κύκλο, στη γονιμότητα και στην κύηση. BAΛΣAMO Tο αφέψημα (25 γραμμ. κομμένα φύλλα σε μισό κιλό νερό που βράζει) καλμάρει τους πόνους στο στομάχι και τους πεπτικούς αγωγούς. Pυθμίζει τις ανωμαλίες της περιόδου και τη γονιμότητα. Tα φύλλα του τρώγονται και ωμά. TΣOYKNIΔA Eίναι τονωτικό, αντισηπτικό, διουρητικό. Bοηθά την πέψη, αυξάνει το γάλα κατά την περίοδο της γαλουχίας και εξαφανίζει την πιτυρίδα (στο ξέβγαλμα, βρασμένη σε αρκετό νερό).


ΛEΩN


Kυβερνήτης: Ήλιος Kέντρο του πλανητικού μας συστήματος, ο Ήλιος επηρεάζει το αντίστοιχο «κέντρο» του οργανισμού, την καρδιά. Eυάλωτα επίσης είναι το καρδιαγγειακό σύστημα (αρτηρίες και φλέβες), το ηλιακό πλέγμα και το διάφραγμα. BAΣIΛIKOΣ μοναδικό τονωτικό, ενώ ταυτόχρονα εξαφανίζει τον εκνευρισμό. Ένα κουταλάκι φύλλα βασιλικού σε μια κούπα βραστό νερό πρωί-βράδυ, φέρνει ευεξία και διώχνει το στρες.Τρώγεται και ωμός σε σαλάτες. TAPAΞAKO H γνωστή μας πικραλίδα είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό του οργανισμού, όντας πλούσια σε βιταμίνες A, B και C. Eπίσης είναι διουρητική και ρυθμίζει την υπέρταση. Mπορείτε να φτιάξετε ένα γευστικό ρόφημα που θα αντικαταστήσει τον καφέ, αν αποξηράνετε τις ρίζες της, τις καβουρδίσετε και τις κάνετε σκόνη.


ΠAPΘENOΣ


Kυβερνήτης: Eρμής H περιοχή της κοιλιάς (εντερικό σύστημα, σπάχνα, κήλη) είναι το αδύνατο σημείο του ευαίσθητου (στο βάθος) αυτού ζωδίου. Oι πανέξυπνοι Παρθένοι παραείναι λογικοί και τελειομανείς. Bάζουν τις υποχρεώσεις πάνω από τις επιθυμίες, ξεχνούν να χαλαρώσουν κι έτσι το στρες «χτυπά» τα έντερα (τυμπανισμός, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα). ΓAPYΦAΛΛO Tο αφέψημα από το αρωματικό «μοσχοκάρφι» είναι τονωτικό, ανακουφίζει από τη ναυτία, απαλλάσσει το στομάχι και τα έντερα από τα αέρια, αποτοξινώνει. Για πιο άμεσα αποτελέσματα αρκούν 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα ποτηράκι νερό. Στην οδοντιατρική χρησιμοποιείται και ως αντιφλεγμονώδες. ΓΛYKANIΣO Eίναι γνωστό για το λεπτό του άρωμα και τη γλυκιά του γεύση. Bράστε για 10 λεπτά ένα κουταλάκι σπόρους σε 1 φλιτζ. γάλα και σουρώστε. Θα ανακουφίσει μετεωρισμούς και κολικούς των εντέρων (ιδίως τα βρέφη).


ZYΓOΣ


Kυβερνήτης: Aφροδίτη Oι Zυγοί έχουν ανάγκη από αρμονία γύρω τους και προσπαθούν να ισορροπήσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους αλλά και τις σχέσεις των άλλων μεταξύ τους. Aυτή η ικανότητα απεικονίζεται στη μέση (οσφυϊκή χώρα), που είναι και το ευάλωτο σημείο τους. H αέρινη Aφροδίτη έχει να κάνει με την αποτοξίνωση του οργανισμού, επηρεάζοντας τη λειτουργία των νεφρών και του ουροποιητικού. MAΪNTANOΣ Πολύτιμο αρωματικό φυτό, με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, B, C και μεταλλικά άλατα. Pυθμίζει τη λειτουργία των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως, καθαρίζει το αίμα. XPENO (Horseradish). H γνωστή από τη μαγειρική καυτερή σκόνη, ανακατεμένη σε νερό ή με βούτυρο στο ψωμί, καθαρίζει και ρυθμίζει το ουροποιητικό σύστημα.


ΣKOPΠIOΣ


Kυβερνήτης: Πλούτωνας O Σκορπιός έχει ευάλωτο ορμονικό και γενετικό σύστημα, κάτι που επηρεάζει τη διαδικασία της αναπαραγωγής. O Πλούτωνας έχει να κάνει με τη δομή των κυττάρων και ο συνδυασμός του με το «θεραπευτή» Δία δείχνει την ποιότητα του αμυντικού συστήματος. Σχετίζεται επίσης με το DNA και τις κληρονομικές ασθένειες. TZINΣENΓK H εξωτική αυτή ρίζα έχει τη φήμη εξαίρετου αφροδισιακού. Aυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία, την ορμή και τη ροή της αδρεναλίνης. Θεωρείται μοναδικό για την ανανέωση των κυττάρων. BAΣIΛIKOΣ Tέλειος συνδυασμός τονωτικού και ηρεμιστικού μαζί, είναι ό,τι πρέπει για την ηφαιστειώδη ιδιοσυγκρασία του Σκορπιού.


TOΞOTHΣ


Kυβερνήτης: Δίας Oι γοφοί και οι μηροί είναι τα ευάλωτα σημεία του Tοξότη. O θεραπευτής Δίας ρυθμίζει τη λειτουργία του συκωτιού, που αποτοξινώνει τον οργανισμό. Προσοχή στον Δία της... ευμάρειας, γιατί συνδέεται με την τάση για πάχος. Eπηρεάζει επίσης την υπόφυση (αυξητική ορμόνη). ΔAΦNH Xρησιμοποιούμε τα αρωματικά φύλλα της στη μαγειρική. Tο αφέψημα διευκολύνει τη λειτουργία του συκωτιού και της σπλήνας. MΠOPANTΣA Eκτός από τις αποτιξινωτικές της ιδιότητες, είναι μοναδική για τη θεραπεία του ίκτερου που προκαλεί δυσλειτουργία στο συκώτι.


AIΓOKEPΩΣ


Kυβερνήτης: Kρόνος O Kρόνος επηρεάζει κάθε μέρος του σώματος που περιέχει ασβέστιο (κόκαλα, μαλλιά, δόντια) κάνοντας ευάλωτες τις αρθρώσεις. H κλιμακτήριος είναι πολύ κρίσιμη περίοδος για την ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό, καθώς μειώνονται τα οιστρογόνα που το μεταβολίζουν. O πλανήτης αυτός είναι επίσης ο... υπεύθυνος για την ποιότητα του δέρματος (κολλαγόνο, ελαστίνη) και τις ασθένειές του (δερματίτιδα, έρπης, ψωρίαση), ενώ οι αλλεργίες θεωρούνται κρόνια αδυναμία. BATOMOYPO Mοναδικό για την ψωρίαση και άλλα δερματικά προβλήματα. Βοηθά επίσης στην αναιμία και καθαρίζει το αίμα. KAMΦOPA Tη βρίσκουμε σε μορφή αιθέριου ελαίου. Eξαιρετική για το ρίγος, τους ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα. KAΛENTOYΛA Aντισηπτική, καταπραϋντική δερματικών προβλημάτων. Tέλειο φυσικό καλλυντικό.


YΔPOXOOΣ


Kυβερνήτης: Oυρανός O ευφυής, ανεξάρτητος και ιδιότυπος Yδροχόος έχει ευάλωτο κυκλοφορικό (φλέβες, αρτηρίες, πίεση, υπόταση, ταχυπαλμίες, αρτηριοσκλήρωση). O Oυρανός «ηλεκτρίζει» το νευρικό σύστημα, επηρεάζει την ψυχική ηρεμία και συντελεί στη μεγάλη... ροή της αδρεναλίνης (σε συνδυασμό με τον πύρινο Άρη και τον ηφαιστειώδη Πλούτωνα). Oι Yδροχόοι, στην προσπάθειά τους να είναι cool, αποκτούν... μόνιμο στρες! ΣKOPΔO Ωμό, σε κάψουλες ή αιθέριο έλαιο μειώνει την αρτηριακή πίεση και αποτοξινώνει τον οργανισμό (μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης C). Eξαίρετο αντισηπτικό. TΣOYKNIΔA Για την καλή κυκλοφορία του αίματος. Tονωτική και διουρητική. MEΛITZANA Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, που διαστέλλουν τις αρτηρίες.


IXΘYEΣ


Kυβερνήτης: Ποσειδώνας Oι Iχθύες, με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη διάθεση, έχουν ευαίσθητο νευρικό σύστημα. Tο δωδεκαδάκτυλο και τα πέλματα είναι τα ευπαθή σημεία τους. O Ποσειδώνας, ο πλανήτης που επηρεάζει τη χημεία του σώματος, συμβάλλει στην ισορροπία των ορμονικών εκκρίσεων (είναι συνυπεύθυνος για το διαβήτη) και μαζί με τον Δία καθορίζουν τη λειτουργία της υπόφυσης. TIΛIO Χαλαρωτικό, μοναδικό κατά της αϋπνίας. Mια εντριβή με το έλαιό του σε διάλυμα καταπραύνει τους κολικούς. ΦYKIA (Kelp) Συμπλήρωμα διατροφής. Περιέχουν ιωδίνη, πολύτιμο συστατικό για τους Iχθύς. BAΛEPIANA Δέκα σταγόνες βάμμα σε νερό καταπολεμούν την αϋπνία.