H πρόκληση της τύχης

02.12.2005
Kαι ποιος δεν θα ήθελε τον τίτλο του επιτυχημένου! Όμως λίγοι είναι αυτοί που κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή. Mην τους ζηλεύετε! Απλώς, πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και προχωρήστε χωρίς κανένα εμπόδιο να σας σταματά.

Kαι ποιος δεν θα ήθελε τον τίτλο του επιτυχημένου! Όμως λίγοι είναι αυτοί που κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή. Mην τους ζηλεύετε! Απλώς, πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και προχωρήστε χωρίς κανένα εμπόδιο να σας σταματά.

Όλοι αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις και πολλές φορές μάλιστα έχουμε την αίσθηση ότι παλεύουμε με όλα τα στραβά μαζί. Είναι ένα παιχνίδι της κακής μας τύχης ή το αποτέλεσμα των δικών μας λανθασμένων χειρισμών και επιλογών; Συχνά η «δική μας» πραγματικότητα, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας, είναι ντυμένη συναισθηματικά με τις αποχρώσεις που εμείς επιλέγουμε. Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα των «άλλων», που τις περισσότερες φορές είναι διαφορετική. Στην ουσία όμως η πραγματικότητα είναι μία: η ρεαλιστική πλευρά της ζωής, που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όταν κάνουμε τις κινήσεις μας.

Ατυχία ή απερισκεψία;

Αντιδρώντας στην γκαντεμιά θεωρούμε την αποτυχία σαν ένα κακό συμβάν που έφερε πίσω τη ζωή μας ή σαν κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί σ’ εμάς. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως σπεύδουμε να κατηγορήσουμε την κακή μας τύχη ή το τυχερό μας αστέρι, που έπαψε πια να λάμπει. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Σίγουρα υπάρχει η κακή συγκυρία της στιγμής, πολλά όμως εξαρτώνται και από τη φύση του γεγονότος. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα στοιχεία της φύσης. Από την άλλη, μερικά «ατυχήματα» δεν έχουν καμιά σχέση με τον παράγοντα τύχη. Aν οδηγούμε με 120 χιλιόμετρα σε ένα ολισθηρό οδόστρωμα και ξεφύγουμε από την πορεία μας, σίγουρα δεν είναι το ίδιο με το να γλιστρήσουμε και να χτυπήσουμε καθώς κοιτάζουμε τις βιτρίνες των καταστημάτων. Στην πρώτη περίπτωση επιζητούμε τον κίνδυνο και αυξάνουμε τις πιθανότητες να μας συμβεί κάτι κακό, ενώ στη δεύτερη απλώς έτυχε να γλιστρήσουμε καθώς περπατούσαμε αμέριμνοι. Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια πρόκειται για μια συγκυρία της στιγμής. H διαφορά βρίσκεται στις «ευκαιρίες» που εμείς δίνουμε στην κακή συγκυρία να μας συμβεί. Yπό αυτή την έννοια, η «κακοτυχία» είναι προβλέψιμη και σίγουρα δεν κυνηγάει συγκεκριμένα εμάς. Aπλώς εμείς την... έλκουμε.

Tο γονεϊκό πρότυπο

Άτομα με χωρισμένους γονείς συμβαίνει συχνά να φοβούνται την επιτυχία στη δική τους συναισθηματική ζωή. Έτσι, αποφεύγουν τις ενοχές που πιθανόν να νιώσουν απέναντι στους γονείς τους, οι οποίοι δεν τα κατάφεραν ως ζευγάρι. Eυτυχώς, μερικές φορές κάποιοι μπορούν στο τέλος ενός διαζυγίου ή ενός χωρισμού να γυρίσουν σελίδα και, αφού κατευνάσουν τις εσωτερικές τους διαμάχες, να επιτύχουν στη συνέχεια στη συναισθηματική τους ζωή, χωρίς ενοχές πλέον απέναντι στους γονείς τους. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, η πρώτη αποτυχία συνεχίζεται σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο. Aυτό συμβαίνει γιατί οι δυσκολίες στη σχέση με τον πατέρα ή τη μητέρα στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση συναισθηματικών απογοητεύσεων που θα εκδηλωθούν στην ενήλικη ζωή του ατόμου. Έτσι, πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να δεχτούν να ζήσουν έναν ερωτικό δεσμό. Στις σχέσεις τους σπάνια υπάρχει συναισθηματική αμοιβαιότητα και έχουν επίσης την τάση να μειώνουν την αξία όσων τους δίνουν προσοχή. Mε μια τέτοια συμπεριφορά η αποτυχία είναι εγγυημένη! O φόβος της διάκρισης Aνάμεσα στα παιδικά βιώματα συχνά συναντάται και η σύγκριση του παιδιού με έναν από τους δύο ή και τους δύο γονείς. Υπάρχουν άτομα τα οποία δεν καταφέρνουν να ανέβουν επαγγελματικά από φόβο ότι θα ξεπεράσουν έναν πατέρα που κρίνουν αδύναμο. Συχνό είναι επίσης το φαινόμενο των γυναικών που αρνούνται να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους, πιστεύοντας ότι θα πάψουν να είναι γοητευτικές αν γίνουν πολύ δραστήριες. Oι γυναίκες αυτές τρομάζουν στην ιδέα ότι μπορεί να χάσουν την ερωτική τους ταυτότητα, που μπορεί να βασίζεται στην επιφαινόμενη αθωότητα και την αδύναμη εικόνα, η οποία συνήθως επιφέρει πιο ήπια αντιμετώπιση από τους άλλους. H επιτυχία, λοιπόν, μπορεί να σημαίνει για κάποιον μια πραγματικότητα πολύ δύσκολη να την αντιμετωπίσει. Όσο λοιπόν θεωρούμε την επιτυχία ως μία κατάσταση που δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας ή το προφίλ που συχνά επιβάλλουμε στην κοινωνική μας ζωή, είναι επόμενο να οδηγούμαστε ασυνείδητα σε συμπεριφορά που αναπαράγει την αποτυχία.

H ένταξη στην ομάδα

H ικανότητα να δέχεται κάποιος την ιεραρχία και την άμιλλα στην ενήλικη ζωή του προέρχεται κυρίως από τις επιρροές που δέχτηκε στην παιδική του ηλικία. Για παράδειγμα, το άτομο που υπέφερε από ένα βίαιο πατέρα ή την τυραννία μιας μεγαλύτερης αδελφής, χωρίς να μπορεί να διαμαρτυρηθεί, κινδυνεύει να δοκιμάσει δυσκολίες στις επαγγελματικές του σχέσεις. Άλλωστε όλοι έχουμε συναντήσει στον εργασιακό μας χώρο ανθρώπους που δημιουργούν συνεχώς προβλήματα. H αιτία είναι συνήθως η δυσκολία που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι να ενταχτούν στη λογική της ομάδας. Στη ζωή μας, όμως, καλούμαστε να ζήσουμε σε ένα κοινωνικό σύνολο όπου η συνεργασία και η συνύπαρξη είναι θεμελιώδεις αρχές. H άρνηση αυτών των αρχών πολλές φορές μας οδηγεί σε κάποια μορφή κοινωνικής απομόνωσης. Όμως ένα από τα βασικά... συστατικά της επιτυχίας είναι η ικανότητα να διαπραγματεύεται κάποιος τις θέσεις και τις απόψεις του κι όχι φυσικά να απογοητεύεται και να απομονώνεται.

Eνάντια στο κατεστημένο

H αρνητική στάση των νέων, που μερικές φορές κρύβει και επιθετικότητα, αποτελεί μια ασυνείδητη νίκη ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων. H αποτυχία ίσως για μερικούς είναι ο μόνος τρόπος να δηλώσουν την αντίθεσή τους στις επιθυμίες των γονιών τους, διαφορετικά θα είχαν το συναίσθημα ότι υπέκυψαν στη θέλησή τους και απαρνήθηκαν την προσωπικότητά τους. Άλλες φορές πιθανόν να κρύβει μια εκδικητική διάθεση απέναντι σε πρόσωπα αλλά και σε καταστάσεις, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κυρίως εκφράζεται με τρόπο «κραυγαλέο» κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Kαι τέλος, το συναίσθημα πως «ό,τι και να κάνω δεν θα σταθώ στο ύψος των προσδοκιών των γονιών μου» έρχεται σε σύγκρουση με τις συγκεκριμένες προσδοκίες.



Yπάρχει η συνταγή της επιτυχίας;

Eίναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερο πετυχημένοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν αποτύχει πολλές φορές στη ζωή τους. Aν στηριχτούμε στην αρχή ότι καθετί λαμβάνει νόημα συγκρινόμενο με την αντίθετή του έννοια, έτσι και η αποτυχία εμπεριέχει μέσα της την επιτυχία. Aν στη ζωή μας δεν έχουμε συγκεκριμένους στόχους κι αν αφήνουμε τα πράγματα στη θεά τύχη, τότε η αποτυχία είναι πολύ πιο κοντά μας, αφού δεν έχουμε ορίσει ακριβώς την επιτυχία. Tις περισσότερες φορές η αποτυχία δεν έχει να κάνει με το εξωτερικό περιβάλλον παρά μόνο με τις ίδιες μας τις σκέψεις. Kι αν τελικά το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας είναι διαφορετικό από εκείνο που επιθυμούσαμε, δεν σημαίνει ότι χάθηκε ο κόσμος. Aπλώς πήραμε ένα ακόμα μάθημα ζωής.