Το αρχαίο αίνιγμα του Stonehenge

09.05.2001
Αν και αρκετές φορές αναζητάμε απαντήσεις σε φαινόμενα που συμβαίνουν στο σύμπαν δεν έχουμε ακόμη δώσει λύση σε αινίγματα που συμβαίνουν στον πλανήτη Γη. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι και το Στόουνχετζ (Stonehenge), στο Σαλσμπουρι Πλέιν, περίπου μία ώρα δυτικά του Λονδίνου. Τί ακριβώς ήταν; Σε τί χρησίμευε; Ποιός λαός το έφτιαξε; Γιατί την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου) ο ανατέλων ήλιος ευθυγραμμίζεται με τον άξονά του;
Αν και αρκετές φορές αναζητάμε απαντήσεις σε φαινόμενα που συμβαίνουν στο σύμπαν δεν έχουμε ακόμη δώσει λύση σε αινίγματα που συμβαίνουν στον πλανήτη Γη. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι και το Στόουνχετζ (Stonehenge), στο Σαλσμπουρι Πλέιν, περίπου μία ώρα δυτικά του Λονδίνου.

Τί ακριβώς ήταν; Σε τί χρησίμευε; Ποιός λαός το έφτιαξε; Γιατί την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου) ο ανατέλων ήλιος ευθυγραμμίζεται με τον άξονά του;

Το λαμπρότερο μνημείο της εποχής του χαλκού έχει υπολογιστεί ότι κτίστηκε σε τρεις περιόδους μεταξύ του 3000 και του 1500 πΧ. Αρχικά σχηματίστηκε κύκλος, με διάμετρο 100μ, από 56 υποδοχές ενώ εξωτερικά του τοποθετήθηκαν 4 μενίρ, από τα οποία σήμερα σώζονται μόνο τα δύο. Στη συνέχεια χτίστηκαν ο δρόμος που οδηγεί στο μνημείο και ο πρώτος κύκλος από 10 μενίρ, που ανά δύο δένουν μεταξύ τους σχηματίζοντας πέντε ζεύγη. Κάθε μενίρ έχει εκπληκτικές διαστάσεις : 4μ ύψος- 2μ πλάτος, 1μ πάχος.
Ο δεύτερος κύκλος από μενίρ, στο εσωτερικό του πρώτου, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Αν και τον 12ο αι. το Στόουνχετζ θεωρήθηκε μνημείο πάνω από τον τάφο του βασιλιά Αρθούρου, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων υποστήριξαν ότι υπήρξε τόπος λατρείας, ναός, και εργαλείο αστρολογικών παρατηρήσεων και προβλέψεων. Οι θεωρίες διίστανται και όσον αφορά τους δημιουργούς του μνημείου : Φοίνικες, Ρωμαίοι, Βίκινγκς ή επισκέπτες από ... άλλους πλανήτες!

Οποια και αν είναι η απάντηση, το σίγουρο είναι ότι οι δύο κυκλικοί σχηματισμοί από γιγαντιαίες πέτρες, θα προκαλούν πάντα δέος και θαυμασμό σε επισκέπτες και επιστήμονες.