Λίγο πριν την έκλειψη του Φεβρουαρίου 2009

02.02.2009
Μόλις τονώθηκε η ελπίδα για επί γης ειρήνη και η χαρά από τα καλά που προσφέρει ο Δίας στον Υδροχόο, να και δύο κεραυνοί: οι πρώτες εκλείψεις της χρονιάς (συνολικά έξι φέτος!). Ωστόσο, εμείς γνωρίζουμε το αντίδοτο: ψυχραιμία, διπλωματία, χιούμορ και έξτρα χρόνος άσκηση και ψυχαγωγία.

Μόλις τονώθηκε η ελπίδα για επί γης ειρήνη και η χαρά από τα καλά που προσφέρει ο Δίας στον Υδροχόο, να και δύο κεραυνοί: οι πρώτες εκλείψεις της χρονιάς (συνολικά έξι φέτος!). Ωστόσο, εμείς γνωρίζουμε το αντίδοτο: ψυχραιμία, διπλωματία, χιούμορ και έξτρα χρόνος άσκηση και ψυχαγωγία.

H έκλειψη είναι φαινόμενο μέγιστης σημασίας, όχι γιατί χάνεται για λίγο το φως του Ήλιου ή της Σελήνης, αλλά γιατί διακόπτεται η ροή ηλεκτρομαγνητικής ενεργείας μεταξύ τους. Η επιρροή της επεκτείνεται πριν και μετά την ημερομηνία στην οποία πραγματοποιείται και, συνήθως, προκαλεί έντονα γεωφυσικά ή καιρικά φαινόμενα (σεισμοί, καταιγίδες, πλημμύρες) και συγκινησιακή φόρτιση, μειώνει την αντικειμενικότητα και δυσκολεύει τη συνεννόηση.

Στο ξεκίνημα αυτής της χρονιάς λοιπόν, έχουμε δύο εκλείψεις που αναμένεται να επηρεάσουν διαδοχικά όλα τα ζώδια:
26/1 (09:58:39) Ολική έκλειψη Ηλίου στις 6° 30' του Υδροχόου

9/2 (16:38:16) Δακτυλιοειδής έκλειψη Σελήνης στις 20° 59'
του Λέοντα


Στον άξονα Υδροχόου - Λέοντα οι πρώτες εκλείψεις του 2009 επηρεάζουν και τα υπόλοιπα σταθερά ζώδια και ωροσκόπους (Ταύρος, Σκορπιός), προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στη διάθεση και απρόβλεπτη συμπεριφορά, καθώς και ένταση στις προσωπικές σχέσεις και στο εργασιακό περιβάλλον. Τα παρορμητικά ζώδια (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως) αναμένεται να αντιμετωπίσουν αστάθεια στα οικονομικά τους, ένταση στις φιλίες και αμφιβολία στον έρωτα. Τα μεταβλητά ζώδια (Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθύες) πρέπει να προσέξουν την υγεία τους, ενώ, παράλληλα, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην επικοινωνία, στη συνεννόηση, στη συνεργασία, στις σπουδές και τις μετακινήσεις.

Πλανητικές συμμετοχές

  • Η συζυγία του Δία με την ηλιακή έκλειψη επηρεάζει διπλά, ανάλογα με τη δική μας στάση: Αν σκεφτόμαστε θετικά και αντιμετωπίζουμε ευέλικτα τις δυσκολίες, ο σοφός και θεραπευτής Δίας θα μας προστατεύει και θα μας τονώνει. Αν, πάλι, αφεθούμε στη μοίρα μας ή αν αντιδρούμε θερμοκέφαλα, θα αυξήσει τις δυσκολίες.
  • Η αντίθεση της σεληνιακής έκλειψης με τον Ποσειδώνα μπορεί να μετατρέψει την ασυνεννοησία σε χάος, καθώς λόγω της ποσειδώνιας συμμετοχής στο φαινόμενο -άλλα θα λέμε και άλλα θα εννοούμε ή θα καταλαβαίνουμε-, η λογική θα είναι... άφαντη και οι αποφάσεις επιπόλαιες. Στο πρόγραμμα μπαίνουν και οι εξιδανικεύσεις, το ψέμα, η διαπλοκή (συναισθηματική, οικονομική, πολιτική). Στα γενικά αποτελέσματα της δυσαρμονίας περιλαμβάνονται η ψυχολογική κατάπτωση, η σωματική ατονία, ο αποσυντοντονισμός του ορμονικού συστήματος και ο αφοπλισμός των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού, τα οποία μας κάνουν ευάλωτους σε ιώσεις, μολύνσεις, δηλητηριάσεις. Γενικότερα, η αντίθεση προοιωνίζεται επιδημίες, περιβαλλοντική ρύπανση και τοξικότητα στις τροφές.
  • Ο ανάδρομος Ερμής (έως 1/2) ως παράλληλο φαινόμενο με αυτό των εκλείψεων επιδεινώνει την ασυνεννοησία. Ωστόσο, πριν από τη δεύτερη έκλειψη θα στραφεί σε ορθή πορεία και θα μας βοηθάει να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα με πρακτικό και οργανωτικό πνεύμα (από τον Αιγόκερω, 2-14/2) και κοφτερό μυαλό (από τον Υδροχόο, από 15/2).
  • Ο Άρης στον Υδροχόο (από 5/2, στο μεσοδιάστημα των εκλείψεων) αυξάνει την ένταση. Ευτυχώς, η εναρμόνισή του με την Αφροδίτη στον Κριό (από 5/2 έως τα τέλη του μήνα) θα κορυφώσει την ερωτική διάθεση, οπότε ο έρωτας θα αποτρέψει πολλές... μάχες!

Πολιτικό σκηνικό
Οι εκλείψεις επηρεάζουν άμεσα την Υδροχόο (ζώδιο) Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, περιοχές στις οποίες τα κράτη έχουν ως επί το πλείστον σταθερό ζώδιο ή ωροσκόπο (Κύπρος: Λέων, Τουρκία: Σκορπιός, Παλαιστίνη, Ισραήλ: Ταύρος). Παράλληλα με την έντονη πολιτική κινητικότητα, λόγω ανάληψης της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Μπάρακ Ομπάμα, ο ανάδρομος Ερμής θα καθαιρέσει τη λογική σκέψη από τη θέση της και θα αυξήσει την ασυνεννοησία και τα λάθη. Παράλληλα, οι εκλείψεις θα κορυφώσουν ένα έντονο παρασκήνιο (Κυπριακό, ΝΑΤΟ κ.λπ.) με υπεκφυγές, υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι (ιδίως λόγω της συμμετοχής του Ποσειδώνα από τον Υδροχόο).

Κριός: Άλλο φίλος, άλλο εραστής
Προσωπικά: Στο στόχαστρο των εκλείψεων μπαίνουν οι φιλίες και, αν προκύψουν παρεξηγήσεις, μάλλον πολλές από αυτές θα διαλυθούν. Για το καλό σας, μην μπλέξετε φίλους στα ερωτικά σας. Με το απαράμιλλο σεξαπίλ της Αφροδίτης στον Κριό (από 3/2 και επί ένα τετράμηνο) θα... κάψετε καρδιές. Τώρα, όμως, μπορεί να καεί και η δική σας (ιδίως με την έκλειψη στο Λέοντα). Καλύτερα να αναθερμάνετε τη σχέση που ήδη έχετε, γιατί ακολουθούν δοκιμασίες.
Πρακτικά: Μάλλον θα λείψει το ομαδικό πνεύμα στη δουλειά σας. Αιτία; Η σύγχυση στην επικοινωνία που προκαλούν οι εκλείψεις αλλά και τα παιχνίδια δύναμης, ιδίως αν συνδικαλίζεστε. Καθώς οι εκλείψεις απειλούν και το χρήμα, οργανώστε τα οικονομικά και βάλτε αμέσως χαλινάρι σε έξοδα ή δανεισμούς.

Ταύρος: Παίξτε το αδιάφοροι...
Προσωπικά: Αν θέλετε να αποφύγετε τις αψιμαχίες, σταματήστε τα πείσματα και την κτητική συμπεριφορά, που τροφοδοτούνται από τις εκλείψεις ως αποτέλεσμα της εναλλαγής μεταξύ αδιαλλαξίας και ανασφάλειας. Προτιμήστε τον ελιγμό από τη συζήτηση, γιατί ο καθένας θα επιμένει στη δική του άποψη. Και αν σας προκαλούν, ενεργήστε ψύχραιμα και δείξτε ότι υποχωρείτε, χωρίς βέβαια να το κάνετε στ’ αλήθεια.
Πρακτικά: Στο μεσουράνημα οι εκλείψεις και ο ανάδρομος, φιλόδοξος και μαχητικός Άρης συνεπάγονται έλλειψη συνεννόησης και καβγαδάκια, ιδίως με τους ανωτέρους σας. Εργαστείτε συγκεντρωμένα και κάντε υπομονή. Ακόμα, αναβάλετε την αλλαγή πόστου ή αντικειμένου εργασίας και κρατήστε μικρό καλάθι όταν δίνονται υποσχέσεις - θα φανεί αν θα τηρηθούν με το πέρας των εκλείψεων.

Δίδυμοι: Τα μάτια σας δεκατέσσερα!
Προσωπικά: Η σύμπτωση εκλείψεων και ανάδρομου Ερμή θα δυσκολέψει ακόμα κι εσάς, τους ταλαντούχους στην επικοινωνία, ιδίως με δύστροπους συγγενείς. Δύσκολη θα γίνει και η αυτοσυγκέντρωση, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί όταν μελετάτε, εργάζεστε, ταξιδεύετε ή οδηγείτε.
Πρακτικά: Άστατη και «νευρική» περίοδος για σπουδές, διαπραγματεύσεις, συνεντεύξεις, δημόσιες σχέσεις, νομικές υποθέσεις. Οργανώστε τη δουλειά σας, συζητήστε διατυπώνοντας ξεκάθαρα τις σκέψεις σας, αλλά σκεφτείτε διπλά πριν μιλήσετε, πιστέψετε, αποφασίσετε ή δράσετε. Τέλος, στρες και κόπωση προϋποθέτουν να αφιερώνετε ώρες στο... ριλάξ.

Καρκίνος: Καβούρια στις τσέπες
Προσωπικά
: Τη libido και την ψυχική ορμή σας απειλούν οι εκλείψεις και εσείς πρέπει να αποτρέψετε τα σχέδιά τους, τώρα που και η Αφροδίτη στο μεσουράνημα (από 3/2) χαρίζει την εύνοιά της στο γάμο και στην οικογένεια για ένα τετράμηνο. Και, αν δείτε πως μιζεριάζετε -το φαινόμενο προκαλεί συναισθηματική ανασφάλεια-, αντιδράστε: ανοίξτε αγκαλιές και... καλωσορίστε την αγάπη!
Πρακτικά: Οι εκλείψεις στοχεύουν το κοινό ταμείο, τις κληρονομιές και το προσωπικό πορτοφόλι, γεγονός που θα επιδεινώσει ο ανάδρομος Ερμής. Η επιρροή επιφυλάσσει, εκτός από σπατάλες και... θαλασσοδάνεια, που θα σας χρεώσουν ως το λαιμό, απώλειες ή κλοπές. Μη βασίζεστε άκριτα σε υποσχέσεις περί χρημάτων, μην εγγυάστε για κανέναν και προσέξτε στην έκδοση ή τη λήψη επιταγών ή γραμματίων.

Λέων: Ο εαυτός σας προηγείται
Προσωπικά: Ενέργεια, ζωτικότητα, κέφι γίνονται ευάλωτα, ιδίως με την έκλειψη στο Λέοντα. Βάλτε σε προτεραιότητα τη φροντίδα του εαυτού σας (με ύπνο, άσκηση, διατροφή πλούσια σε βιταμίνες) και έπειτα την προστασία της σχέσης σας (ιδίως απέναντι στην απειλή του Άρη), ώστε ο Δίας να τονώσει εσάς και τον έρωτά σας και η Αφροδίτη να έχει το περιθώριο να τον σιγοντάρει.
Πρακτικά: Με χιούμορ και ψυχραιμία θα αποφύγετε διαμάχες και νεύρα. Κινούμενοι ευέλικτα και με τη συμβολή του ευφυέστατου ορθόδρομου Ερμή, θα βγείτε από πάνω με το πέρας των εκλείψεων. Κρατήστε αποστάσεις από όσους σας εκνευρίζουν (ιδίως ανωτέρους ή συνεταίρους) και εργαστείτε συγκεντρωμένα, για να αποφύγετε τα λάθη.

Παρθένος: Ψυχοσωματικά ευάλωτοι
Προσωπικά: Προστατέψτε τον οργανισμό σας, γιατί τα τεντωμένα νεύρα μπορεί να ρίξουν την ψυχική διάθεσή και τις άμυνες του οργανισμού σας. Μη θίγεστε με το παραμικρό, ρίξτε το λίγο έξω, αφιερώστε χρόνο για ξεκούραση και άσκηση και, αν προκύψουν έστω και μικρά προβλήματα υγείας, μην τα αμελήσετε.
Πρακτικά: Συγκεντρωθείτε για να αποφύγετε λάθη, αντιμετωπίστε με προσοχή και χιούμορ το... χάος στην επικοινωνία, κρατήστε αποστάσεις από δύστροπους συνεργάτες και προλάβετε τρικλοποδιές. Επίσης, αποφύγετε ανοργάνωτα ταξίδια, οδηγείτε προσεκτικά και μη μεταφέρετε το στρες της δουλειάς στο σπίτι.

Ζυγός: Πείτε «όχι» στις αταξίες!
Προσωπικά:
Παρά την εύνοια του Δία και τη μετέπειτα κορύφωση του ερωτισμού με την επιρροή του Άρη, οι ερωτικές περιπέτειες και οι παράλληλες σχέσεις δεν ευνοούνται, ιδίως από τη δεύτερη έκλειψη, που θα προσγειώσει ανώμαλα αρκετούς με τις εξιδανικεύσεις της (ευτυχώς που η Αφροδίτη ευνοεί την αγάπη!). Όσο για τους φίλους, εμπιστευθείτε λίγους και αποφύγετε τους καταπιεστικούς.
Πρακτικά: Το χρήμα στοχεύουν έμμεσα οι εκλείψεις, γεγονός που σημαίνει πως δύσκολα θα ξεχωρίζετε τα περιττά από τα αναγκαία έξοδα, θα εξετάζετε τους όρους δανείων λεπτομερώς ή θα λάβετε χρήματα που έχετε δανείσει σε συγγενείς ή φίλους. Και αν ψάχνετε για ομαδικό πνεύμα στη δουλειά, δύσκολα θα το βρείτε κι αυτό.

Σκορπιός: Ψυχραιμία...
Προσωπικά:
Με τριγμούς στη συνεννόηση και την κατανόηση και αυταπάτες εξαιτίας του Ποσειδώνα και του Άρη πώς να είναι εύκολα τα πράγματα στις προσωπικές σχέσεις σας; Μην απελπίζεστε. Η εύνοια του Δία θα γίνει εμφανής, αν φερθείτε κι εσείς με ψυχραιμία. Και αν διαβλέπετε... μάχες, προτιμήστε να αφιερώστε την ενέργειά σας στον έρωτα.
Πρακτικά: Έχετε το νου σας σε ανταγωνισμό, απροσεξία και νεύρα και μη διεκδικείτε επιθετικά το δίκιο σας από τους ανωτέρους σας, γιατί οι εκλείψεις δεν θα πάρουν το μέρος σας, τα δε προβλήματα δύσκολα θα «μπαλωθούν». Αν σας υποσχεθούν προαγωγή, να είστε επιφυλακτικοί, αλλά όταν στραφεί ορθά ο Ερμής, εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας.

Τοξότης: Προσοχή στις επιλογές σας!
Προσωπικά:
Προσέξτε τι λέτε, πιστεύετε, υπόσχεστε ή σχολιάζετε και πώς προβάλλεστε, γιατί οι εκλείψεις μπορεί να σας εκθέσουν. Δύσκολη είναι και η συνεννόηση στις προσωπικές σχέσεις σας. Όσο για τις νέες γνωριμίες, μπορεί να σας γοητεύσουν ή να σας εντυπωσιάσουν, χωρίς όμως να το αξίζουν.
Πρακτικά: Πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι, για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα σε εργασία, σπουδές, οδήγηση, ή άσκηση. Οι δημόσιες σχέσεις δεν ευνοούνται (απαιτείται οργάνωση και ρεαλισμός για να γίνουν σωστές επιλογές). Και αν αρχίσει κάποιο ερωτικό ενδιαφέρον με άτομα της δουλειάς (τώρα που η Αφροδίτη ευνοεί τον έρωτα), μη δώσετε συνέχεια μέσα στις εκλείψεις.

Αιγόκερως: Βάλτε «φρένο» στα έξοδα
Προσωπικά: Συναισθηματική ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσουν οι εκλείψεις, ακόμα και σ’ εσάς τους ρεαλιστές. Και είναι κρίμα να νιώσετε έτσι τώρα που η Αφροδίτη ευνοεί την αγάπη και την ενότητα στην οικογένεια, στο γάμο, στα αισθηματικά. Επειδή οι εκλείψεις μπορεί να κάνουν ευάλωτη την περιοχή του λαιμού (θυρεοειδής, αμυγδαλές, φάρυγγας κ.λπ.), μην αμελήσετε τυχόν προβλήματα.
Πρακτικά: Κόψτε... τα περιττά έξοδα και ρίσκα και αποφύγετε δάνεια, κρύψτε πορτοφόλια και κλειδώστε το... βιος σας! Μπορεί να φαίνεται υπερβολή, αλλά για αρκετούς η συγκυρία εκλείψεων, ανάδρομου Ερμή, χαώδους Ποσειδώνα και σπάταλου Άρη στα οικονομικά μπορεί να οδηγήσει σε limit down. H αποταμίευση, έστω και ενός ευρώ, θα σας κάνει καλό.

Υδροχόος: Επιμείνετε με χαμόγελο
Προσωπικά: Φροντίστε τον εαυτό σας, για να διευκολύνετε το έργο του Δία στην προστασία του αμυντικού σας συστήματος και στην τόνωση της ψυχικής σας διάθεσης. Οι δυσαρμονίες στον Υδροχόο μπορεί να τεντώσουν τα νεύρα ή να προκαλέσουν ατονία και άσκοπες υποχωρήσεις. Αν τα έχετε καλά με τον εαυτό σας, θα διατηρήσετε σε καλύτερη κατάσταση και τις σχέσεις σας με τους γύρω σας.
Πρακτικά: Το ευφυές μυαλό σας αποσυντονίζει ο ανάδρομος Ερμής στον Υδροχόο και πρέπει να προσέξετε ώστε να μη μειωθεί η επαγγελματική σας απόδοση, ούτε να προκύψουν εντάσεις με ανωτέρους ή συνεταίρους. Μόλις ο Ερμής επιστρέψει σε ορθή πορεία στον Υδροχόο, σπεύστε να διορθώσετε λάθη και αβλεψίες και, στο μεταξύ, διατηρήστε το χιούμορ και την ψυχραιμία σας (εύκολο) και φερθείτε διπλωματικά (δύσκολο).

Ιχθύες: Τονώστε τον οργανισμό σας
Προσωπικά: Αν οι εκλείψεις ρίξουν το κέφι και τονίσουν το άγχος σας, μην το ρίξετε στις λιχουδιές ή στο shopping therapy, στα οποία εξάλλου δεν το έχετε σε πολύ να ενδώσετε. Με χαλάρωση, άσκηση και διατροφή πλούσια σε βιταμίνες θα τονώσετε τον οργανισμό σας και δεν θα εκνευριστείτε από τη δυσκολία στη συνεννόηση που προκαλούν τα φαινόμενα.
Πρακτικά: Οι εκλείψεις και οι αρνητικές επιρροές συσσωρεύουν κόπωση, διασπούν την προσοχή και δεν διευκολύνουν την αποτελεσματική συνεργασία, ιδίως με συναδέλφους ή πελάτες. Ακόμα και τα μέσα επικοινωνίας μπορεί να μη λειτουργούν καλά, γι’ αυτό δώστε γραπτές οδηγίες, συζητήστε προσεκτικά και ελέγξτε καλά τις πληροφορίες που στέλνετε.

Από τη Μαρίνα Στεφανίδου, Αστρολόγο - σύμβουλο σχέσεων, διπλ. PCAI