Πώς χρησιμοποιούνται τα νομίσματα του φενγκ σούι;

16.03.2009
Σύμφωνα με το φενγκ σούι, τα κινέζικα νομίσματα με την τετράγωνη τρύπα στη μέση είναι τα κατεξοχήν αποτελεσματικά και εύχρηστα γούρια για πλούτο αλλά και προστασία. Όμως ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα αξιοποιήσουμε;

Σύμφωνα με το φενγκ σούι, τα κινέζικα νομίσματα με την τετράγωνη τρύπα στη μέση είναι τα κατεξοχήν αποτελεσματικά και εύχρηστα γούρια για πλούτο αλλά και προστασία. Όμως ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα αξιοποιήσουμε;

Ακόμα και για εκείνους που έχουν ασχοληθεί ελάχιστα με το φενγκ σούι, τα κινέζικα νομίσματα είναι μια γνωστή εικόνα: με το χαρακτηριστικό τετράγωνο κενό στο κέντρο και τα σκαλιστά ιδεογράμματά τους συχνά εμφανίζονται δεμένα ανά τρία, έξι, εφτά ή εννιά, με κόκκινα ή χρυσά κορδόνια. Θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για να εξασφαλιστεί η εισροή του πλούτου στο πορτοφόλι μας, αλλά και γενικά η καλή τύχη, η ευνοϊκή ενέργεια και η προστασία μέσα σε ένα χώρο. Ακόμα, χρησιμοποιούνται στο ι-τσινγκ για να γίνονται προβλέψεις (ρίχνοντάς τα κορόνα-γράμματα). Τι είναι αυτό όμως που τα κάνει τόσο εξαιρετικά; Και τι ρόλο παίζει αυτή η τρύπα στο κέντρο τους;

Όπως με όλα τα πράγματα που σχετίζονται με το φενγκ σούι και την κινέζικη σοφία γενικότερα, έτσι και με τα νομίσματα αυτά ο συμβολισμός παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Αν πάμε πολλούς αιώνες πίσω, τότε που τέθηκαν οι βάσεις για το φιλοσοφικό σύστημα του ταοϊσμού, η αναπαράσταση της συνύπαρξης του γιν και του γιανγκ ήταν απαραίτητη για οποιοδήποτε συμβολικό αντικείμενο.

Ο συμβολισμός του σχήματος

Ήταν η εποχή που ο μυθικός Κίτρινος Αυτοκράτορας, πέρα από το να επινοήσει τον τροχό της αγγειοπλαστικής και τη μεταξουργία, να δώσει ονόματα στις οικογένειες, να γράψει το περίφημο σύγγραμμά του περί ιατρικής, που αποτέλεσε τη βάση της κινέζικης ιατρικής, καθιέρωσε και τη χρήση αυτών των νομισμάτων. Πράγματι, μέχρι τον 11ο αιώνα αυτά αποτελούσαν το κινέζικο συνάλλαγμα, αποτελώντας μια καθημερινή υπενθύμιση των αρχών του ταοϊσμού: το γιανγκ του ουρανού σε συνύπαρξη με το γιν της γης. Το τετράγωνο άνοιγμα είναι η γη, γραμμική και προκαθορισμένη. Το στρογγυλό σχήμα είναι ο ουρανός, που την αγκαλιάζει χωρίς ο ίδιος να έχει πουθενά αρχή και τέλος, ακριβώς όπως ο κύκλος. Επιπλέον, η μία πλευρά του νομίσματος θεωρείται γιν, εκείνη με τους δράκους ή τα δύο σύμβολα και η άλλη, με τα τέσσερα ιδεογράμματα, γιανγκ.

Τα ιδεογράμματα αυτά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περίοδο στην οποία υπάγεται το νόμισμα, καθώς συνδέονται με αυτοκρατορικές δυναστείες από την κινέζικη ιστορία. Και, μάλιστα, όχι όποιες κι όποιες, αλλά εκείνες των οποίων η κυριαρχία συνοδεύτηκε από άνθηση σε διάφορους τομείς. Γι’ αυτό και υπάρχει η άποψη ότι έτσι μεταφέρουν στους τωρινούς κατόχους τους την ευημερία εκείνων των καιρών. Στις ευοίωνες ενέργειες του ουρανού και της γης ο άνθρωπος προσθέτει τη δική του χρησιμοποιώντας τα κι έτσι ολοκληρώνεται η τριάδα του ουράνιου, γήινου και ανθρώπινου «τσι», που αποτελεί τη βάση και του φενγκ σούι. Γι’ αυτό άλλωστε εμφανίζονται συνήθως σε τριάδες, εξάδες ή εννιάδες. Το 3 είναι η ουράνια-γήινη-ανθρώπινη τύχη, το 6 εκπροσωπεί τον Ουρανό, ενώ το 9 είναι ο αριθμός της ολοκλήρωσης.

Η κόκκινη κλωστή

Ακόμα και το κόκκινο νήμα που τα δένει έχει τη σημασία του. Σύμφωνα με την κινέζικη φιλοσοφία, οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας υπάγεται σε ένα από τα πέντε στοιχεία: τη Φωτιά, τη Γη, το Μέταλλο, το Νερό και το Ξύλο. Το κόκκινο είναι το χρώμα που συμβολίζει τη Φωτιά και άρα την τάση να επεκτείνεται κανείς σαν εκείνη, αποκτώντας περισσότερη ευημερία και πλούτο αλλά και φήμη. Είναι το κατεξοχήν τυχερό χρώμα, που φοριέται παραδοσιακά από τις κινέζες νύφες, ενώ στην κινέζικη Πρωτοχρονιά οι άνθρωποι δωρίζουν στα παιδιά χρήματα μέσα σε κόκκινα πακετάκια ή φακέλους. Έτσι, με το κόκκινο νήμα, που συνήθως δένει τα νομίσματα με περίτεχνους, εξίσου «μαγικούς» κόμπους, ολοκληρώνεται ο συμβολισμός της διαρκούς ευημερίας.

Πώς να τα αξιοποιήσεις

Σύμφωνα με το φενγκ σούι, ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα συμβολικά αντικείμενα και κυρίως η τοποθέτησή τους έχουν εξίσου μεγάλη σημασία με το είδος τους. Έτσι, τα τυχερά νομίσματα πρέπει να μπουν σε θέση τέτοια που να ενεργοποιεί τη δύναμή τους. Υπάρχουν διάφορες επιλογές και όλες έχουν να κάνουν με χώρους και καθημερινά αντικείμενα που σχετίζονται με τον πλούτο. Έτσι, μπορείτε να τα τοποθετήσετε πάντα και τα τρία μαζί:

  • Μέσα στο πορτοφόλι σας, για να μην αδειάζει ποτέ.
  • Στερεωμένα σαν σελιδοδείκτης, στην τελευταία σελίδα του καρνέ των επιταγών σας ή του βιβλίου εισπράξεων.
  • Κολλημένα (ή τοποθετημένα μέσα σε κόκκινο φακελάκι) κάτω από το τηλέφωνο και το φαξ σας, για να έχετε καλές ειδήσεις, αναθέσεις και παραγγελίες. Επίσης, κάτω από το κομπιούτερ σας. Εφόσον όμως τα κολλήσετε κάπου, φροντίστε η γιανγκ πλευρά, εκείνη με τα τέσσερα ιδεογράμματα, να βρίσκεται προς τα πάνω.
  • Κρεμασμένα με κόκκινη κορδέλα στην κεντρική εξώπορτά σας ή βαλμένα κάτω από το χαλάκι της εισόδου (σκέτα ή καλύτερα μέσα σε κόκκινο φάκελο), το οποίο χαλάκι, παρεμπιπτόντως, πρέπει να είναι πάντα καθαρό και σε καλή κατάσταση. Έτσι, θα μπαίνει πλούτος στο σπίτι ή στην επιχείρησή σας. Προσοχή: Μη βάλετε τα νομίσματα σε πίσω πόρτα, για να μην έχετε διαρροές στα κέρδη σας.
  • Τρία νομίσματα μαζί μπορεί να γίνουν ένα κρεμαστό για το λαιμό, ενώ έξι ή εννιά μαζί να «συναρμολογηθούν» σε μια γούρικη καρφίτσα.
  • Οι τυχερές κατευθύνσεις

    Μια βασική χρήση των τυχερών νομισμάτων είναι να τοποθετούνται στις θέσεις του πλούτου μέσα σε ένα χώρο. Όμως, ποιες είναι αυτές οι κατευθύνσεις; Δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικές σχολές φενγκ σούι, είναι σκόπιμο να επιλέξετε και να ακολουθήσετε μόνο μία. Το να βάλετε γούρια του πλούτου σε όλες όσες προτείνουν οι διάφορες σχολές, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, αλλά θα περιπλέξει την κατάσταση. Οπότε, διαλέξτε ένα από τα παρακάτω:

  • Τοποθετήστε τα τυχερά νομίσματα στη νοτιοδυτική πλευρά ή γωνία του σπιτιού σας ή ενός δωματίου.
  • Τοποθετήστε τα στη γωνία του δωματίου (ή του σπιτιού) που βρίσκεται απέναντί σας και αριστερά, όπως στέκεστε στην πόρτα (για το σπίτι, στην εξώπορτα). Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τα βάλετε και πάνω στο γραφείο σας (το έπιπλο), στη γωνία που είναι αριστερά και απέναντί σας όπως κάθεστε.
  • Ειδικά για τη φετινή χρονιά (που ξεκίνησε, σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο, στις 26 Ιανουαρίου), τοποθετήστε τα στα νοτιοανατολικά, κατά κύριο λόγο, και στα νοτιοδυτικά ή/και τα βορειοδυτικά του σπιτιού ή του δωματίου σας, καθώς από αυτές τις κατευθύνσεις έρχονται φέτος οι ευνοϊκότερες ενέργειες για πλούτο και ευημερία.
  • Εκτός από το να βάλετε τα νομίσματα στα εν λόγω σημεία μόνα τους (πάντα τρία ή έξι ή εννιά μαζί), μπορείτε να τα παραχώσετε μέσα σε μια γλάστρα με ένα μπαμπού ή κάποιο άλλο υγιές φυτό ή να τα τοποθετήσετε σε ένα σκεύος μαζί με άλλους «μαγνήτες» ευημερίας και καλοτυχίας, όπως κρύσταλλοι, γούρια κ.λπ.

    Να ξέρετε, τέλος, ότι είναι καλό μετά το τέλος της χρονιάς να αντικαθιστάτε τα νομίσματά σας ή να τους κάνετε έναν ενεργειακό καθαρισμό: Ξεπλύνετέ τα με καθαρό νερό ή θάψτε τα για ένα 24ωρο σε χοντρό αλάτι.

    Από τη Βασιλική Τζουράκη