Χοληστερίνη & εμμηνόπαυση

15.04.2008
Η χοληστερίνη στις γυναίκες οφείλεται (και) στην εμμηνόπαυση, μία παράμετρος που αξίζει την προσοχή μας.

Ευρήματα διάφoρων μελετών που αφορούν τη σχέση εμμηνόπαυσης και χοληστερίνης παρουσιάστηκαν στις 7 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Υγείας) σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο από γυναίκες επιστήμονες, με την υποστήριξη του Becel pro-activ. Σύμφωνα με αυτά, παρότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες και ευθύνεται για περίπου το 55% του συνόλου των θανάτων των γυναικών, μόνο 1 στις 4 γυναίκες συνδέει την εμμηνόπαυση με την υψηλή χοληστερίνη, βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπαθειών. Οπως εξήγησε στο συνέδριο η Δρ. Γενοβέφα Κολοβού, Υπεύθυνη Λιπιδαιμικού Ιατρείου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, τα οιστρογόνα έχουν ευνοϊκή δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα κατά την προ-εμμηνοπαυσιακή περίοδο. Η δράση τους είναι άμεση στο αγγείο ή μέσω των μεταβολών παραγόντων κινδύνου, όπως μεταξύ άλλων και του λιπιδαιμικού προφίλ. Με την εμμηνόπαυση μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα των οιστρογόνων στο πλάσμα και οι γυναίκες χάνουν την ευνοϊκή τους δράση. Οι μεταβολές που αφορούν το λιπιδαιμικό προφίλ είναι η αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης («κακή») και των τριγλυκεριδίων και η μείωση της HDL χοληστερόλης («καλή»). Το παραπάνω λιπιδαιμικό προφίλ είναι πλέον αθηρωματικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε με τροποποίηση τρόπου ζωής (διατροφή, άσκηση) είτε με υπολιπιδαιμικά φάρμακα ανάλογα με την περίπτωση. Ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων της χοληστερίνης κρίνεται από την ιατρική κοινότητα απαραίτητος σε κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών.

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης (LDL) στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Για να κρατηθεί το επίπεδο αυτό χαμηλά, η διατροφή, η άσκηση και η διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους θεωρούνται οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις -τουλάχιστον στο επίπεδο της πρόληψης. Μία διατροφή με καλά φυτικά λιπαρά και μετρημένη κατανάλωση τροφίμων όπως τα ζωικά λίπη, ορισμένα αλλαντικά, τα τηγανητά, τα ολόπαχα γιαούρτια, τα αυγά, μπορούν να φέρουν τη χοληστερίνη στα φυσιολογικά όρια. Στο πλαίσιο της ενδεδειγμένης διατροφής για τη ρύθμιση της χοληστερίνης εντάσσονται και οι φυτικές στερόλες, που μεταξύ άλλων βρίσκονται σε διάφορα λειτουργικά τρόφιμα όπως μαργαρίνες για επάλειψη, ροφήματα, γιαούρτια κ.ά., που είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες. Τα συγκεκριμένα προϊόντα υπόσχονται μείωση της χοληστερίνης σε ποσοστό 10% και άνω.

Το θέμα της χοληστερίνης, που μέχρι τώρα θεωρείτο κυρίως αντρικό «προνόμιο» δεν πρέπει να λαμβάνουν αψήφιστα οι γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Και αυτό γιατί η εμμηνόπαυση ανεβάζει τη χοληστερίνη, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Το Becel pro-activ στηρίζει την προσπάθεια ενημέρωσης των γυναικών για τη σχέση εμμηνόπαυσης και χοληστερίνης, με κύριο στόχο να κινητοποίησει όλες τις γυναίκες να εξετάζουν τακτικά τα επίπεδα χοληστερίνης τους και να αγαπήσουν τη καρδιά τους.