Τα «Αγκάθια» της άνοιξης

27.03.2008
...και πώς ξεριζώνονται. Η άνοιξη δεν αλλάζει μόνο τη φύση, δεν φέρνει μόνο την ανθοφορία, τον ήλιο και την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλάζει την ψυχολογία μας, αλλά και τους ρυθμούς του οργανισμού μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα υγείας, που μπορεί να προϋπάρχουν και τώρα να παρατηρείται επιδείνωση

Η άνοιξη δεν αλλάζει μόνο τη φύση, δεν φέρνει μόνο την ανθοφορία, τον ήλιο και την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλάζει την ψυχολογία μας, αλλά και τους ρυθμούς του οργανισμού μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα υγείας, που μπορεί να προϋπάρχουν και τώρα να παρατηρείται επιδείνωση. Εκτός από τις αλλεργίες που ανθούν μαζί με τα φυτά τους ανοιξιάτικους μήνες, έξαρση παρατηρείται σε ημικρανίες, στομαχικές διαταραχές, πόνους στις αρθρώσεις, στην κατάθλιψη και την υποτονικότητα.

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Με τον ερχομό της άνοιξης κάνουν την εμφάνισή τους και οι εποχικές αλλεργίες. Αιτία που πυροδοτεί την έξαρσή τους αυτή την εποχή είναι η γύρη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, συνήθως η γύρη πυροδοτεί τα εξής:

Αλλεργική ρινίτιδα
Εμφανίζεται με ξαφνικά φτερνίσματα, έκκριση υγρού από τη μύτη και έντονη φαγούρα.

Εποχικό αλλεργικό άσθμα
Εκδηλώνεται με έντονο ξηρό βήχα, δυσκολία εισπνοής και κυρίως εκπνοής.

Εαρινή επιπεφυκίτιδα
Χαρακτηρίζεται από φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυσμα των ματιών και επιπλέον αίσθηση ότι υπάρχει ένα ξένο σώμα μέσα στο μάτι. Μέτρα που μπορούμε να πάρουμε: Το καλύτερο είναι να προφυλαχτούμε από τη γύρη, όσο αυτό είναι δυνατό. Το μεγαλύτερο ποσοστό γύρης κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες και το απόγευμα, καλό είναι λοιπόν αυτές τις ώρες να μένουν κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού. Επίσης τα αλλεργικά άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν τις βόλτες στην εξοχή τους ανοιξιάτικους μήνες και να προτιμούν παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει μικρότερη συγκέντρωση γύρης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσοι έχουν ιστορικό με αλλεργίες, καλό θα ήταν την εποχή αυτή να επισκεφθούν τον γιατρό τους.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ
Εμφανίζονται όλο τον χρόνο και κυρίως σε περιόδους κούρασης και έντονου στρες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες υποφέρουν από ημικρανίες, από τους οποίους τα 2/3 είναι γυναίκες. Παρόλο που η ημικρανία δεν έχει εποχή, την άνοιξη παρατηρείται μια αύξηση των κρίσεων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματικές μεταβολές, που επίσης παρατηρούνται αυτή την εποχή, σε έλλειψη ύπνου, σε κόπωση, αλλά κυρίως στην αλλαγή του καιρού. Το έντονο φως και τα αρώματα της φύσης μπορούν αρκετές φορές να συμβάλουν στην επιδείνωση της κατάστασης. Σε μεγάλο ποσοστό γυναικών οι ημικρανικές κρίσεις την άνοιξη συνδέονται και με κρίσεις υπογλυκαιμίας, λόγω εξαντλητικής δίαιτας ή και με κάποιο εποχικό τρόφιμο (π.χ. φράουλες).

Τι μπορούμε να κάνουμε
Για να περάσει μια κρίση ημικρανίας ελαφρά μπορούμε με το πρώτο σύμπτωμα να βρέξουμε το πρόσωπό μας με κρύο νερό και να ξαπλώσουμε σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο. Με τον δείκτη και τον αντίχειρα ασκούμε πίεση στα σημεία του κεφαλιού όπου εντοπίζεται ο πόνος για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Χαλαρώνουμε για λίγο και επαναλαμβάνουμε την ίδια κίνηση. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια, όπως είναι η λεβάντα και το βάλσαμο και να κάνουμε με μερικές σταγόνες ελαφρύ μασάζ στους κροτάφους. Όσο κρατάει η κρίση, αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, στο πολύ φως, στους δυνατούς ήχους και τις έντονες οσμές.

ΑΤΟΝΙΑ
Ένας στους πέντε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ιταλία, αντιμετωπίζει μια αδικαιολόγητη ατονία προς το τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Η ατονία αυτή συνήθως συνοδεύεται με κόπωση, κράμπες, μυρμηγκιάσεις, πόνους στους μυς, ταχυκαρδία. Έρευνα έδειξε ότι η πτώση των επιπέδων ενέργειας στο τέλος του χειμώνα μπορεί να οφείλεται στο ότι τα αποθέματα ενός πολύτιμου ιχνοστοιχείου, του μαγνησίου (που ρυθμίζει το νευρικό σύστημα), αλλά και της βιταμίνης D έχουν ελαττωθεί στον οργανισμό λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας. Στις γυναίκες η αδυναμία και η εξάντληση μπορεί να οφείλονται και σε έλλειψη σιδήρου.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Η θεραπεία τις περισσότερες φορές είναι απλή. Αρκεί ο οργανισμός να αναπληρώσει το μαγνήσιο και τη βιταμίνη D που έχασε. Οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου και βιταμίνης D είναι: δημητριακά, γάλα, ξηροί καρποί, κακάο, σόγια, καλαμπόκι, σπανάκι, ρύζι, ξερά φασόλια, καρότα, μπανάνες, μαϊντανός, ψάρι και κρέας. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας, τα αβγά, τα ψάρια, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα πορτοκάλια, οι ξηροί καρποί. Την άνοιξη εμφανίζουν έξαρση όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με το πεπτικό σύστημα και κυρίως οι κρίσεις έλκους. Σε αυτό συμβάλλει η μελαγχολία της άνοιξης και το άγχος. Την εποχή, λοιπόν, αυτή κυρίως οι ελκοπαθείς πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη δίαιτά τους, αλλά και την ψυχολογική τους κατάσταση όταν κάθονται στο τραπέζι. Να τρώνε αργά και πάντα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

ΣΤΟΜΑΧΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ

Την άνοιξη εμφανίζουν έξαρση όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με το πεπτικό σύστημα και κυρίως οι κρίσεις έλκους. Σε αυτό συμβάλλει η μελαγχολία της άνοιξης και το άγχος. Την εποχή, λοιπόν, αυτή κυρίως οι ελκοπαθείς πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη δίαιτα τους, αλλά και την ψυχολογική τους κατάσταση όταν κάθονται στο τραπέζι. Να τρώνε αργά και πάντα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Το έλκος, όπως και οι διάφορες ενοχλήσεις στο στομάχι -τονίζουν από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία- μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικά φάρμακα για την κάθε περίπτωση. Θα πρέπει ακόμη αν έχουμε ενοχλήσεις να αποφεύγουμε τα τηγανητά και τα πικάντικα φαγητά που ερεθίζουν τον βλεννογόνο του στομάχου και δυσκολεύουν την πέψη. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα και το αλκοόλ. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στη «Νew England Journal of Μedicin» μια πολύ σημαντική εργασία η οποία λέει ότι η μαστίχα μπορεί να σκοτώσει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που σήμερα θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες για τη δημιουργία έλκους του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι έχει επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιερεθιστικές ιδιότητες. Οι έρευνες που έχουν γίνει τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ έχουν σκοπό τη διερεύνηση των συστατικών της μαστίχας. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και μικρές ποσότητες μαστίχας -1 γραμμάριο ημερησίως επί 2 εβδομάδες- μπορεί να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο μηχανισμός, εντούτοις, που ευθύνεται γι αυτό δεν ήταν μέχρι στιγμής ξεκάθαρος. Σε περιόδους που ο πόνος βρίσκεται σε έξαρση θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση των πράσινων λαχανικών γιατί μπορεί να προκαλέσουν σπασμό στο έντερο.

ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ
Παρά το γεγονός ότι η φύση γιορτάζει και βρίσκεται στην καλύτερή της στιγμή, κάποια άτομα μελαγχολούν. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι υπνηλία, ανορεξία ή βουλιμία και έλλειψη αισιοδοξίας.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Μια απλή λύση είναι να πάρουμε τους δρόμους. Να μην κλεινόμαστε στο σπίτι και σκεφτόμαστε όλο τα ίδια και ίδια Να αρχίσουμε την άσκηση. Κι αν δεν μπορούμε να πάμε σε κάποιο γυμναστήριο, τότε μπορούμε να περπατήσουμε στη φύση που έχει φορέσει τα γιορτινά της. Έτσι θα αυξήσουμε την ενεργητικότητά μας και ο οργανισμός μας θα παράγει περισσότερες ενδορφίνες, οι οποίες εκτός του ότι μειώνουν τον πόνο, φέρνουν και ευφορία. Αν όμως η καταθλιπτική διάθεση επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν περιορίζεται σε κάποιες μέρες, τότε μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

ΠΟΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι αλλαγές του καιρού προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεταβολή των βαρομετρικών πιέσεων κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο επηρεάζουν την κατατομή των υγρών στους ιστούς του σώματος, ακόμα και αν είναι πολύ μικρές, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και την εμφάνιση του πόνου. Έτσι, όταν υπάρχει κάποια χρόνια ρευματική πάθηση και μεταβάλλονται οι πιέσεις στην ατμόσφαιρα, το αρθριτικό υγρό κάνει την άρθρωση να πρήζεται και να πονάει. Οι περιοχές, στις οποίες παρουσιάζονται πιο συχνά τέτοιοι πόνοι, είναι τα γόνατα, οι ώμοι, τα δάχτυλα και τα ισχία, επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Τι μπορούμε να κάνουμε
Οι πόνοι αυτοί αντιμετωπίζονται με εναλλακτικές θεραπείες όπως σιάτσου, θαλασσοθεραπεία, νευρομυϊκό μασάζ κ.ά. Επίσης μπορούμε να πάρουμε κάποιο απλό παυσίπονο ή να κάνουμε εντριβή στις περιοχές που εντοπίζεται η ενόχληση. Αν ο πόνος είναι δυνατός, τότε καλό είναι να επισκεφθούμε τον γιατρό.

ΕΛΣΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ