Χρόνια Οσφυαλγία - Γιατί δεν βρίσκω λύση; Ένας ειδικός δίνει τις απαντήσεις που ψάχνουμε

05.03.2024
Χρόνια Οσφυαλγία - Γιατί δεν βρίσκω λύση; Ένας ειδικός δίνει τις απαντήσεις που ψάχνουμε
Ο χρόνιος πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου που επισκέπτεται κανείς τον γιατρό του. Έχει μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών ενώ η αναζήτηση θεραπείας εξελίσσεται πολύ συχνά σε οδύσσεια.

Ο κύριος Νικόλαος Σώρρας, Φυσίατρος-Ιατρός Πόνου, μοιράζεται, σε πρώτο πρόσωπο, τη γνώση και την εμπειρία του, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που, λίγο πολύ, μας έχουν όλους απασχολήσει:

Εξετάζοντας ασθενείς με οσφυαλγία μερικές από τις φράσεις που ακούω συνήθως είναι «Έχω κήλες γιατρέ, υπάρχει θεραπεία;», «Κάποιοι μου λένε να κάνω χειρουργείο τι λέτε;», «Όλη μου τη ζωή θα πονάω;». «Μήπως έχω κάτι ανίατο;», «Μπορεί να παραλύσω;».

Ο πόνος μπορεί να ταλαιπωρεί έναν ασθενή μήνες αλλά και πολλά χρόνια. Σε αυτό το διάστημα οι ασθενείς έχουν επισκεφθεί ουκ ολίγους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και έχουν υποβληθεί σε ένα μεγάλο αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων, ακτινογραφίες, μαγνητικές, αξονικές κλπ. Τις περισσότερες φορές έχουν λάβει διαφορετικές διαγνώσεις για τον ίδιο πόνο και τους έχουν προταθεί διάφορες θεραπείες όπως φάρμακα, φυσικοθεραπείες, εγχύσεις ή χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, οι απογοητευμένοι ασθενείς από μόνοι τους έχουν ξοδέψει χρήματα σε εναλλακτικές θεραπείες, αλοιφές και διάφορα προϊόντα τηλεμάρκετινκ.

Δεν είναι πάντα εύκολη η διάγνωση της «βλάβης» που προκαλεί τον πόνο και πολλές φορές απαιτείται η συμβολή διαφόρων ειδικοτήτων όπως φυσιάτρου, ορθοπεδικού, ακτινολόγου και νευρολόγου. Πρέπει να τονισθεί ότι αυτό που βλέπουμε στη μαγνητική ή άλλη εξέταση δεν λέει όλη την αλήθεια και πρέπει οποιοδήποτε εύρημα, να συσχετιστεί με την κλινική εξέταση. Να σημειωθεί επίσης επιγραμματικά ότι κήλες μεσοσπονδύλιου δίσκου έχει και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει πόνο! Το 75% των περιπτώσεων της χρόνιας οσφυαλγία χαρακτηρίζεται ως «ιδιοπαθές» που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συσχετισθεί με ένα συγκεκριμένο υποκείμενο αίτιο. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο ασθενής μας δεν πονά ή ότι ο πόνος είναι στο μυαλό του. Υπάρχει άραγε φως στο τούνελ; Και ποιά είναι αιτία για μια τόσο βασανιστική πάθηση;

Sideways woman having a backache while working from home

Πρέπει να γίνει κατανοητό, πρωτίστως, ότι το αίτιο για το χρόνιο πόνο στην μέση μας δεν βρίσκεται απαραίτητα στην μέση!!! Αυτό είναι κάτι που αποτελεί αποδεδειγμένη ιατρική γνώση των τελευταίων ετών. Όταν ένας πόνος επιμένει σε διάρκεια πέραν των 3 μηνών επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος το οποίο πλέον μπορεί να ενισχύει ή και να αυτοαναπαράγει τα ερεθίσματα από την περιφέρεια. Οι διαταραχές που συμβαίνουν είναι αρκετά πολύπλοκες και εμπλέκουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλου ώστε να εξηγηθούν σε ένα άρθο. Τι σημαίνει αυτό πιο απλά;

Σημαίνει ότι στον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο δε διαπιστώνεται κάποιος παθολογικός παράγοντας όπου η φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπισή του θα απάλλασσε τον ασθενή από τον πόνο. Γνωρίζουμε ότι η χρόνια λήψη παυσίπονων έχει συνήθως φτωχά αποτελέσματα με το μόνιμο παράπονο του ασθενή να συμπυκνώνεται στη φράση «Γιατρέ εμένα δεν με πιάνει τίποτα.». Ταυτόχρονα, μπορεί και μια χειρουργική παρέμβαση να έχει απογοητευτικά αποτελέσματα με τον πόνο και την ποιότητα ζωής του ασθενή να μην αλλάζει, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ακόμα και επιδείνωση. Αυτό δε σημαίνει ότι η τεχνική της επέμβασης ήταν λανθασμένη άλλα στο γεγονός ότι το αίτιο δε βρίσκεται μόνο στην «μέση». Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που παραμένει είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον ασθενή μας.

Pretty attractive girl doing yoga in a bright room

Η θεραπεία της χρόνιας οσφυαλγίας είναι σίγουρα μια πρόκληση, που πρέπει να ξεκινά πάντα με την εκπαίδευση του ασθενή ρίχνοντας φως στο τι ακριβώς του συμβαίνει. Στη συνέχεια αναλόγως την περίπτωση μπορεί να προτείνουμε άσκηση, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, επεμβατικές τεχνικές, βελονισμό κ.α.

Συνήθως απαιτείται συνδυασμός των θεραπευτικών μέσων που διαθέτουμε. Να θυμάστε τέλος ότι η αποθεραπεία, κατά κανόνα, δεν μπορεί να είναι άμεση και απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Σώρρας Νικόλαος Φυσίατρος-Ιατρός πόνου
MD MSc, FEBPRM, EDPM, Δντης ΦΙΑΠ 401ΓΣΝΑ

Παπαδα 2, τηλ.2109904288
https://www.sorras.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις 05.03.2024 - 17:11