3 πράγματα που δεν ήξερες ότι μπορείς να ρωτήσεις τον/την γιατρό σου για τον καρκίνο του μαστού—μέχρι τώρα

25.10.2022
3 πράγματα που δεν ήξερες ότι μπορείς να ρωτήσεις τον/την γιατρό σου για τον καρκίνο του μαστού—μέχρι τώρα
Η ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού που γιορτάζεται σήμερα (25/10) μοιραζόμαστε μερικά βασικά σημεία που μπορεί να σου διαφεύγουν ακόμη και σήμερα, για μία ασθένεια που, τελικά, είναι αρκετά κοινή.

Σε ό,τι αφορά τις ασθένειες, ο καρκίνος του μαστού είναι σχετικά κοινός: Η 1 στις 12 γυναίκες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στατιστικά, θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Και αν προσπαθείς να κατανοήσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή εάν εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο θέλει να κάνει διάγνωση, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Πιθανότατα έχεις ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις στον/στη γιατρό σου.

Η Virginia Kaklamani, επικεφαλής του Προγράμματος για τον Καρκίνο του Μαστού στο UT Health San Antonio MD Anderson Cancer Center, λέει ότι υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψη σου, όπως το οικογενειακό σου ιστορικό, οι παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής και οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

Τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να σε θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, η Kaklamani λέει ότι μια από τις παρανοήσεις που ακούει πιο συχνά είναι ότι η θεραπεία του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει πάντα χημειοθεραπεία και είναι πολύ τοξική. Η ίδια υπενθυμίζει στους ανθρώπους πόσο μακριά έχουν φτάσει οι επιλογές θεραπείας - και τα εργαλεία που έχουμε για να καθορίσουμε ποια θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για κάθε άτομο ξεχωριστά - τα τελευταία 20 χρόνια.

Ενδεικτική περίπτωση: Μόλις πέρυσι, μια μελέτη ορόσημο που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine έδειξε ότι, χάρη σε ένα γονιδιωματικό τεστ που ονομάζεται τεστ Oncotype DX Breast Recurrence Score®, ακόμη περισσότεροι ασθενείς με έναν κοινό τύπο καρκίνου του μαστού πρώιμου σταδίου μπορεί να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παραδοσιακά θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου λόγω της εξάπλωσης του καρκίνου τους σε τουλάχιστον έναν λεμφαδένα. Αυτό σημαίνει περισσότερα σχέδια θεραπείας προσαρμοσμένα σε κάθε ασθενή ξεχωριστά και λιγότερες πιθανότητες υπερσυνταγογράφησης χημειοθεραπείας σε εκείνους που μπορεί να μην επωφεληθούν από αυτό.

6 απλά σημάδια που σου δίνει το σώμα σου που μπορεί να κρύβουν προβλήματα υγείας

Η Kaklamani μοιράζεται τις γνώσεις της σχετικά με ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον/στην γιατρό σου σχετικά με τον καρκίνο του μαστού—είτε προσπαθείς να προστατέψεις την υγεία σου είτε εξερευνάς τις επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού.

Τι ρόλο παίζει η φυλή στον καρκίνο του μαστού;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η φυλή. Οι λευκές γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, λέει η Kaklamani, αν και οι μαύρες γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτόν (40 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

«Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαύρες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με μεταγενέστερα στάδια της νόσου», λέει η Kaklamani. Επομένως, αντί να διαγνωστούν στο στάδιο ένα ή το δεύτερο στάδιο, μπορεί να διαγνωστούν στο δεύτερο ή το τρίτο ή ακόμη και το τέταρτο. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν οι ειδικοί γιατί συμβαίνει αυτό - Τα περισσότερα από τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι σχετίζεται και με τον τύπο του καρκίνο του μαστού που παθαίνουν, αλλά και σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Ποιοι τύποι εξετάσεων είναι διαθέσιμοι για να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με ένα σχέδιο θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού;
Εάν έχεις καρκίνο του μαστού, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσεις από το γιατρό σου μια λεπτομερή περιγραφή των επιλογών θεραπείας σου, ξεκινώντας από τους τύπους των διαθέσιμων εξετάσεων που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις το ατομικό σου σχέδιο θεραπείας.

Οι γονιδιωματικές δοκιμές εξετάζουν τα συγκεκριμένα γονίδια σε έναν όγκο για να δουν εάν είναι υπερβολικά ή υποενεργά. Για άτομα που έχουν διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, το Oncotype DX Breast Recurrence Test ενημερώνει τους ασθενείς και τους γιατρούς τους όχι μόνο πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος τους και τον κίνδυνο να επανέλθει, αλλά το πιο σημαντικό, αν η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι μια ευεργετική θεραπευτική επιλογή ή αν μπορεί να παραλειφθεί με ασφάλεια.

"Το καλό με το το αποτέλεσμα που παίρνουμε από το τεστ Oncotype® είναι ότι είναι ειδικά για τη γυναίκα που δοκιμάζουμε", λέει. "Όλες αυτές οι κλινικές δοκιμές που έχουμε κάνει έχουν συμπεριλάβει χιλιάδες και χιλιάδες γυναίκες, αλλά καμία από αυτές τις γυναίκες δεν είναι παρούσα στο γραφείο μου όταν μιλάω σε αυτό το συγκεκριμένο άτομο για τον καρκίνο του μαστού τους. Κάθε αποτέλεσμα της εξέτασης αντιπροσωπεύει ότι καρκίνο του μαστού της εκάστοτε γυναίκας".

Το εξατομικευμένο είναι προφανώς καλύτερο όταν πρόκειται για κάτι τόσο ευαίσθητο όπως η θεραπεία του καρκίνου, οπότε το να ρωτήσεις το γιατρό σου σχετικά με τις γονιδιωματικές δοκιμές μπορεί να σς βοηθήσει να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις ένα σχέδιο θεραπείας που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου.

Πρέπει να κάνω αυτοεξέταση μαστού;
Το 2015, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία σταμάτησε να συνιστά στους ανθρώπους να κάνουν τις δικές τους εξετάσεις μαστού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να παρακολουθείς την υγεία του μαστού σου, λέει η Kaklamani. "Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι πολύ σαφείς ότι πρέπει να υπάρχει αυτό που αποκαλούν 'αυτογνωσία του μαστού'", λέει. "Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις πώς μοιάζουν το στήθος σου και εάν παρατηρείς κάτι που έχει αλλάξει, να επισκεφτείς αμέσως τον γιατρό σου".

Η Kaklmani σημειώνει ότι μια μελέτη έδειξε ότι οι νοσοκόμες που διδάχτηκαν πώς να κάνουν σωστά τις αυτοεξετάσεις μαστού μπόρεσαν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια τον καρκίνο του μαστού τους - αποδεικνύοντας ότι εάν οι άνθρωποι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, οι αυτοεξετάσεις μαστού μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Αυτή η εκπαίδευση πρέπει να αφορά τους γυναικολόγους και τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, λέει, οπότε ζήτησε από το δικό σου οδηγίες κατά την επόμενη επίσκεψή σου.