Αυτή είναι η στάση στην οποία πρέπει να κοιμόμαστε όλοι, σύμφωνα με τους ειδικούς (αλλά μόνο το 10% από εμάς το κάνει)

22.10.2022
Αυτή είναι η στάση στην οποία πρέπει να κοιμόμαστε όλοι, σύμφωνα με τους ειδικούς (αλλά μόνο το 10% από εμάς το κάνει)
Βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει τον πόνο στην πλάτη και προλαμβάνει την καούρα

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν σκέφτεσαι πολύ τη στάση του ύπνου σου. Μέχρι να πέσουμε στο κρεβάτι μετά από μια κουραστική μέρα και το κεφάλι μας να φτάσει στο μαξιλάρι, το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να απολαύσουμε αυτές τις ευχάριστες ώρες ξεκούρασης και αδιάκοπου ύπνου.

Αλλά στην πραγματικότητα, η στάση του ύπνου μας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας (καθώς και η επιλογή του σωστού μαξιλαριού), επηρεάζοντας τα πάντα, από το πόσο καλά κοιμόμαστε μέχρι την ένταση που κρατάμε σε διαφορετικά σημεία του σώματός μας, που συχνά οδηγεί σε πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ξοδεύουμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας στο να ξεκουραζόμαστε ή να κοιμόμαστε, το να εξασφαλίσουμε ότι κοιμόμαστε στην πιο υποστηρικτική και άνετη στάση θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ευημερία μας.

Πώς επηρεάζει την υγεία σου η χρήση του κινητού σου λίγο πριν πέσεις για ύπνο

Ποια είναι λοιπόν είναι η καλύτερη στάση ύπνου;

"Ο ύπνος ανάσκελα είναι η πιο συνιστώμενη στάση, επειδή οι σπόνδυλοι στην πλάτη μπορούν να ευθυγραμμιστούν φυσικά σε ουδέτερη θέση χωρίς καμπύλες", λέει η ειδικός στον ύπνο Kiera Pritchard. "Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να είναι πιο υγιής για τη σπονδυλική σου στήλη, ενώ ο ύπνος στη δεξιά πλευρά είναι ευεργετικός για την καρδιά. Ο ύπνος στο στομάχι είναι η μόνη στάση που θεωρείται ανθυγιεινή καθώς είναι πολύ πιεστική για τη σπονδυλική στήλη".

Η σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης είναι αυτό που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου στην πλάτη και τον αυχένα. "Ο πόνος στην πλάτη και ο ύπνος μπορεί να υπάρχουν σε έναν συνεχή κύκλο", λέει η Kiera. "Εάν έχεις πόνο στην πλάτη, μπορεί να κοιμάσαι λιγότερο επειδή σε ξυπνάει ο πόνος και η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλει στον πόνο στην πλάτη επειδή το σώμα σου δεν έχει αρκετό χρόνο για να αποκαταστήσει τους ιστούς του ενώ κοιμάσαι".

Λευκός και καφέ θόρυβος: Τι είναι ο καθένας και ποια η διαφορά μεταξύ τους

"Το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό και ορισμένες στάσεις μπορεί να είναι καλύτερες για εσένα με βάση το ύψος, το βάρος ή τους προηγούμενους τραυματισμούς σου, αλλά ο ύπνος στην πλάτη είναι η πιο συνιστώμενη στάση για όσους έχουν πόνο στην πλάτη", προσθέτει η Kiera. Ο ύπνος ανάσκελα λέγεται επίσης ότι αποτρέπει την καούρα, την παλινδρόμηση οξέος και τις ρυτίδες και βοηθά στην προώθηση της αποστράγγισης των υγρών στα ιγμόρεια (καθιστώντας τον ιδανικό για άτομα με κρυολόγημα ή αλλεργίες).

Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο συνιστώμενη στάση ύπνου, η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς δεν κοιμάται ανάσκελα – στην πραγματικότητα, μόνο το 10% από εμάς το κάνει. Το 74% των ανθρώπων κοιμάται στο πλάι και μόνο το 16% κοιμάται μπρούμυτα, κάτι που δεν είναι καλό, καθώς είναι η μία στάση που συνιστούν οι ειδικοί να αποφεύγουμε λόγω της πίεσης που ασκεί στις σπονδυλικές στήλες, το στήθος και τους πνεύμονές μας. "Αναγκάζει τον λαιμό να περιστρέφεται είτε προς τη δεξιά είτε προς την αριστερή πλευρά και αυτή η θέση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ροή του αίματος, της λέμφου και του νωτιαίου υγρού και μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις", εξηγεί η Kiera.

Μπορείτε να δοκιμάσεις να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να κοιμάται ανάσκελα με την ακόλουθη διαδικασία:

Μπορεί να σου φαίνεται αφύσικο να κοιμάσαι ανάσκελα στην αρχή, γι' αυτό προσπάθησε να κάνεις κάτι ευχάριστο σε αυτή τη στάση για αρκετές νύχτες, για παράδειγμα, να ακούσεις το αγαπημένο σου άλμπουμ ή podcast ενώ είσαι ξαπλωμένη αναπαυτικά ανάσκελα.

Χρησιμοποίησε μαξιλάρια για στηρίγματα. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ευάλωτοι όταν κοιμούνται ανάσκελα, αλλά μπορείς να το αντιμετωπίσεις χρησιμοποιώντας μαξιλάρια για να σε στηρίξουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται στήριξη με ένα μαξιλάρι κάτω από κάθε χέρι και ένα κάτω από τα γόνατα.