Τα απλά βήματα για να γίνεις πιο υγιής άνθρωπος σήμερα

05.07.2022
Τα απλά βήματα για να γίνεις πιο υγιής άνθρωπος σήμερα
Από το κλείσιμο των περσίδων μέχρι τη δημιουργία ειδικών ζωνών στο σπίτι σου, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική ευημερία σου.

Εάν έχεις επικεντρωθεί περισσότερο στην υγεία σου τελευταία, σίγουρα δεν είσαι μόνη. Μια ετήσια έρευνα που διεξήχθη από το Mindbody Wellness Index διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην ευεξία τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής περιλαμβάνει περισσότερα από το να κάνεις πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές. Το αληθινό ταξίδι για να γίνεις πιο υγιές άτομο έγκειται στην ανάπτυξη ρουτίνας και συνηθειών που θα σε θρέψουν σωματικά, διανοητικά και πνευματικά.

Τα tips που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου από τα ηλιακά εγκαύματα

Αυτά είναι τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να γίνεις πιο υγιής:

1. Επιίτρεψε στον εαυτό σου να μετατοπιστεί νοητικά
Όταν νιώθουμε άσχημα ή θυμωμένοι, είναι εύκολο να κολλήσουμε εκεί. Αλλά το να αφήσεις τον εαυτό σου να ξεφύγει ελαφρώς από το μυαλό σου μπορεί να σε κάνει να είσαι πολύ πιο ευτυχισμένη. Η Gabby Bernstein, ομιλήτρια και #1 συγγραφέας των New York Times με τις μεγαλύτερες πωλήσεις εννέα βιβλίων, προτείνει να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι είναι καλό να νιώθεις καλά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το να νιώθεις καλά είναι εύκολο. Δεν μπορούμε απλώς να καταπιεστούμε και να πάμε από την πλήρη απόγνωση στην απόλυτη χαρά - ούτε πρέπει να το κάνουμε», λέει. «Ωστόσο, αν μπορούμε να μάθουμε να βρίσκουμε το επόμενο καλύτερο συναίσθημα σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση, τότε αυτή η προθυμία να νιώσουμε καλά είναι αρκετή για να μας κρατήσει σε μια καλή κατάσταση». Για παράδειγμα, εάν αισθάνεσαι βαριεστημένη, εκνευρισμένη ή ταραγμένη, σκέψου μερικά πράγματα που πάνε καλά αυτή τη στιγμή ή μίλα σε έναν φίλο, συνάδελφο, γείτονα ή μέλος της οικογένειας για υποστήριξη.

2. Κάνε λίγη νοητική γιόγκα
Η εξάσκηση αυτού που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «γνωστική ευελιξία» μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων και ερεθισμών, λέει η ψυχολόγος Sheela Raja. «Η γνωστική ευελιξία περιλαμβάνει την ικανότητα να βλέπεις μια κατάσταση από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες», λέει.

Ας υποθέσουμε ότι έχει συμβεί κάτι που σε έχει θυμώσει. Πάρε μια βαθιά ανάσα και κάνε κάτι απτικό, όπως το πλύσιμο των χεριών σου με ζεστό νερό για να χαλαρώσεις και να συγκεντρωθείς. Στη συνέχεια, δοκίμασε να μετακινηθείς για να το δεις από μια γωνία διαφορετική από τη δική σου. «Σκέψου τι μπορεί να τους οδήγησε σε αυτό το σημείο, όπως η δική τους κακή μέρα ή κάποια άσχημα νέα», λέει. «Δεν έχει να κάνει πάντα με το να αφήνεις τους ανθρώπους να ξεφεύγουν – είναι να ηρεμείς αρκετά το μυαλό και το σώμα σου ώστε να ξέρεις τι να κάνεις στη συνέχεια και πώς να χειρίζεσαι τα πράγματα πιο προσεκτικά. Με τη σειρά της, αυτή η τεχνική χτίζει την ενσυναίσθησή σου για τους άλλους ανθρώπους, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις τα πράγματα λιγότερο προσωπικά, μειώνοντας τελικά το άγχος σου».

3. Γίνε μαζορέτα του εαυτού σου
Η εστίαση σε θετικές επιβεβαιώσεις είναι ένα τελετουργικό που η Bernstein λέει ότι της άλλαξε τη ζωή. «Η δημιουργία μιας πρακτικής απαγγελίας θετικών επιβεβαιώσεων είναι ένας μεταμορφωτικός τρόπος για να επαναφέρεις τις σκέψεις, την ενέργεια και το σώμα σου σε ειρήνη». Τέσσερις από τις αγαπημένες της επιβεβαιώσεις περιλαμβάνουν τα: «Το Σύμπαν με προσέχει», «Είμαι ασφαλής στο σώμα μου» και «Όλα μου πάνε καλά». Έρευνα έχει βρει ότι οι επιβεβαιώσεις μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το άγχος, να αυξήσουν την ευημερία, να βελτιώσουν την ακαδημαϊκή απόδοση και να κάνουν τους ανθρώπους πιο ανοιχτούς σε θετικές αλλαγές συμπεριφοράς.

4. Βάλε μικρούς στόχους σε ό,τι αφορά την άσκηση
«Οι μικροί επιτεύξιμοι στόχοι είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσεις νέες συνήθειες στην καθημερινή σου ρουτίνα και να παρακινήσεις τον εαυτό σου να συνεχίσει», λέει η Katie Dunlop, ιδρύτρια & CEO του Love Sweat Fitness. Προτρέπει να αφιερώνεις στον εαυτό σου 10 λεπτά την ημέρα για να κάνεις κάτι σωματικά ενεργό, είτε είναι περπάτημα, διατάσεις ή μια σύντομη προπόνηση HIIT. Στη συνέχεια, προκάλεσε τον εαυτό σου βάζοντας νέους στόχους φυσικής κατάστασης με την πάροδο του χρόνου.

5. Φτιάξε το πιάτο σου
«Ο απλούστερος, πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιστοποιήσεις την υγεία σου είναι να συμπεριλάβεις τα χρώματα του ουράνιου τόξου μέσω φρούτων και λαχανικών στην εβδομαδιαία διατροφική σου ρουτίνα»
, λέει η διαιτολόγος Sarah Koszyk. Εξηγεί ότι τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (που μας χορταίνουν και βοηθούν στην πέψη), καθώς και σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά, τα οποία υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεδομένου ότι κάθε ζωντανό χρώμα προσφέρει διαφορετικά θρεπτικά οφέλη, συνιστά να προσθέτεις τουλάχιστον ένα χρώμα από ένα φρούτο ή/και λαχανικό στο πιάτο σου σε κάθε γεύμα για να θρέφεις το σώμα σου.

6. Βάλε τάξη στο χώρο σου
Ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να σε αγχώσει, ενώ η οργάνωση του σπιτιού ή του γραφείου σου δημιουργεί έναν πιο ήρεμο χώρο και μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Η τακτοποίηση των πραγμάτων μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την καλύτερη ξεκούραση και περισσότερη παραγωγικότητα. «Τα ανθρώπινα όντα ανταποκρίνονται σε συνθήματα στο περιβάλλον», εξηγεί. «Αν έχεις έναν υπολογιστή ή έναν χώρο εργασίας —ακόμα και έναν μικρό— όπου τα πράγματα είναι καθαρά και τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να δουλέψεις είναι άμεσα διαθέσιμα (όπως στυλό και φορητό υπολογιστή), είναι ένα μήνυμα στο μυαλό σου ότι είναι ώρα να συγκεντρωθείς».

7. Κοιμήσου σε σκοτεινό περιβάλλον
Δεν είναι μυστικό ότι ο επαρκής ύπνος (που είναι μεταξύ επτά έως εννέα ωρών τη νύχτα, σύμφωνα με το Sleep Foundation) είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική ευεξία, και τώρα ερευνητές από το Northwestern University ανακάλυψαν ότι ο φωτισμός του περιβάλλοντος μπορεί να βλάψει την υγεία σου. Ο λόγος: Ένας μέτρια φωτισμένος χώρος κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να ενεργοποιήσει το νευρικό σύστημα και να βλάψει τη γλυκόζη και την καρδιαγγειακή ρύθμιση - παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. Φόρα μάσκα ματιών ή κλείσε τις κουρτίνες εάν η κρεβατοκάμαρά σου λαμβάνει πολύ φυσικό εξωτερικό φως.

8. Φάε με ενσυναίσθηση
Πες αντίο στο φαγητό εν κινήσει. Η προσεκτική διατροφή περιλαμβάνει την επιβράδυνση καθώς τρώμε, αφιερώνοντας χρόνο για να μασήσουμε καλά και να απολαύσουμε τις γεύσεις των φαγητών. Το να τρως με πιο αργό ρυθμό επιτρέπει επίσης στον εγκέφαλο να λάβει το μήνυμα «Είμαι χορτάτος» από το στομάχι, το οποίο δίνει στο σώμα μια φυσική λύση για τον έλεγχο του μεγέθους της μερίδας. Ένας τρόπος για να τρως πιο προσεκτικά, είναι να απολαμβάνεις τα γεύματα σου χωρίς περισπασμούς, που σημαίνει να κλείνεις την τηλεόραση.

9. Απομακρύνσου από τους αρνητικούς ανθρώπους
Μπορεί να έχεις μερικά άτομα στον κύκλο σου που σου παίρνουν πολύ περισσότερα συναισθηματικά από όσα προσφέρουν. Χρειαζόμαστε διαφορετικούς ανθρώπους για διαφορετικά πράγματα - αυτούς που μας παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, εκείνους που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και εκείνους που είναι διασκεδαστικό να κάνουμε παρέα. Εάν συνειδητοποιήσεις ότι κάποιος στον κύκλο σου δεν ανταποκρίνεται σε καμία από αυτές τις ανάγκες, ίσως είναι καιρός να θέσεις κάποια νέα όρια. «Ως αποτέλεσμα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μείωση της επαφής μαζί τους και τελικά να τους αφήσεις να φύγουν». Αυτή η στρατηγική μπορεί ακόμη και να προσθέσει χρόνια στη ζωή σου: Μια μελέτη του UCLA διαπίστωσε ότι οι αγχωτικές φιλίες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή της πρωτεΐνης κυτοκίνης που προκαλεί φλεγμονή, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές σου να διαγνωστείς με μια χρόνια πάθηση, όπως καρδιακή νόσο.