Πώς επηρεάζεται το σώμα σου αν κάνεις κάθε μέρα ντους με κρύο νερό

14.04.2022
Πώς επηρεάζεται το σώμα σου αν κάνεις κάθε μέρα ντους με κρύο νερό
Όσες προτιμούν το κρύο ντους στο σπίτι είναι σίγουρα θαρραλέες αλλά απολαμβάνουν και τα οφέλη που προκύπτουν. Μπορεί να μην είναι το πιο άνετο πράγμα στον κόσμο, αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις για να διαπιστώσεις πώς το ντους κάτω από κρύο νερό μπορεί να συμβάλλει, για παράδειγμα, στην καλή ψυχοσωματική σου κατάσταση. Συνέχισε να διαβάζεις για μάθεις τα πέντε οφέλη του κρύου ντους για το σώμα σου.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον μυϊκό πόνο

Τη στιγμή που το κρύο νερό αγγίζει το σώμα σου, το αίμα σου αναγκάζεται να κυκλοφορήσει πολύ πιο γρήγορα σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Αλλά το κρύο ντους είναι ιδανικό και για τους αθλητές, καθώς μπορεί να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τους τραυματισμούς πολύ πιο γρήγορα. Γι' αυτό χρησιμοποιούν πάγο σε μελανιασμένα μέρη του σώματος, φέρνοντας νέο οξυγόνο και επιπλέον κυκλοφορία στην πληγείσα περιοχή.

Μειώνει τον κνησμό και το θαμπό δέρμα

Τα άτομα που έχουν φυσικά ξηρό δέρμα ή υποφέρουν από δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, αισθάνονται συχνά φαγούρα μετά από ένα ζεστό ντους. Ένας τρόπος για να το καταπολεμήσεις είναι να μειώσεις τη θερμοκρασία του νερού όσο το δυνατόν περισσότερο. Απλώς μη μένεις στο κρύο ντους όπως έκανες με το ζεστό νερό και θα παρατηρήσεις ότι ο κνησμός θα αρχίσει να υποχωρεί. Θα χρειαστεί να εφαρμόσεις μια καλή ενυδατική κρέμα μετά για να τραβήξεις όλη την υγρασία, αλλά η φαγούρα θα αρχίσει να εξαφανίζεται.

Σταθεροποιεί τον μεταβολισμό σου

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι το καφέ λίπος είναι το είδος λίπους με το οποίο γεννιούνται όλοι οι άνθρωποι και ενεργοποιείται κάνοντας κρύο ντους. Και ρυθμίζοντας το, το καφέ λίπος μπορεί να βοηθήσει το λευκό λίπος (το οποίο σχετίζεται με την παχυσαρκία) να παραμείνει σε υγιή επίπεδα. Έτσι, το να κάνεις ένα κρύο ντους 2-3 ημέρες την εβδομάδα μπορεί πραγματικά να σταθεροποιήσει και ακόμη και να βελτιώσει τον μεταβολισμό σου.

Μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχική σου υγεία

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το κρύο ντους προκαλεί μεγάλο σοκ και στρες στο σώμα σου. Αν λοιπόν το κάνεις τακτικά, ξεκινάς μια διαδικασία που λέγεται σκλήρυνση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το νευρικό σου σύστημα συνηθίζει να «χτυπιέται» με μικρές ποσότητες σωματικού στρες και σε προετοιμάζει για όταν έρχονται πραγματικά στρεσογόνες στιγμές. Ως αποτέλεσμα, το σώμα και το μυαλό σου είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση, όποτε εμφανιστεί.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Το κρύο ντους μπορεί να κάνει το σώμα σου πιο ανθεκτικό στο κρυολόγημα και την εποχική γρίπη. Ως απόδειξη αυτού, μια κλινική δοκιμή έδειξε μια μείωση κατά 29% στους άρρωστους ανθρώπους, αφότου άρχισαν να κάνουν κρύο ντους. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρύο νερό σοκάρει το σώμα και το αναγκάζει να παράγει περισσότερα λευκοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την προστασία του σώματός μας από τη μόλυνση.