Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως πικάντικα φαγητά

01.10.2020
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως πικάντικα φαγητά
Μερικά πιάτα είναι τόσο πικάντικα, που οι σεφ πρέπει να φορούν μάσκα ενώ μαγειρεύουν για να προστατεύουν τα μάτια τους από το κάψιμο. Η κατανάλωση καυτερών φαγητών έχει αναμφισβήτητα επίδραση σε ολόκληρο το σώμα. Όμως, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. Διάβασε τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου όταν τρως πικάντικα φαγητά.

Μπορεί να χάσεις βάρος

Η κατανάλωση πικάντικου φαγητού είναι ένας εύκολος τρόπος για να κάψεις επιπλέον λίπος. Εννοείται ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, αλλά τα καψινοειδή που βρίσκονται στις πιπεριές, είναι χρήσιμα. Είναι γνωστά για την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση του σωματικού λίπους.

Η ανοχή σου στον πόνο θα αυξηθεί

Είναι δύσκολο να το πιστέψεις αλλά η κατανάλωση πικάντικων φαγητών είναι από μόνη της επώδυνη για μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να στοχεύσει σε μια ειδική ουσία στον εγκέφαλό σου που είναι υπεύθυνη για τα οδυνηρά συναισθήματα. Παραπλανά τον εγκέφαλό σου για να αγνοήσει τον πόνο και είναι πράγματι ένα ωραίο μπόνους για εκείνους που δεν φοβούνται τα καυτά φαγητά.

Το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα βελτιωθεί.

Απολαμβάνοντας ένα καυτερό φαγητό, το σώμα σου εμπλουτίζεται με αντιοξειδωτικά. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια της γρίπης, καθώς τα αντιοξειδωτικά σε προστατεύουν από τα μικρόβια που προσβάλλουν το σώμα σου. Εάν αισθάνεσαι ήδη κάπως με αυτό τον καιρό, μαγείρεψε κάποιο φαγητό με πιπεριές τσίλι, για να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου ισχυρό.

Η επιθυμία σου για ζάχαρη θα μειωθε

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι η ζάχαρη είναι κακή για την υγεία σου, αλλά η μείωση της ποσότητάς που καταναλώνεις δεν είναι εύκολη. Οι ειδικοί λένε ότι η προσθήκη πικάντικων πιάτων στο μενού σου, κατά καιρούς μπορεί να καταπολεμήσει τη λαχτάρα σου για ζάχαρη. Είναι παρόμοιο με το να πίνεις ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού μετά το βούρτσισμα των δοντιών σου - αφού τρως κάτι πικάντικο, συνήθως δεν θέλεις τίποτα γλυκό. Ένας ακόμη λόγος να χρησιμοποιείς σάλτσα τσίλι αντί για απλή ketchup!

Μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι πρήζονται στο πρόσωπο και έχουν φαγούρα το επόμενο πρωί μετά από ένα πικάντικο δείπνο. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή οι πιπεριές είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες. Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η αντίδραση είναι απλώς η φυσική αντίδραση του σώματος τους στα καυτερά. Για να καταλάβεις γιατί συνέβη και πώς να το αποτρέψεις, μπορεί να χρειάζεται να επισκεφτείς έναν γιατρό.

Μπορεί να χειροτερέψουν τα στομαχικά σου προβλήματα

Εάν έχεις ευαισθησία στο στομάχι, η κατανάλωση πικάντικων φαγητών δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Πρώτον, μπορεί να σου δημιουργήσει διάρροια. Ο λόγος είναι η καψαϊκίνη, η οποία ναι μεν έχει θετικά αποτελέσματα στο σώμα, αλλά γενικά, είναι ερεθιστική για το στομάχι. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει προσωρινή γαστρίτιδα ή εάν έχεις ήδη προβλήματα με καούρες στο στομάχι σου, είναι πιθανό να επιδεινωθούν.