Τι συμβαίνει στην περίοδο; Γνώρισε το σώμα σου

18.05.2017
Ως γνωστόν, μετά την έναρξη της εφηβείας έχουμε περίοδο η οποία εμφανίζεται κάθε μήνα ή περίπου, γι' αυτό και επισήμως ονομάζεται έμμηνος ρύση, ή απλά, έμμηνα. Όμως τι ακριβώς γίνεται τότε και τι είναι αυτό το αίμα που βλέπουμε;

Παλιότερα οι γυναίκες είχαν πολλές προκαταλήψεις σχετικά με την περίοδο τους, πιστεύοντας ότι εκείνες τις ημέρες είναι "ακάθαρτες" ή ιδιαίτερα ευάλωτες και αντιμετώπιζαν την κατάσταση σαν ένα είδος ασθένειας. Ωστόσο σήμερα ξέρουμε ότι η περίοδος δεν είναι τίποτα άλλο από μια φυσιολογική λειτουργία κατά την οποία το σώμα αποβάλλει ιστούς που δεν χρειάζεται τους οποίους προετοίμαζε όλο το προηγούμενο διάστημα για την πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης.

Όλα ξεκινούν από την μηνιαία προσαρμογή της μήτρας για το ενδεχόμενο της εγκατάστασης του εμβρύου, όπως όταν στολίζουμε το σπίτι μας για να υποδεχτούμε έναν μουσαφίρη. Σ' αυτή τη φάση το ενδομήτριο, δηλαδή ο χιτώνας που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας όπως είπαμε παραπάνω, παχαίνει και εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά για να στηρίξει και να θρέψει το έμβρυο. Έτσι, πριν την ωορρηξία και με τη βοήθεια των οιστρογόνων έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για την εγκατάσταση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Παράλληλα, οι ωοθήκες παράγουν ένα ακόμη ωάριο το οποίο θα απελευθερωθεί περίπου στη μέση του κύκλου μέσα στις σάλπιγγες, επιτρέποντας στα σπερματοζωάρια να το συναντήσουν και να το γονιμοποιήσουν. Αν αυτό συμβεί, μετά από λιγες μέρες το γονιμοποιημένο ωάριο κατεβαίνει και εμφυτεύεται, δηλαδή "κατασκηνώνει" πάνω στο ενδομήτριο. Έτσι ξεκινάει η εγκυμοσύνη και γι' αυτό δεν έχουμε περίοδο τότε.

Όμως, αν τα σπερματοζωάρια δεν έρθουν στο ραντεβού και δεν γίνει γονιμοποίηση, η μήτρα το παίρνει απόφαση και αρχίζει να προετοιμάζεται για την αποβολή του ενδομητρίου, το οποίο της είναι πλέον περιττό. Τότε, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται, ενώ ο θρεπτικός χιτώνας που είχε δημιουργηθεί αποβάλλεται σταδιακά μαζί με κύτταρα και τη βλέννα που βλέπεις στην περίοδο σου.

Με άλλα λόγια, αν το λέγαμε πιο ποιητικά, κάθε περίοδος είναι η επιβεβαίωση μιας χαμένης ευκαιρίας και ταυτόχρονα η υπόσχεση για την ανανέωση της. Όπως και να το πάρεις πάντως, μπορεί να είναι λίγο άβολη υπόθεση, αλλά δεν είναι αρρώστια, ούτε σε κάνει πιο ευάλωτη, ή πιο "ακάθαρτη" από οποιαδήποτε άλλη φάση του μήνα.