Γιατί η καρδιά μου «φτερουγίζει»;

14.01.2017
Τι αποκαλύπτει ο ρυθμός που χτυπά η καρδιά μας; Τι θεωρείται φυσιολογικό και πότε θα πρέπει να προσέχουμε τις... αποκλίσεις; Την απάντηση μας δίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Σας συμβαίνει συχνά σε στιγμές χαράς, λύπης, άγχους ή απλώς, ενώ τρέχετε, να νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει «τρελά»; Μήπως χωρίς λόγο και αιτία η καρδιά σας «φτερουγίζει»; Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, οι παλμοί της καρδιάς ενός υγιούς ενηλίκου κυμαίνονται από 70-90 το λεπτό και κάθε απόκλιση μέσα σε αυτά τα όρια θεωρείται απολύτως φυσιολογική. Αν π.χ. βιώνετε έντονες συγκινήσεις, είστε αγχωμένοι ή τρέχετε και οι σφίξεις της καρδιάς αυξάνονται (ταχυκαρδία), τότε δεν είναι ανησυχητικό. Αν όμως, ενώ βρίσκεστε σε ηρεμία, οι σφυγμοί σας είναι εκτός των φυσιολογικών ορίων και η κατάσταση αυτή διαρκεί πολλές ημέρες, τότε ίσως υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο που πρέπει να εξετάσετε.

Ταχυκαρδία ή αρρυθμία;

Η ταχυκαρδία (ή ταχυπαλμία) και η αρρυθμία είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις, επισημαίνουν οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, στην ταχυπαλμία η καρδιά χτυπά γρήγορα, αλλά με κανονικό, τακτικό ρυθμό, ενώ στην αρρυθμία η καρδιά χτυπάει γρήγορα μεν, αλλά με ακανόνιστο, άτακτο ρυθμό. Πολλοί μάλιστα περιγράφουν τις αρρυθμίες σαν ένα αίσθημα κενού ή «φτερούγισμα».

Πότε οι αρρυθμίες είναι επικίνδυνες για την καρδιά;

Η πιο συνηθισμένη καρδιακή αρρυθμία που δημιουργεί προβλήματα είναι η κολπική μαρμαρυγή. Χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο και κάποτε πολύ γρήγορο καρδιακό ρυθμό και συνήθως η εμφάνισή της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Πρόκειται για την αρρυθμία εκείνη που οι δύο κόλποι της καρδιάς σταματούν να συστέλλονται και αυτό οδηγεί το αίμα να λιμνάζει στους κόλπους, γεγονός που έχει δύο επακόλουθα: πρώτον, η καρδιά μειώνει τη δύναμή της κατά το ¼ περίπου και δεύτερον, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν θρόμβοι μέσα στους κόλπους με κίνδυνο να εμβολιστούν και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα (π.χ. αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο). Το παράδοξο είναι ότι πολλοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται τυχαία, στο πλαίσιο του τσεκάπ.

Με ποιες εξετάσεις μπορώ να το μάθω;

Η εξέταση από καρδιολόγο και το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορούν να φέρουν το πρόβλημα στο φως. Εάν ο γιατρός κρίνει ότι οι αρρυθμίες είναι αθώες, δεν χρειάζεται θεραπεία. Εάν διαπιστώσει ότι οφείλονται σε παθολογικά αίτια, τότε η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη φύση της αρρυθμίας. Μπορεί να είναι φαρμακευτική ή επεμβατική (τοποθέτηση βηματοδότη). Θυμηθείτε ότι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή πρέπει πάντοτε να υποβάλλονται σε σωστή αντιπηκτική αγωγή, ενώ για τη ρύθμιση των δόσεων της αγωγής χρειάζεται αξιολόγηση με μέτρηση του χρόνου προθρομβίνης (ΙΝR). Σήμερα μάλιστα υπάρχουν ειδικές συσκευές αυτοελέγχου, μικρές σε μέγεθος και με εύκολο χειρισμό, που δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να παρακολουθούν οι ίδιοι το χρόνο προθρομβίνης στο σπίτι και να ενημερώνουν το γιατρό τους για τη ρύθμιση της δόσης της αντιπηκτικής αγωγής ανάλογα με τις τιμές της εξέτασης.

Να θυμάστε:

  • Εάν η καρδιά σας συχνά «χάνει» χτύπους ή αντίθετα χτυπάει «τρελά» χωρίς λόγο, πρέπει να επισκεφθείτε τον καρδιολόγο για έναν πλήρη έλεγχο.
  • Η κολπική μαρμαρυγή πολλές φορές εκδηλώνεται χωρίς συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται τυχαία από μια επίσκεψη στο γιατρό για τσεκάπ ή για μια απλή μέτρηση της πίεσης.
  • Βασικό στοιχείο στη θεραπευτική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής είναι ο έλεγχος της καρδιακής συχνότητας.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 141
Update: Ιανουάριος 2017