Εγκυμοσύνη; Λύσε τις απορίες σου!

02.03.2016
Το μωρό έρχεται και μαζί η αγωνία. Θα τα καταφέρω; Πολλά είναι αυτά που διάβασες κι άλλα τόσα σου είπαν. Όμως τι ισχύει τελικά; Εμείς κάναμε την έρευνά μας, μάθαμε τις βασικές απορίες σου και... τις λύνουμε!

Ποιο είδος γυμναστικής είναι το καλύτερο για μια έγκυο;

Όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ζωηρό βάδισμα (έστω και για 15 λεπτά την ημέρα) είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσει η μέλλουσα μητέρα λίγη... γυμναστική στη ζωή της. Ακόμα λοιπόν και αν δεν είχες μέχρι τώρα καλή σχέση με τη γυμναστική, προμηθεύσου ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και επιδόσου στο νέο και ιδιαίτερα ωφέλιμο για εσένα σπορ.

Το ταξίδι με αεροπλάνο επηρεάζει το έμβρυο;

Παρόλο που στην καμπίνα του αεροπλάνου υπάρχει λιγότερος αέρας από ό,τι στο περιβάλλον, αυτό δεν επηρεάζει το έμβρυο. Τα αεροπορικά ταξίδια είναι εξίσου ασφαλή για τις εγκύους όσο και για όλους τους υπόλοιπους. Τo γεγονός ότι σε κάποιες εταιρείες δεν επιτρέπεται το ταξίδι σε γυναίκες που βρίσκονται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οφείλεται περισσότερο στο φόβο για ενδεχόμενο τοκετό εν πτήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ωστόσο, έχε τα πόδια σου ακουμπισμένα στο υποπόδιο μπροστά σου και μην παραλείπεις να σηκώνεσαι συχνά για μικρές βόλτες στο διάδρομο. Έτσι, θα γλιτώσεις από τη συσσώρευση του αίματος στα πόδια και το πρήξιμο στους αστραγάλους.

Επιτρέπεται να κάνω σεξ;

Το σεξ στην εγκυμοσύνη δεν απαγορεύεται, εκτός αν ο γιατρός συστήσει το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, θα πρέπει να συμβουλεύεσαι το γυναικολόγο σου. Ενδεικτικά κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους μπορεί ο γιατρός να συστήσει αποχή από τις επαφές είναι οι εξής:

  • Αν υπάρχουν αποβολές στο ιστορικό της εγκύου.
  • Αν έχει προηγηθεί πρόωρος τοκετός.
  • Αν συμβεί κάποια αιμορραγία.
  • Αν είναι πρόδρομος ο πλακούντας.
  • Αν είναι ανεπαρκής ο τράχηλος.
  • Να απομακρύνω τη γάτα από το σπίτι μου;

Να απομακρύνω τη γάτα από το σπίτι;

Η αντίληψη ότι οι έγκυες και τα κατοικίδια (ιδίως οι γάτες) δεν πάνε μαζί αναγκάζουν πολλές γυναίκες να στερηθούν άδικα το αγαπημένο τους ζωάκι. Στην πραγματικότητα, όμως, οι κίνδυνοι μετάδοσης του τοξοπλάσματος (που βρίσκεται στα κόπρανα των ζώων) είναι πολύ λίγοι και μπορούν να αποφευχθούν με απλά μέτρα προφύλαξης. Ποια είναι αυτά;

  • Αρκεί σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να τηρείς με σχολαστικότητα τους κανόνες υγιεινής και, φυσικά, επιβάλλεται τα κατοικίδιά σου να είναι εμβολιασμένα.
  • Εκείνο που πρέπει επίσης να προσέξεις, αν έχεις γάτα, είναι να μην έρχεσαι σε επαφή με την άμμο της. Αν καμιά φορά δεν υπάρχει κάποιος άλλος στο σπίτι για να την καθαρίσει, φρόντισε να διεκπεραιώσεις με γάντια αυτό το καθήκον!

Να θυμάσαι: Mε τις ειδικές εξετάσεις που συστήνει ο γυναικολόγος από την πρώτη κιόλας επίσκεψη είναι και η ανίχνευση τοξοπλάσματος. Τυχόν μόλυνση εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται έγκαιρα με φαρμακευτική αγωγή.

Συγνώμη, δεν θα πάρω!

  • Οι γυναίκες οι οποίες καπνίζουν ή κάνουν κατάχρηση αλκοολούχων ποτών γεννούν παιδιά με βάρος μικρότερο από το μέσο όρο. Επίσης αυξάνουν σημαντικά (σχεδόν διπλασιάζουν) τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου.
  • Oι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν τη σάουνα, το τζακούζι και οτιδήποτε ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος πάνω από τους 39ο C.
  • Επίσης πρέπει να αποφεύγονται το sushi και τα ωμά ψάρια γενικώς, καθώς υπάρχει κίνδυνος λιστερίωσης.
  • Ακόμα, στην εγκυμοσύνη απαγορεύονται τα κονσερβοποιημένα ψάρια, όπως ο τόνος και τα ψάρια εισαγωγής όπως ο ξιφίας ή άλλα μεγάλα ψάρια που δεν υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες (υπάρχει κίνδυνος πρόσληψης υδραργύρου).
  • Απόφυγε, τέλος, και τα εντόσθια γενικώς (έντερο, συκώτι, στομάχι, σπλήνα, νεφρά κ.λπ.), διότι δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143

Update: Μάρτιος 2016.