Κράνμπερις & κυστίτιδα: Ωφελούν ή όχι;

30.10.2012
Θεωρείται ιαματικό για λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης αλλά οι ερευνητές τονίζουν πως η δράση του δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο νομίζουμε.

Ο χυμός κράνμπερι όντως μπορεί να βοηθήσει γυναίκες που υποφέρουν από κυστίτιδες αλλά πρέπει να πίνουν τουλάχιστον δύο ποτήρια την ημέρα για να αποκομίσουν τα οφέλη του και να δουν βελτίωση.

Το παραπάνω υποστηρίζει ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Stirling που συγκέντρωσε στοιχεία από 24 μελέτες, όπου συμμετείχαν συνολικά 4.473 άτομα.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αγωγή με ποικιλία προϊόντων, όπως χυμό cranberry, δισκία και αντιβιοτικά, ή πλασίμπο όπως χρωματισμένο νερό, ώστε να διαπιστωθούν τα ωφέλη του χυμού.

Όπως αποδείχτηκε, όντως ο χυμός κράνμπερι εμποδίζει την υποτροπίαση της κυστίτιδας σε γυναίκες που υποφέρουν συχνά από αυτήν. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν, η ποσότητα που μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση της λοίμωξης είναι εγαλύτερη από την πόση 2 ποτηριών κράνμπερι ημερησίως.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως τα κράνμπερις μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχουν.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα