10 μύθοι & οι αλήθειες για την υγεία σου

02.06.2011
Ακούς συχνά πως πρέπει να στεγνώνεις καλά τα μαλλιά σου πριν βγεις από το σπίτι, να μην κολυμπήσεις αν δεν περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες από τη στιγμή που έφαγες και πως για να ξεφορτωθείς το λόξυγκα κάποιος πρέπει να σε τρομάξει. Ισχύουν τα παραπάνω; Διάβασε παρακάτω 10 μύθους που κυκλοφορούν για την υγεία σου και την αλήθεια που κρύβουν.

Ακούς συχνά πως πρέπει να στεγνώνεις καλά τα μαλλιά σου πριν βγεις από το σπίτι, να μην κολυμπήσεις αν δεν περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες από τη στιγμή που έφαγες και πως για να ξεφορτωθείς το λόξιγκα κάποιος πρέπει να σε τρομάξει. Ισχύουν τα παραπάνω; Διάβασε παρακάτω 10 μύθους που κυκλοφορούν για την υγεία σου και την αλήθεια που κρύβουν.

Μύθος 1ος : Μην πετάς την κόρα του ψωμιού. Είναι πλούσια σε βιταμίνες

Η αλήθεια: Η κόρα δεν περιέχει περισσότερες βιταμίνες. Ωστόσο, σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη του 2002, η διαδικασία ψησίματος παράγει ένα αντιοξειδωτικό κατά του καρκίνου, που είναι οκτώ φορές πιο άφθονο στο φλοιό σε σχέση με την ψίχα.

Μύθος 2ος : Εάν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά, θα κρυώσεις.

Η αλήθεια: Το αίσθημα του ψύχους δεν επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Θα αισθανθείς κρύο, αλλά θα είσαι μια χαρά. Το παραπάνω επιβεβαιώθηκε και από σχετική έρευνα που διεξήχθη από ερευνητική ομάδα ειδικών στη Μεγάλη Βρετανία. Ομάδα εθελοντών εμβολιάστηκε για την γρίπη και στη συνέχεια χωρίστηκε σε δύο γκρουπ. Η μισή ομάδα έμεινε σε ένα ζεστό δωμάτιο ενώ οι υπόλοιποι έκαναν ντουζ και στη συνέχεια αφέθηκαν να στάζουν σε έναν διάδρομο για μισή ώρα. Στη συνέχεια, ντύθηκαν αλλά φορούσαν υγρές κάλτσες για μερικές ακόμα ώρες. Η ομάδα των… βρεγμένων δεν είχαν περισσότερα κρυολογήματα από ότι οι στεγνοί.

Μύθος 3ος : Εάν αλληθωρίσεις τα μάτια σου, θα μείνουν έτσι

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει περίπτωση να προκληθεί βλάβη όταν ηθελημένα κάνεις τα μάτια σου να συγκλίνουν για να μιμηθείς για παράδειγμα τον αγαπημένο σου ήρωα κινουμένων σχεδίων.

Μυθος 4ος : Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Η αλήθεια: Οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου είναι γνωστές. Ωστόσο δεν είναι το μόνο φρούτο που σου προσφέρει υγεία τούρμπο. Για παράδειγμα, ακόμη και μια χούφτα βατόμουρων την ημέρα θα κρατήσουν τον γιατρό μακριά καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ίνες. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό να τρως ποικιλία φρούτων και λαχανικών για να εμποδίσειςτις χρόνιες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, υψηλή πίεση και διαβήτη να εμφανιστούν.

Μύθος 5ος : Το ζεστό γάλα σε βοηθά να κοιμηθείς

Η αλήθεια: Το γάλα περιέχει μικρή ποσότητα τρυπτοφάνης, το ίδιο αμινοξύ που εμπεριέχεται και στη γαλοπούλα αλλά θα έπρεπε να πίνεις γαλόνια για να λειτουργήσει ως υπνωτικό. Ωστόσο, η τεχνική λειτουργεί κάλλιστα ως πλασίμπο δημιουργώντας την αίσθηση της υπνηλίας στον οργανισμό.

Μύθος 6ος : Αν καταπιείς τσίχλα μένει στο στομάχι σου για 7 χρόνια

Η αλήθεια: Η τσίχλα δεν διασπάται εύκολα, ωστόσο, όπως κάθε μη βρώσιμο αντικείμενο έτσι και η τσίχλα μεταφέρεται μέσω του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα σε μερικές ημέρες. Μάλιστα, ακόμη και αν παραμείνει μέσα στο στομάχι σου μερικές ημέρες το πιο πιθανό είναι να μη σου προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα, ούτε καν στομαχόπονο.

Μύθος 7ος : Το ψάρι χαρίζει εξυπνάδα

Η αλήθεια: Από μικρή θυμάσαι τη μαμά σου να σε κυνηγάει για να φας ψάρια ώστε να γίνεις έξυπνη. Στην πραγματικότητα η διατροφή δεν επηρεάζει την εξυπνάδα σου. Το ψάρι περιέχει φώσφορο που ενισχύει τη μνήμη και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο συστατικό στη διατροφή των παιδιών. Επίσης το ψάρι ωφελεί τον εγκέφαλο γιατί τα ακόρεστα λιπαρά ωμέγα 3 και 6 που περιέχει διευκολύνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Μύθος 8ος : Δεν πρέπει να κολυμπήσεις μετά το φαγητό

Η αλήθεια : Εξαρτάται από την ποσότητα του φαγητού και τη θερμοκρασία του νερού. Αν για παράδειγμα έχεις φάει κάτι ελαφρύ δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ωστόσο, αν έχεις φάει κανονικό γεύμα ο οργανισμός σου θα κληθεί να καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να προσαρμοστεί και να ολοκληρώσει την πέψη.

Μύθος 9ος : Για να ξεφορτωθείς τον λόξιγκα πρέπει κάποιος να σε ξαφνιάσει

Η αλήθεια: Αν και μπορεί πρακτικά να λειτουργεί αυτή η πρακτική η θεραπεία της δεν έχει αποδειχθεί ιατρικώς. Αντί γι΄αυτό και για να γλιτώσεις από πιθανό καρδιακό επεισόδιο αλλά και την τρομάρα που θα νιώσεις μπορείς να καταπιείς ένα κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική λευκή ζάχαρη. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1971 στο «The New England Journal of Medicine» αυτή η τακτική ήταν αποτελεσματική για 19 στα 20 άτομα με λόξιγκα που τη δοκίμασαν.

Μύθος 10ος : Πρέπει να τρως περισσότερο όταν είσαι άρρωστη

Η αλήθεια: Σίγουρα όταν περνάς μια ίωση πρέπει να αποφύγεις τη νηστεία και την αποχή από το φαγητό διότι ο οργανισμός σου είναι εξασθενημένος. Ωστόσο, αυτό που μετράει δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα του φαγητού. Μάλιστα, το πρώτο που πρέπει να προσέξεις όταν είσαι άρρωστη είναι να κρατήσεις τον οργανισμό σου ενυδατωμένο. Για το λόγο αυτό οι γιατροί συνιστούν σούπες και φυσικούς χυμούς. Αν αντιμετωπίζεις δε και προβλήματα διάρροιας ή εμετού έχεις ανάγκη από τροφές και ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα