Κάνε χώρο για το άγνωστο

03.07.2009
Αν νιώθεις πλήξη, αν αυτά που βλέπεις να συμβαίνουν είναι προβλέψιμα και έχουν την εξήγησή τους, αν δεν υπάρχει τίποτα που να σε ιντριγκάρει, τότε πάσχεις κι εσύ από έλλειψη μυστηρίου. Δοκίμασε να το βάλεις στη ζωή σου και σύντομα θα διαπιστώσεις ότι το να ζεις είναι μια συναρπαστική περιπέτεια.

Περί μυστηρίου έχουν μιλήσει πολλοί φιλόσοφοι, αρχαίοι και σύγχρονοι. Η σχετική φράση του Κίρκεγκαρντ είναι από τις πιο όμορφες:

«Η ζωή δεν είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται λύση, αλλά ένα μυστήριο για να το ζήσεις!».

Τι θα πει μυστήριο & πώς θα το βάλεις στη ζωή σου;

Μα κάτι που σε ξαφνιάζει, γιατί δεν μπορείς να το εξηγήσεις με βάση τις γνώσεις και τη λογική σου. Κάτι που σου κινεί την περιέργεια, όχι μόνο γιατί σε έλκει, αλλά και γιατί δεν το καταλαβαίνεις.

Εξάλλου, η εξέλιξη του πολιτισμού μας, αλλά και η προσωπική μας βασίζεται στο γεγονός ότι κυνηγήσαμε το άγνωστο, το διερευνήσαμε, το εξηγήσαμε και το κατακτήσαμε. Γιατί οι περισσότεροι από μας και το αποφεύγουν; Μα γιατί το φοβόμαστε.

Με το φόβο, όμως, χάνουμε και τη γοητεία του και χωρίς αυτήν η ζωή μας μετατρέπεται σε σκέτη πλήξη.

Γι’ αυτό δοκίμασε έναν από τους παρακάτω ανώδυνους τρόπους ή κάποιον άλλο, που μόνη σου θα σκεφθείς, για να βάλεις λίγο μυστήριο στη ζωή σου:

1. Αρνήσου την αιτία. Σταμάτα να ψάχνεις το λόγο σε ό,τι κάνεις. Πάρε μια απόφαση βασισμένη αποκλειστικά στο ένστικτό σου, στη στιγμιαία παρόρμησή σου. Άρχισε με κάτι απλό, όπως να διαλέξεις στην τύχη ένα βιβλίο από το ράφι του βιβλιοπωλείου ή να συναντήσεις έναν παλιό φίλο, από χρόνια ξεχασμένο.

2. Άνοιξε την πόρτα στο απρόβλεπτο. Για παράδειγμα, άνοιξε στην τύχη μια σελίδα από τον οδηγό διασκέδασης, διάβασε για την εκδήλωση που γράφει σε αυτήν και κλείσε θέση.

3. Προσκάλεσε τη διαφορετικότητα. Πιάσε κουβέντα με αγνώστους, στο σούπερ μάρκετ, στο δρόμο, στο πάρκο.

4. Δώσε βάση στις συμπτώσεις. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αν για παράδειγμα πηγαίνοντας στον προορισμό σου πάρεις λάθος δρόμο, αντί να κάνεις στροφή, ακολούθησέ τον ως το τέλος.

5. Ρίξ’ το στις ιστορίες μυστηρίου. Διάβασε ή δες ιστορίες μυστηρίου. Κάπου στη μέση σταμάτα και δες πώς νιώθεις με την εξέλιξη του μυστηρίου, με το πώς θα ήθελες να λυθεί. Σταμάτα και προσπάθησε να βρεις μόνη σου τη λύση του μυστηρίου.

6. Πέρνα μια μέρα με ένα μικρό παιδί. Κάθε φορά που δεν θα μπορείς να δώσεις απάντηση στα ερωτήματά του απόλαυσε το αίσθημα της απορίας που νιώθεις τόσο εσύ όσο και αυτό.

7. Στείλε ένα μήνυμα. Ηλεκτρονικά ή με SMS στείλε ένα μήνυμα σε κάποιον εντελώς άγνωστο, διαλέγοντας στην τύχη έναν αριθμό ή μια ηλεκτρονική διεύθυνση.