Γίνε η καλύτερη φίλη του εαυτού σου

19.06.2009
Σαν καλή σούπερ γυναίκα, προσπαθείς να μοιράσεις τέλεια το χρόνο σου ανάμεσα στην οικογένεια, τη δουλειά, τους φίλους και τις λοιπές κοινωνικές και άλλες υποχρεώσεις. Δυστυχώς, σε κάποιο σημείο, κινδυνεύεις όχι μόνο να χάσεις την μπάλα αλλά και τον εαυτό σου στη διαδρομή. Όμως, πώς θα τα ξαναβρείς με εσένα; Πώς θα ξαναγίνεις η καλύτερη φίλη του εαυτού σου;

Σαν καλή σούπερ γυναίκα, προσπαθείς να μοιράσεις τέλεια το χρόνο σου ανάμεσα στην οικογένεια, τη δουλειά, τους φίλους και τις λοιπές κοινωνικές και άλλες υποχρεώσεις. Δυστυχώς, σε κάποιο σημείο, κινδυνεύεις όχι μόνο να χάσεις την μπάλα αλλά και τον εαυτό σου στη διαδρομή. Όμως, πώς θα τα ξαναβρείς με εσένα; Πώς θα ξαναγίνεις η καλύτερη φίλη του εαυτού σου;

Μεγάλες προσδοκίες

Στην εποχή που ζούμε, κάθε γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει την ίδια επαγγελματική άνοδο, την ίδια εκπαιδευτική πληρότητα και παιδεία και φυσικά τον ίδιο σεβασμό μέσα στη σχέση με έναν άντρα. Το γεγονός αυτό (της ισότητας) γεννά και τις αυξημένες προσδοκίες που έχουν όλοι από εσένα: ταυτόχρονα, πρέπει να είσαι τέλεια σύζυγος, επαγγελματίας, μητέρα, κορμάρα, νοικοκυρά, πρότυπο ντυσίματος, μαγείρισσα και φυσικά θεά του έρωτα. Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο προσπαθείς να γίνει τέλεια, τόσο απομακρύνεσαι από τον εαυτό σου.

Από που θα ξεκινήσεις;

Ως γυναίκες, πάντα ήταν δύσκολο για εμάς να βάλουμε τις ανάγκες μας σε πρώτη μοίρα και σήμερα με το φορτωμένο πρόγραμμα που ακολουθούμε (τουλάχιστον οι περισσότερες) οι ανάγκες μας έφτασαν στο τέλος της ουράς.

Βήμα Πρώτο: η φανταστική μου φίλη

Σκέψου πως εσύ είσαι η καλύτερη σου φίλη. Τώρα, φαντάσου πως την ρωτάς το εξής: ''Πώς θα μπορούσα να φροντίσω καλύτερα τον εαυτό μου;'' Έπειτα, σκέψου την απάντηση που θα σου έδινε. Ποιές συμβουλές θα είχε να σου προτείνει; Μήπως πρέπει να χαλαρώσεις; Μήπως να βελτιώσεις την εξωτερική σου εμφάνιση; Όποια συμβουλή και να σου δώσει αυτή η υποτιθέμενη καλύτερη φίλη, σίγουρα είναι για το καλό σου, σίγουρα θα σε βοηθήσει, απλά και μόνο γιατί πηγάζει από μέσα σου.

Βήμα Δεύτερο: μισή ώρα κάθε μέρα

Προσπάθησε να μείνεις σε πλήρη απραξία για μισή ώρα. Κάθισε στο αγαπημένο σου σημείο του σπιτιού και καθάρισε το μυαλό σου από οποιαδήποτε σκέψη. Πάρε βαθιές ανάσες και σκέψου τι θα ήθελες να αλλάξεις στη ζωή σου ή τι θα μπορούσε να την κάνει πιο εύκολη. Κάθε φορά που θα αισθάνεσαι πως τα προβλήματα σε πνίγουν, αφιέρωσε αυτή τη μισή ώρα για να ηρεμίσεις.

Βήμα Τρίτο: ένα τέταρτο σώζει ζωές

Σε καθημερινή βάση, αξιοποίησε ένα τέταρτο της ώρας τουλάχιστον για να κάνεις κάτι που σου αρέσει πολύ. Προσπάθησε να αποφύγεις την τηλεόραση και αφιέρωσε χρόνο για να: διαβάσεις λίγες σελίδες από το αγαπημένο σου βιβλίο, να βάψεις τα νύχια, να ισιώσεις τα μαλλιά, να κάνεις χάθα γιόγκα ή ότι άλλο σε απασχολεί. Εννοείται πως η αλλαγή αυτή δεν είναι μεγάλη αλλά και μισή ώρα είναι αρκετή αποκλειστικά για εσένα, είναι αρκετή για να δεις διαφορά στην ψυχική σου υγεία.

Βήμα Τέταρτο: Δεν υπάρχει ευτυχία ...

Αν δεν είσαι αρκετά ευτυχισμένη, πρέπει να βρεις τρόπους να αυξήσεις τα ποσοστά ευτυχίας στη ζωή σου. Ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, είναι ικανές να αυξήσουν την ευτυχία που βιώνεις.

Οι δέκα αρχές της ευτυχίας

1. Καλλιέργησε κάτι και μεγάλωσέ το.

2. Μέτρησε τα χαρακτηριστικά που σε ξεχωρίζουν στο τέλος κάθε ημέρας (βρες τουλάχιστον 5).

3. Βρες χρόνο για να μιλάς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα (συγγενείς και φίλους) τουλάχιστον μια φορά κάθε εβδομάδα.

4. Τηλεφώνησε σε κάποιο φίλο που έχεις να επικοινωνήσεις καιρό και κανόνισε να τα πείτε από κοντά.

5. Απόλαυσε ένα σνακ καθημερινά και φρόντισε να έχεις τον χρόνο να το απολαύσεις (τουλάχιστον 5 λεπτά).

6. Γέλα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα 9σκάσε έστω ένα χαμόγελο- πλατύ κατά προτίμηση).

7. Ασκήσου για μισή ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα.

8. Χαιρέτησε ή χαμογέλα σε τουλάχιστον έναν ξένο κάθε ημέρα (τον παππού στο τραμ, την γειτόνισσα του δεύτερου ορόφου ή το παιδάκι με το ποδήλατο).

9. Μείωσε την ώρα που παρακολουθείς τηλεόραση στο μισό.

10. Κάνε μια καλή πράξη κάθε ημέρα έστω κι αν δεν περιμένεις κάποιο όφελος από αυτή.

Κ.Π