9 κανόνες για να περνάς "ζωή και κότα"

17.05.2009
Κάθε μέρα συμβαίνουν μικρά, ασήμαντα γεγονότα που μας προκαλούν στρες χωρίς να το καταλάβουμε. Δεν θυμάσαι που πέταξες τα κλειδιά του αυτοκινήτου, ξέχασες ν' αγοράσεις γάλα, δεν φόρτισες το κινητό σου και κανείς δεν μπορεί να σε βρει και άλλα τόσα καθημερινά ευτράπελα. Δεν θέλ να αγχώνεσαι. Υπάρχουν 9 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να ζήσεις μια ζωή χωρίς άγχος.

Κάθε μέρα συμβαίνουν μικρά, ασήμαντα γεγονότα που μας προκαλούν στρες χωρίς να το καταλάβουμε. Δεν θυμάσαι που πέταξες τα κλειδιά του αυτοκινήτου, ξέχασες ν' αγοράσεις γάλα, δεν φόρτισες το κινητό σου και κανείς δεν μπορεί να σε βρει και άλλα τόσα χαριτωμένα ευτράπελα. Δεν θέλουμε να αγχώνεσαι! Άλλωστε, υπάρχουν 9 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να ζήσεις μια ζωή χωρίς άγχος.

1. Το πρόβλημα: έμεινες χωρίς βενζίνη την τελευταία στιγμή.

Ο κανόνας: φρόντισε να είναι πάντα το ντεπόζιτο γεμάτο μέχρι το 1/4 του ρεζερβουάρ και βάλε βενζίνη πριν φτάσει στο κόκκινο ο δείκτης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγειςτο άγχος που σου δημιουργεί η ιδέα ότι δεν θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσειςτο αυτοκίνητό όταν το χρειάζεσαι.

2. Το πρόβλημα: χάνεις τα κλειδιά σου διαρκώς

Ο κανόνας: η ιδανική λύση είναι να τα βάζεις πάντα στην ίδια θέση, καλύτερα μέσα σε ένα καλαθάκι κοντά στην είσοδο του σπιτιού ώστε να ξέρεις ότι θα τα βρεις εύκολα και γρήγορα.

3. Το πρόβλημα: μένεις από μπαταρία;

Ο κανόνας: βάλε το κινητό στη φόρτιση κάθε βράδυ πριν ξαπλώσεις.

4. Το πρόβλημα: ξαφνικά ανακαλύπτεις ξαφνικά ότι σου λείπουν βασικά πράγματα για το σπίτι;

Ο κανόνας: αγόρασε παραπάνω ποσότητα από το σούπερ μάρκετ από τα είδη πρώτης ανάγκης και φροόντισε να έχεις πάντα περίσσευμα.

5. Το πρόβλημα: τρως μόνο φαγητό απ'έξω

Ο κανόνας: υπάρχουν στιγμές που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις και δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο στο ψυγείο. Φρόντισε να υπάρχουν πάντα στην κατάψυξη έτοιμα γεύματα, που να μπορείς να ετοιμάσεις εύκολα, γρήγορα και πιο οικονομικά.

6. Το πρόβλημα: δεν έχεις χρόνο ούτε να πάρεις μια ανάσα

Ο κανόνας: όταν νιώθουμε άγχος το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι ξεχνάμε να αναπνεύσουμε. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς το στρες να σου κόβει την αναπνοή, κάνε ένα διάλειμμα και πάρε μια βαθιά ανάσα. Άφήσε το σώμα σου να χαλαρώσει και οι κινήσεις σου θα γίνουν πιο ισορροπημένες και το στρες θα μειωθεί άμεσα.

7. Το πρόβλημα: σηκώνεσαι πολύ νωρίς

Ο κανόνας: ξύπνα νωρίτερα από την υπόλοιπη οικογένεια για να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και να ξεκινήσεις την ημέρα με καλύτερη διάθεση. Αξίζει τον κόπο και σου εξασφαλίζει ενέργεια που θα διαρκέσει όλη μέρα.

8. Το πρόβλημα: κάνεις τα πάντα στο πόδι ακόμα και το φαγητό

Ο κανόνας: η ώρα του φαγητού είναι ιερή και δεν πρέπει να την αμελούμε. Αξίζει να διακόψεις τη δουλειά σου για μισή ώρα ώστε να φας με ησυχία. Φρόντισε να καθίσεις πάντα στο τραπέζι και να απολαμβάνεις το γεύμα σου, ακόμα κι αν τρως ελαφρά. Μην κάνεις τίποτε άλλο εκείνη την ώρα. Συγκεντρώσου μόνο στο φαγητό, στη γεύση και στην απόλαυση.

9. Το πρόβλημα: λίστα για τα ψώνια

Ο κανόνας: αν γυρίζεις από το σούπερ μάρκετ με τις σακούλες γεμάτες με πράγματα, αλλά έχεις ξεχάσει αυτά που χρειάζεσαι, η λύση είναι να φτιάχνεις τη λίστα με τα ψώνια προκαταβολικά. Έτσι θα αποφύγεις τα περιττά έξοδα και θα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι στο σπίτι.