5 φαινομενικά «αθώες» ερωτήσεις με τις οποίες μπορεί να φέρουμε κάποιον σε δύσκολη θέση

5 φαινομενικά «αθώες» ερωτήσεις με τις οποίες μπορεί να φέρουμε κάποιον σε δύσκολη θέση
Μερικές φορές, μπορεί να μην συνειδητοποιούμε ότι αυτό που ρωτάμε κάποιον μπορεί να τον ενοχλήσει, επειδή πιστεύουμε ότι είναι μια ανώδυνη ερώτηση.

Μπορεί επίσης να θέλουμε απλώς να συνδεθούμε με ανθρώπους, αλλά να καταλήγουμε να τους κρατήσουμε μακριά μας, κάνοντας άβολες ερωτήσεις. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να προσπαθούμε να δείξουμε ευγένεια, αλλά να πληγώσουμε κάποιον στη διαδικασία. Υπάρχουν μερικές δημοφιλείς ερωτήσεις που πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε γιατί μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

«Γιατί είσαι ακόμα…;»

Το να ρωτάς κάποιον, για παράδειγμα, γιατί είναι ακόμα single μπορεί να φαίνεται σαν κομπλιμέντο, ειδικά αν πεις ότι είναι ωραίος ή όμορφος, αλλά μπορεί να τον κάνει να νιώσει απαίσια για τον εαυτό του. Η ερώτηση εγείρει ορισμένες αρνητικές γενικεύσεις σε κάποιον σχετικά με το ότι είναι single και μπορεί να τον κάνει να αρχίσει να αναρωτιέται τι του συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε ερώτηση «γιατί είσαι ακόμα...;», μπορεί να ακούγεται σαν να ζητάς από κάποιον να σου εξηγήσει γιατί έχει κολλήσει στην ίδια φάση της ζωής του.

jelleke-vanooteghem-kabtmcdcabk-unsplash-1-1.jpg

«Γιατί φαίνεσαι τόσο κουρασμένη;»

Μπορεί απλώς να ανησυχείς για την ευημερία μιας φίλης σου, αλλά μπορεί να φανεί σαν να της λες ότι δεν φαίνεται σε καλή κατάσταση. Αν δεν είσαι ιδιαίτερα κοντά με κάποιον, είναι καλύτερα να αποφεύγεις να κάνεις αυτήν την ερώτηση, καθώς μπορεί να φαίνεται κουρασμένος λόγω ενός προβλήματος που δεν θέλει να συζητήσει ή ίσως έτσι φαίνεται πάντα. Διαφορετικά, μπορεί να αισθανθεί πίεση να φαίνεται προς τα έξω με έναν συγκεκριμένο τρόπο απλώς και μόνο για να γίνει αποδεκτός.

7 ψυχολογικά τρικ για να γίνεις πιο εύκολα αποδεκτή τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή

«Πόσων ετών είσαι;»

Εκτός και αν βρίσκεσαι σε μια συζήτηση όπου πρέπει να μάθετε ο ένας την ηλικία του άλλου για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ζητάς την ηλικία κάποιου σε ένα κοινωνικό περιβάλλον. Και ο λόγος είναι ότι μόλις ενηλικιωθείς, η ηλικία είναι πλέον απλώς ένας αριθμός. Γίνεται ένα μέτρο για το πόσο μακριά έχεις φτάσει και τι θα έπρεπε να έχεις κάνει μέχρι τότε. Θα μπορούσε λοιπόν να φανεί ότι κρίνεις κάποιον απλώς κάνοντας αυτή τη συνηθισμένη ερώτηση.

«Από που είσαι;»

Ενώ μπορεί να σε ενδιαφέρει πραγματικά να μάθεις το υπόβαθρο κάποιου, μπορεί να φανεί σαν διάκριση εις βάρος κάποιου επειδή πιστεύεις ότι δεν μοιάζει να προέρχεται από την πόλη ή τη χώρα σου. Μπορεί να τον κάνει να αμφισβητήσει την ταυτότητά του και να σε κάνει να φαίνεσαι ότι προσπαθείς να σταθείς σε στερεότυπα.

5 δραστηριότητες που ξεκουράζουν το μυαλό

«Εχεις χάσει βάρος;»

Εάν το εννοείς ως κομπλιμέντο, μπορεί να κάνει το άτομο με το οποίο μιλάς να αισθανθεί ότι θα το κρίνεις ξανά εάν για κάποιο λόγο ξαναπάρει βάρος. Ακόμα κι αν είναι απλώς μια παρατήρηση, μπορεί να κάνει το άτομο να αισθανθεί άβολα, ειδικά αν έχασε βάρος επειδή περνούσε κάτι δύσκολο που θα προτιμούσε να μη συζητήσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 19.09.2023 - 11:39