Τι είναι η τοξική θετικότητα και γιατί είναι επιβλαβής για την ψυχική σου υγεία

24.11.2022
Τι είναι η τοξική θετικότητα και γιατί είναι επιβλαβής για την ψυχική σου υγεία
Όλες έχουμε ακούσει τις φράσεις «Απλά σκέψου θετικά!», «Θα μπορούσε να είναι χειρότερο!», «Θα πρέπει να κοιτάξεις τη φωτεινή πλευρά!». Πολλές φορές τις χρησιμοποιούμε χωρίς πολλή σκέψη, αλλά υπάρχει η άποψη ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια κουλτούρα τοξικής θετικότητας. Αν ακούς για πρώτη φορά αυτόν τον όρο, μπορεί να σου ακούγεται οξύμωρος. Πώς μπορεί η θετικότητα να είναι τοξική; Δεν υποτίθεται ότι είναι κάτι χρήσιμο ή «θετικό» όπως υποδηλώνει η λέξη; Σύμφωνα με ειδικούς, η υπερβολικά σταθερή και αναγκαστική θετικότητα, μπορεί να οδηγήσει στον αντίθετο δρόμο και να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Τι είναι η τοξική θετικότητα;

«Τοξική θετικότητα είναι όταν κάποιος αποφεύγει όλες τις αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα, προσποιούμενος ότι όλα πάνε καλά, ενώ δεν είναι», εξηγεί στο USA Today, η ψυχοθεραπεύτρια Melissa Dowd.

Η Whitney Goodman, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του «Toxic Positivity: Keeping It Real in a World Obsessed with Being Happy», περιγράφει την τοξική θετικότητα ως την «αδυσώπητη πίεση για να είναι κάποιος χαρούμενος και θετικός, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι συνθήκες».

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιβάλλουμε στον εαυτό μας με το να μην επιτρέπουμε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, αλλά είναι επίσης κάτι που μπορούμε να κάνουμε τους άλλους να βιώσουν.

Το να εκφράσεις τοξική θετικότητα στους άλλους μπορεί να μοιάζει σαν να τους προσφέρεις μια απλή λύση για ένα περίπλοκο πρόβλημα για το οποίο δεν γνωρίζεις τίποτα ή να μην επιτρέπεις στους ανθρώπους γύρω σου να εκφράσουν αρνητικά συναισθήματα.

Ενώ αυτό μπορεί να προκύψει σε πολλά διαφορετικά σενάρια, ορισμένα κοινά περιστατικά τοξικής θετικότητας συμβαίνουν γύρω από την υπογονιμότητα και τη γονεϊκότητα καθώς και με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Γιατί είναι επιβλαβής η τοξική θετικότητα;

Μας κάνει να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, κάτι που μπορεί να τα κάνει χειρότερα.

«Γίνεται πιο έντονο και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μακροχρόνιες ανησυχίες για την υγεία στο μέλλον», λέει η Goodman.

Παρόλο που μπορεί να είναι χρήσιμο να κοιτάξεις τη θετική πλευρά όταν αντιμετωπίζεις προκλήσεις, λέει η Dowd, η μη αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων με υγιή τρόπο εκείνη τη στιγμή, μπορεί να οδηγήσει αυτά τα συναισθήματα «να επανεμφανιστούν αργότερα σε διαφορετικούς τομείς της ζωής ή ως μορφή άγχους».

Η τοξική θετικότητα διακόπτει επίσης τη σύνδεση.

«Αν νιώσω ότι θα με απορρίψεις, θα σταματήσω να μοιράζομαι τα όσα νιώθω», προσθέτει η Goodman.

Μπορεί επίσης να μας κρατήσει κολλημένες σε μία ευρεία κλίμακα όταν αρνούμαστε ζητήματα και προσπαθούμε να τα λύσουμε μόνο με θετική σκέψη.

«Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους στην εξουσία να χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη θετικότητα για να φιμώσουν ιδιαίτερα περιθωριοποιημένους ανθρώπους ή να τους πουν ότι αυτό με το οποίο έχουν να κάνουν, δεν είναι αληθινό», λέει η Goodman.

Υπάρχουν τρόποι για να αποφύγεις την τοξική θετικότητα;

Εάν χρησιμοποιείς τοξική θετικότητα εναντίον του εαυτού σου, η Goodman προτείνει να θυμάσαι ότι είναι εντάξει αν είσαι αναστατωμένη για κάτι. Είναι εύλογο να υπάρχει κάτι που σε ενοχλεί.

«Επίτρεψε στον εαυτό σου και στους άλλους ανθρώπους να το μοιράζονται όταν περνούν μια δύσκολη στιγμή», λέει.

Η Dowd προσθέτει ότι είναι σημαντικό «όλοι να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε και να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας με υγιή τρόπο, αντί να αποφεύγουμε το πώς νιώθουμε», καθώς οι στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής συνεχίζουν να αυξάνονται.