Πώς να προστατέψεις την ψυχική σου υγεία όταν οι ειδήσεις είναι τόσο δυσάρεστες

14.10.2022
Πώς να προστατέψεις την ψυχική σου υγεία όταν οι ειδήσεις είναι τόσο δυσάρεστες
Μήπως οι εξελίξεις επηρεάζουν τη ψυχολογία σου; Ακολουθούν μερικοί τρόποι να φροντίσεις τον εαυτό σου σε περιόδους αναστάτωσης.

Τα δυσάρεστα νέα δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αυτές τις μέρες φαίνεται σα να έχουμε να κάνουμε με πιο ενοχλητικούς τίτλους και υπερφόρτωση πληροφοριών. Ο μεγάλος αριθμός των άσχημων εξελίξεων με τα οποία καλούμαστε να συμβαδίσουμε είναι ανησυχητικός και προκαλεί άγχος από μόνος του, αλλά εκτός αυτού, ποτέ δεν είχαμε περισσότερη πρόσβαση ή έκθεση σε πληροφορίες από ό,τι τώρα χάρη στο διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και τον συνεχή κύκλο ειδήσεων.

Πώς να αντιμετωπίσεις το φθινοπωρινό άγχος

Πώς καταναλώνουμε ειδήσεις
«Υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη σχέση μεταξύ των ειδήσεων και της ψυχολογικής μας ευημερίας από ποτέ»
, λέει ο νευροψυχολόγος Sanam Hafeez. «Πριν από το Διαδίκτυο, τα smartphone και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούσαμε απλώς να κάνουμε κλικ στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης ή να ανοίξουμε το ραδιόφωνο όταν θέλαμε να ενημερωθούμε». Τώρα, είναι σχεδόν αδύνατο να μην ενημερώνεσαι. «Έχουμε βομβαρδιστεί με νέα λόγω των τηλεφώνων μας και των λογαριασμών μας στα social media», λέει ο Hafeez. Επιπλέον, υπάρχει πίεση να μείνουμε ενημερωμένοι για τα πάντα, και υπάρχει η αίσθηση ότι είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τα νέα, γιατί διαφορετικά φαίνεται σα να μην μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στον κόσμο.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η κατανάλωση δυσάρεστων ειδήσεων οποιουδήποτε είδους και οποιασδήποτε ποσότητας μπορεί να είναι συναισθηματικά άσχημη. «Η συνεχής ροή ειδήσεων στις οποίες εκτιθέμεθα καθημερινά, ωριαία, ακόμη και λεπτό προς λεπτό μπορεί να προκαλέσει άγχος», λέει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Joanne Frederick. «Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, αυτό που παρακολουθούμε στις ειδήσεις εισχωρεί κρυφά στο υποσυνείδητό μας και επηρεάζει τη ζωή μας με διάφορους τρόπους και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης και άγχους».

Γιατί θρηνούμε για την απώλεια ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε καν

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για αυτό; Ακολουθούν ορισμένες συγκεκριμένες στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να προστατέψεις τη ψυχική σου υγεία όταν παρακολουθείς τις ειδήσεις:

Περιόρισε το χρόνο που ασχολείσαι με τις ειδήσεις: «Το να αφήνεις την τηλεόρασή σου ανοιχτή συνεχώς μπορεί να σε επηρεάσει συναισθηματικά», λέει ο Frederick. «Αντί να ανοίξεις την τηλεόραση απλά για να έχεις κάτι να γεμίζει το κενό, αφιέρωσε περίπου 30 λεπτά την ημέρα συνολικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην παρακολούθηση ειδήσεων».

Βρες ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο — αλλά ποτέ πριν τον ύπνο: «Η λήψη πάρα πολλών πληροφοριών μπορεί τελικά να είναι επιζήμια για την ψυχική σου υγεία», λέει ο Frederick. Καθόρισε ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σου για να ενημερωθείς και προσπάθησε να είσαι πραγματικά πειθαρχημένη σχετικά με αυτό. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις να κοιτάς κατά διαστήματα το τηλέφωνό σου ή να αφήσεις πράγματα να τραβήξουν την προσοχή σου. Αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι η παρακολούθηση ειδήσεων πριν από τον ύπνο δεν είναι καλή επιλογή. «Οι βίαιες εικόνες ή οι ανησυχητικές πληροφορίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου ή εφιάλτες σε μερικούς», εξηγεί ο Hafeez.

Επίλεξε τη λιγότερο ενοχλητική μορφή μέσων: Εάν η παρακολούθηση ζωντανών πλάνων για δυσάρεστα γεγονότα σε επηρεάζει βαθιά, απόφυγε την τηλεόραση. Βρες ιστοσελίδες που δεν δημοσιεύουν εικόνες, άκουσε ένα podcast και απόφυγε τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να σε ταράξουν.

Ζήτα από μια έμπιστη φίλη να σε ενημερώσει: «Εάν η παρακολούθηση των ειδήσεων προκαλεί χρόνια συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, η απουσία έκθεσης - τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα - μπορεί να είναι η καλύτερη», λέει ο Frederick. «Μπορείς να ζητήσεις από μια φίλη ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο να φιλτράρει τις ειδήσεις και να σε ενημερώσει».

Απόφυγε φίλους ή συναδέλφους που «φέρνουν την καταστροφή»: Μην αφήσεις την τάση για καταστροφή ορισμένων ατόμων να σε επηρεάσει. Εάν πρέπει να αποτρέψεις μια συνάντηση επειδή θα αυξήσει το άγχος σου, δεν πειράζει – προτεραιότητα έχει η ψυχική σου υγεία.
Κάνε εθελοντισμό ή δωρεές: Απόφυγε το να νιώσεις ανίσχυρη κάνοντας κάτι θετικό και βοηθητικό, είτε πρόκειται για δωρεά για τον σκοπό που σε απασχολεί, είτε για εθελοντισμό σε τοπικό επίπεδο είτε για προσέγγιση σε κάποιον που χρειάζεται υποστήριξη.

Διάβασε ή παρακολούθησε κάτι θετικό για να αντισταθμίσεις το αρνητικό: «Μην αισθάνεσαι ένοχη που διαβάζεις, παρακολουθείς ή ακούς κάτι ελαφρύ ή ανόητο για να φέρεις το μυαλό σου σε καλύτερη κατάσταση», λέει ο Hafeez. «Είναι αλήθεια ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο».

Μείνε απασχολημένη με υγιή τρόπο: Οι συνήθειες αυτοεξυπηρέτησης—ό,τι λειτουργεί για εσένα—είναι απαραίτητες. Κάνε γυμναστική ή διαλογισμό, γράψε ημερολόγιο, ζωγράφισε, βγες έξω, χάιδεψε το κατοικίδιο σου—αυτές δεν είναι μόνο υγιείς συμπεριφορές γενικά, αλλά αποτελούν επίσης υγιείς περισπασμούς από το να ανησυχείς για τα τρέχοντα γεγονότα.

Μίλα με τον γιατρό ή τον θεραπευτή σου: Εάν παρατηρήσεις ότι τα υπάρχοντα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης επιδεινώνονται ή αντιμετωπίζεις προβλήματα με τη διαχείριση της ψυχικής σου υγείας, μη διστάσεις να απευθυνθείς στον γιατρό ή στον επαγγελματία ψυχικής υγείας σου για βοήθεια.