Το κόλπο ευγνωμοσύνης που θα τονώσει τη διάθεσή σου καθημερινά χρειάζεται μόνο 15 δευτερόλεπτα

07.10.2022
Το κόλπο ευγνωμοσύνης που θα τονώσει τη διάθεσή σου καθημερινά χρειάζεται μόνο 15 δευτερόλεπτα
Όταν πρόκειται για τη δέσμευση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, η συνέπεια είναι το κλειδί

Μετά από δύο απογοητευτικά χρόνια αλλαγής και αστάθειας, έχει γίνει πιο σημαντικό από ποτέ να βρίσκουμε αποτελεσματικούς τρόπους για να δίνουμε προτεραιότητα στην ευημερία μας. Όταν πρόκειται για τη δέσμευση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, η συνέπεια είναι το κλειδί. Είτε πρόκειται για φυσική κατάσταση, υγιεινή διατροφή ή ψυχική υγεία, το μυστικό για τη διατήρηση της συνέπειας είναι να βρεις μια ρουτίνα στην οποία μπορείς να δεσμεύεσαι τακτικά για να αποκομίζεις αποτελέσματα που τονώνουν τη διάθεση, ακόμα κι αν πρόκειται για μια σύντομη πρακτική ευγνωμοσύνης 15 δευτερολέπτων. Μία από τις πιο προσιτές και επιτυχημένες πρακτικές ψυχικής υγείας είναι το ημερολόγιο και τα οφέλη είναι καιρό τώρα γνωστά.

Το να είσαι ευγνώμων μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου — Δες πώς μπορείς να το εξασκήσεις

Μια έρευνα θετικής ψυχολογίας από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι η ευγνωμοσύνη συνδέεται έντονα και σταθερά με μεγαλύτερη ευτυχία. Μια άλλη διάσημη μελέτη που διεξήχθη από ψυχολόγους, τον Dr. Robert A. Emmons του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και τον Dr. Michael E. McCullough του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να γράφουν μια σύντομη λίστα κάθε εβδομάδα, εστιάζοντας είτε στις ευλογίες είτε στα βάρη που βίωναν. Μετά από 10 εβδομάδες, η μελέτη αποκάλυψε ότι εκείνοι που επικεντρώθηκαν στο να απαριθμήσουν αυτά για τα οποία ήταν ευγνώμονες ήταν πιο αισιόδοξοι και ένιωθαν καλύτερα για τη ζωή τους. Παρά τα συντριπτικά θετικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον αντίκτυπο της πρακτικής του ημερολογίου, πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται με την ιδέα να γράψουν σε μια κενή σελίδα κάνοντας μια εγκάρδια εξομολόγηση.

Όμως, το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης δε σημαίνει σελίδες επί σελίδων ψυχικής κάθαρσης προκειμένου να καρπωθούν τα αναζωογονητικά του οφέλη. Μπορείς να λάβεις τα ίδια αποτελέσματα που τονώνουν τη διάθεση σε δευτερόλεπτα από μια απλή «χαρούμενη νότα» την ημέρα. Ειδικοί ψυχικής υγείας εξηγούν πώς αυτή η απλοποιημένη πρακτική ευγνωμοσύνης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της διάθεσης και να σε κάνει πιο ευτυχισμένο άτομο σε δευτερόλεπτα.

Χρησιμοποίησε αυτήν την 5λεπτη τεχνική πρωινού διαλογισμού για να δώσεις το σωστό τόνο στην ημέρα σου

Η ιδέα είναι απλή: Βρες κάτι μικρό στις καθημερινές στιγμές και γράψε το. «Μια καθημερινή πρακτική ευγνωμοσύνης εξασκεί τον εγκέφαλό σου στο να αναζητεί για θετικά γεγονότα κάθε μέρα», μοιράζεται η κλινική ψυχολόγος Dr. Chloe Carmichael. Το κόλπο είναι να βρεις μια πρακτική στην οποία μπορείς να δεσμεύεσαι τακτικά, να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να αναγνωρίζει και να εκτιμά τη χαρά σε στιγμές της καθημερινής ζωής, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικές ή ασήμαντες μπορεί να φαίνονται - τα πάντα, από στιγμές ορόσημο όπως γενέθλια και γάμοι, μέχρι τις απλές λεπτομέρειες όπως μια πρωινή βόλτα ή ένα ηρεμιστικό αφρόλουτρο. «Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο γιατί δεν βιώνουμε θετικά συναισθήματα από χαρούμενα γεγονότα που δεν καταγράφουμε ή συνειδητοποιούμε πλήρως. Η κοινωνία μας μερικές φορές μπορεί να μας ανταμείψει περισσότερο για την παρατήρηση προβλημάτων αντί για την παρατήρηση των θετικών, επομένως η δημιουργία του δικού μας συστήματος ανταμοιβής για την αναγνώριση θετικών γεγονότων λειτουργεί προς όφελός μας», εξηγεί η Carmichael.

Σε αυτή τη διασταύρωση της αποτελεσματικότητας και απλότητας βρίσκονται οι «χαρούμενες νότες». Σε ένα χαρτί φτιάξε τρεις ενότητες: Η πρώτη με τίτλο «στιγμές χαράς», θα είναι για τις στιγμές της καθημερινότητας που σε έκαναν να χαμογελάσεις, όσο μεγάλες ή μικρές κι αν φαίνονται. Η δεύτερη θα είναι «είμαι ενθουσιασμένη για…», για να απαριθμήσεις τα πράγματα που ανυπομονείς να κάνεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Αυτό βοηθά τον εγκέφαλό σου να αναγνωρίσει και να επικεντρωθεί στις ευτυχισμένες στιγμές που έρχονται, όπως ένα δείπνο με την οικογένεια σου, μια βραδινή βόλτα ή μια βραδιά αυτοφροντίδας που είχε καθυστερήσει πολύ. Τελευταία, είναι το «να ολοκληρώσω», το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή των προθέσεων για τις επόμενες ημέρες. Μπορείς να αναφέρεις και πράγματα που δεν σχετίζονται με τη δουλειά σου, όπως να δοκιμάσεις μια νέα συνταγή ή να παρακολουθήσεις ένα μάθημα γιόγκα.

«Μερικές φορές, το λιγότερο πραγματικά είναι περισσότερο», λέει η Carmichael. «Με άλλα λόγια, η εστίαση στα απλά και ουσιαστικά σημεία ευγνωμοσύνης μπορεί συχνά να είναι πιο επιδραστική από μια καταχώριση έξι σελίδων σε ένα ημερολόγιο που μπορεί να είναι εκτός πορείας. Το να το κρατάμε σύντομο και ουσιαστικό αφαιρεί επίσης την πίεση από την παραγωγή υπερβολικού υλικού, επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε πραγματικά την αδιάλυτη, καθαρή και απλή αλήθεια αυτού που εμπνέει ευγνωμοσύνη κάθε μέρα», προσθέτει.