Το «Τεστ δύσκολου ατόμου» μετρά 7 βασικά γνωρίσματα—Δες τι πρέπει να γνωρίζεις

29.06.2022
Το «Τεστ δύσκολου ατόμου» μετρά 7 βασικά γνωρίσματα—Δες τι πρέπει να γνωρίζεις
Ποια και πόσα από αυτά τα γνωρίσματα έχεις;

Τα τεστ προσωπικότητας μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστικά όσο και διαφωτιστικά. Το Τεστ Δύσκολου Ατόμου δημιουργήθηκε από τα εργαστήρια έρευνας Individual Differences, τα οποία δημιουργούν τεστ βασισμένα σε επιστημονική έρευνα με κριτές.

Ουσιαστικά, το τεστ στοχεύει να μετρήσει πόσο εύκολο -ή όχι εύκολο- άτομο είναι κάποιος, προσδιορίζοντας πόσο ισχυρά κατατάσσεται σε επτά βασικά χαρακτηριστικά: αναισθησία, μεγαλοπρέπεια, επιθετικότητα, καχυποψία, χειραγώγηση, κυριαρχία και λήψη ρίσκου. Αυτό εγείρει, ωστόσο, το ερώτημα: Γιατί αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέονται με το να είσαι ένας δύσκολος άνθρωπος;

Οι κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν οι κοινωνιοπαθείς στους ανθρώπους που αγαπούν

Γιατί αυτά τα 7 χαρακτηριστικά μπορεί να κάνουν κάποιον δύσκολο;
Τα επτά χαρακτηριστικά που επισημαίνονται στο τεστ του δύσκολου ατόμου μπορεί να κάνουν κάποιον να θεωρηθεί δύσκολος, επειδή τα χαρακτηριστικά έρχονται σε άμεση αντίθεση με αυτό που κάνει μια σχέση υγιή, λέει η κλινική ψυχολόγος Ramani Durvasula. «Στο πιο απλό επίπεδο, όλα είναι χαρακτηριστικά που είναι πιθανό να φέρουν ένα άτομο σε ρήξη με άλλους ανθρώπους», λέει. «Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που καταλήγουν σε αυτό που θεωρούμε ότι είναι ο πυρήνας μιας υγιούς σχέσης: σεβασμός, καλοσύνη, συμπόνια, αμοιβαιότητα».

Επειδή αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι επιβλαβή για τις σχέσεις, το να κάνεις το τεστ του δύσκολου ατόμου για να καταλάβεις πού βρίσκεσαι στο καθένα από αυτά μπορεί να σε βοηθήσει να προσέχεις περισσότερο τη συμπεριφορά σου – κάτι που, με τη σειρά του, μπορεί να προωθήσει πιο υγιείς σχέσεις.

Η Durvasula προειδοποιεί ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του τεστ, δεν πρέπει να νιώθεις ούτε λυπημένη ούτε περήφανη, γιατί αντανακλά ένα μικρό μέρος του εαυτού σου. Επιπλέον, κανείς δεν πρόκειται να σημειώσει μηδέν στο τεστ, γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Και με τη βοήθεια κάποιας ενδοσκόπησης, τα αποτελέσματά σου μπορούν να αναδείξουν πού στη ζωή σου μπορεί να έχεις περιθώρια βελτίωσης.

Τα 7 βασικά χαρακτηριστικά στο τεστ του δύσκολου ανθρώπου

1. Αναισθησία
Η Durvasula λέει ότι η αναισθησία, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης, μπορεί να κάνει κάποιον δύσκολο, επειδή η ενσυναίσθηση είναι βασική απαίτηση για υγιείς σχέσεις.
Οι πολύ σκληροί άνθρωποι «δεν ενδιαφέρονται για τις εμπειρίες των άλλων», προσθέτει. «Απορρίπτουν τις συναισθηματικές εμπειρίες και τον πόνο που περνούν οι άλλοι άνθρωποι. Δεν δημιουργούν έναν ασφαλή χώρο για άλλους ανθρώπους». Χωρίς ενσυναίσθηση είναι δύσκολο να δημιουργήσεις μια υγιή σχέση, επειδή χάνεις την ικανότητα να δημιουργήσεις μια σύνδεση βασισμένη στην ευαλωτότητα.

2. Μεγαλοπρέπεια
Όταν κάποιος βαθμολογείται με υψηλή μεγαλοπρέπεια στο Τεστ Δύσκολου Ατόμου, μπορεί να αντανακλά την ιδέα ότι πιστεύει ότι είναι ανώτερος από τους άλλους.

Ενώ ένα μεγαλοπρεπές άτομο μπορεί να θεωρηθεί θετικό επειδή έχει μεγάλα όνειρα, μπορεί επίσης να είναι εξουθενωτικό να είσαι κοντά του. Οι μεγαλειώδεις άνθρωποι τείνουν να ρουφούν την ενέργεια από το δωμάτιο και να τραβούν όλη την προσοχή. Πιστεύουν ότι όλα πρέπει να αφορούν αυτούς.

3. Επιθετικότητα
Κάποιος με υψηλή επιθετικότητα τείνει να είναι εχθρικός και αγενής προς τους άλλους, κάτι που δεν τον κάνει ένα άτομο που συνεννοείται εύκολα - ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μπουν σε ένα δωμάτιο έτοιμοι για λεκτική διαμάχη.
Το να είσαι επιθετικός προς τους άλλους σημαίνει ότι οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μαζί σου από φόβο αντί από για συνεργασία—και, σίγουρα, αυτό δεν είναι θετικό.

4. Καχυποψία
Δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να είσαι επιφυλακτική με τους ανθρώπους εάν δείχνουν σημάδια ότι είναι αναξιόπιστοι, αλλά το να είσαι αδικαιολόγητα καχύποπτη δεν είναι επίσης ιδανικό για να τα πηγαίνεις καλά με τους ανθρώπους. Όσον αφορά το Τεστ Δύσκολου Ατόμου, μια υψηλή βαθμολογία υποψίας αντικατοπτρίζει κάποιον που έχει πρόβλημα να εμπιστευτεί, κάτι που είναι θεμελιώδες για τις σχέσεις.

Οι πολύ καχύποπτοι άνθρωποι σκέφτονται πραγματικά τους χειρότερους ανθρώπους—είναι καχύποπτοι με όλους. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη. Οι καχύποπτοι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι όλοι έχουν απώτερα κίνητρα ή ότι όλοι θέλουν να τους κάνουν κακό. Όταν συναντάς ένα τέτοιο άτομο, ειδικά αν δεν έχεις κάνει τίποτα που να δικαιολογεί υποψίες, μπορεί να σημαίνει ότι θα δυσκολευτείς να συνεννοηθείς.

5. Χειρισμός
Με απλά λόγια, τα άτομα με υψηλή βαθμολογία στη χειραγώγηση χρησιμοποιούν διαφορετικές μορφές εκμεταλλευτικής συμπεριφοράς για να πάρουν αυτό που θέλουν (σε αντίθεση με το να ζητούν απλώς βοήθεια.)

Αυτό είναι προβληματικό γιατί συνήθως σημαίνει ότι μόνο το άτομο που χειραγωγεί ικανοποιεί τις ανάγκες του, λέει η Durvasula: «Εκμεταλλεύονται συνεχώς άλλους ανθρώπους, παίρνουν αυτό που θέλουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι άλλοι άνθρωποι πιθανότατα δεν παίρνουν αυτό που θέλουν».

6. Κυριαρχία
Παρόμοια με την επιθετικότητα, η κυριαρχία στις σχέσεις λειτουργεί με βάση τον φόβο, λέει η Durvasula. «Σε μια κυρίαρχη σχέση, δεν υπάρχει ισότητα. Δεν είναι θέμα σύνδεσης», λέει. «Πρόκειται για το να κυβερνάς από φόβο και ένα άλλο άτομο να αισθάνεται ελεγχόμενο και δεν είναι καλό για ένα άτομο σε μια σχέση. Αυτή δεν είναι μια υγιής δυναμική σχέσης».

7. Λήψη ρίσκου
Η υψηλή βαθμολογία στη λήψη ρίσκου μπορεί να σημαίνει περισσότερα από το να έχεις έντονη αίσθηση της περιπέτειας. Αντίθετα, μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα άτομο που αναζητά τρόπους να βιώσει συγκινήσεις μέσω επικίνδυνης συμπεριφοράς ή επικίνδυνων δραστηριοτήτων.

«Η λήψη ρίσκου εμπίπτει σε κάτι που ονομάζουμε παρορμητισμό ή απελευθέρωση», λέει η Durvasula. Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί δυσκολίες στη συνεννόηση με τους άλλους, επειδή οι επικίνδυνες δραστηριότητες δεν έχουν ως σκοπό τη σύνδεση με άλλους, αλλά να κάνουν το άτομο να νιώσει κάτι.