Όλα όσα μπορείς να συζητήσεις στη ψυχοθεραπεία

24.06.2022
Όλα όσα μπορείς να συζητήσεις στη ψυχοθεραπεία
Είτε πηγαίνεις εδώ και χρόνια είτε είσαι σχετικά αρχάρια, μερικές φορές απλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρη για το τι να συζητήσεις στη θεραπεία

Εάν είσαι νέα στη ψυχοθεραπεία ή δεν είσαι σίγουρη αν αποκομίζεις όσα περισσότερα μπορείς, ίσως αναρωτιέσαι για το τι ακριβώς υποτίθεται ότι πρέπει να συζητάς στις συνεδρίες σου. Αρχικά, θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος θέμα για συζήτηση. Όχι μόνο είσαι ευπρόσδεκτη να χρησιμοποιήσεις τις συνεδρίες σου για να μιλήσεις για οτιδήποτε έχεις στο μυαλό σου, αλλά ο θεραπευτής σου είναι επίσης εκεί για να σε προτρέψει.

Έχεις κακή διάθεση; Ιδού 5 απλοί και... ανέξοδοι τρόποι για να τη βελτιώσεις άμεσα

Αλλά αν εξακολουθείς να αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι καθοδήγηση, παρακάτω θα δεις μερικά χρήσιμα θέματα που μπορείς να αναφέρεις στον θεραπευτή σου, τα οποία μπορούν να σε υποστηρίξουν στο ταξίδι θεραπείας σου.

Στόχοι για τη θεραπεία
Αν και μπορείς να επωφεληθείς απολύτως από τη θεραπεία εάν όλα πάνε καλά, είναι πιθανό να έχεις έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους λόγους για να την αναζητήσεις. Τα περισσότερα θέματα θα προκύψουν φυσικά κατά τη διάρκεια των πρώτων συνεδριών, αλλά θα πρέπει επίσης να προσπαθήσεις να έχεις μια σαφή ιδέα για το τι θα ήθελες να αποκομίσεις από τη θεραπεία. «Ο καθορισμός στόχων μπορεί να σε βοηθήσει να κατευθύνεις το χρόνο σου και να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Rebecca Hendrix. «Οι στόχοι μπορεί να είναι η αύξηση της αυτοεκτίμησης, η κατανόηση των μοτίβων της σχέσης σου, το να θεραπεύσεις ένα τραύμα, να μειώσεις το άγχος σου, κ.λπ. Η θεραπεία λειτουργεί εξετάζοντας ορισμένα πρότυπα για να σου δώσει καλύτερη κατανόηση άχρηστων συμπεριφορών - για παράδειγμα, αυτο-σαμποτάζ ή αμυντική αντίδραση σε ορισμένες καταστάσεις - που με τη σειρά της ενθαρρύνει την αυτοσυμπόνια και σε βοηθά να δημιουργήσεις νέα πρότυπα που εξυπηρετούν πραγματικά εσένα και την ανάπτυξή σου».

Εμπειρίες πρώιμης παιδικής ηλικίας

Όλα όσα έζησες όταν ήσουν νεότερη σε έχουν διαμορφώσει κατά κάποιο τρόπο — η εξερεύνηση αυτών των πρώιμων γεγονότων στη θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια εικόνα για το πώς αλληλεπιδράς με τον κόσμο σήμερα. Με το να περάσεις από αυτή τη διαδικασία εξερεύνησης, θα είσαι καλύτερα σε θέση να εντοπίσεις τυχόν δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές που θέλεις να δουλέψεις. Θα κατανοήσεις καλύτερα τις παρορμήσεις σου και τους τρόπους με τους οποίους έχεις μάθει να ανταπεξέρχεσαι.

Ως παιδί, τα πράγματα που σου συμβαίνουν μπορούν να σε επηρεάσουν πολύ και να σου διδάξουν μηχανισμούς αντιμετώπισης που μπορεί να σε κρατούσαν ασφαλή αλλά να αρχίσουν να σε εμποδίζουν αργότερα στη ζωή. Για παράδειγμα, εάν οι γονείς σου δεν σε επαίνεσαν ποτέ, δεν αναγνώρισαν ποτέ πράγματα για σένα, εκτός από όταν ο έλεγχος σου ήταν γεμάτος άριστα, τότε μπορεί να αρχίσεις να πιστεύεις ότι είσαι αγαπητή και αποδεκτή μόνο αν πετυχαίνεις εξωτερικούς στόχους - έναν τίτλο, έναν μισθό, μια συνεργασία - και μπορείς, με τη σειρά σου, να πιστέψεις ότι δεν είσαι αρκετά καλή αν δεν πετυχαίνεις αυτούς τους στόχους.

Πώς νιώθεις για τον εαυτό σου
Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σου, από την ικανότητά σου να συμμετέχεις με σιγουριά σε μια συνάντηση μέχρι το πώς νιώθεις όταν η ανάρτησή σου στο Instagram δεν λαμβάνει πολλά likes. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση θα επηρεάσει την ικανότητά μας να πετυχαίνουμε στόχους και μπορεί να καθορίσει τον τύπο των φίλων και των συντρόφων που προσελκύουμε. Η εξωτερική μας εμπειρία είναι μια αντανάκλαση της εσωτερικής μας πραγματικότητας, η οποία, τις περισσότερες φορές, περιλαμβάνει αρκετά λίγη αρνητική αυτοσυζήτηση εάν αντιμετωπίζεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Και τα δύο είναι θέματα που πρέπει να θίξεις στη θεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η θεραπεία σου προσφέρει την ευκαιρία να αμφισβητήσεις την αρνητική αυτοομιλία σε έναν ασφαλή χώρο και με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείς να μάθεις να αγαπάς περισσότερο τον εαυτό σου.

Μόλις καταλάβεις τη βάση αυτών των σκέψεων, μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από αυτές τις πιο συχνά ψευδείς και εσωτερικευμένες αφηγήσεις που βασίζονται στον φόβο. Μετά την επεξεργασία και τον διαχωρισμό του εαυτού σου, αρχίζεις να έχεις περισσότερη ικανότητα να αναπτύξεις περισσότερες θεμελιώδεις και βασισμένες σε γεγονότα απόψεις του εαυτού σου, ενώ δίνεις στον εαυτό σου τη χάρη να χαρτογραφήσει τομείς της ζωής σου που θέλεις να συνεχίσεις να αναπτύσσεις.

Οι σχέσεις σου
Οι άνθρωποι συχνά φέρνουν «μη επουλωμένες πληγές από παλαιότερες εποχές της ζωής τους» στις σχέσεις τους ως ενήλικες, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά αυτούς τους δεσμούς. Αλλά το να αναγνωρίσεις ότι αυτή μπορεί να είναι η πραγματικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση — και γι' αυτό είναι καλή ιδέα να μιλήσεις ανοιχτά για τις σχέσεις σου στη θεραπεία. Η θεραπεία " είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αναπτύξεις έναν ασφαλή δεσμό με ένα άλλο άτομο", αλλά είναι επίσης ένας "ασφαλής χώρος για να αποσυμπιέσεις αυτό που σου συνέβη και πώς επηρεάζει το πώς βλέπεις τον εαυτό σου και τον κόσμο σήμερα", εξηγεί η McKenna.

Οτιδήποτε θα δίσταζες να μοιραστείς με άλλους
Ορισμένα θέματα που είναι κεντρικά για την ανθρώπινη εμπειρία τείνουν επίσης να είναι γεμάτα με δυσπροσαρμοστικές πεποιθήσεις και αρνητικά συναισθήματα, καθιστώντας το συχνά ταμπού για να τα συζητήσεις με φίλους και οικογένεια. Αλλά στη θεραπεία θα πρέπει να νιώθεις ασφάλεια όταν ανοίγεσαι για θέματα που διαφορετικά θα μπορούσαν να σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα ή αμήχανα.

Οποιεσδήποτε πρόσφατες προκλήσεις
Η συζήτηση των πρόσφατων γεγονότων, των αλληλεπιδράσεων και των συναισθημάτων που σχετίζονται με αυτά συχνά οδηγεί στην ανακάλυψη μοτίβων. Μόλις εμφανιστούν, μπορείς να δουλέψεις αυτά τα βαθύτερα μοτίβα, πεποιθήσεις ή πληγές που σου προκαλούν αναστάτωση.

Ο θεραπευτής σου θα πρέπει να μπορεί να δει πώς οι τρέχουσες εμπειρίες σου ταιριάζουν σε μεγαλύτερα μοτίβα και να σε βοηθήσει να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις ορισμένα συναισθήματα. Για παράδειγμα, εάν τα αρνητικά σχόλια από το αφεντικό σου σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου, ο θεραπευτής σου μπορεί να σε βοηθήσει να επαναπροσδιορίσεις τις σκέψεις σου έτσι ώστε να μπορείς να δεις τη μεγαλύτερη εικόνα - δηλαδή δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια όλη την ώρα.