Οι κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν οι κοινωνιοπαθείς στους ανθρώπους που αγαπούν

27.05.2022
Οι κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν οι κοινωνιοπαθείς στους ανθρώπους που αγαπούν
Τι μπορεί να ακούσεις από ένα άτομο με έλλειψη ενσυναίσθησης

Οι κοινωνιοπαθείς είναι γνωστοί για την έλλειψη ενσυναίσθησης. Όταν δημιουργούν σχέσεις με άλλους, συνήθως έχουν ένα κίνητρο που εξυπηρετεί τον εαυτό τους. Ο εντοπισμός κοινωνιοπαθητικών τάσεων αμέσως δεν είναι εύκολος. Στην πραγματικότητα, η κοινωνιοπάθεια θεωρείται συχνά ως ένα φάσμα, επομένως η δυναμική θα είναι ελαφρώς διαφορετική για κάθε άτομο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές και φράσεις που οι κοινωνιοπαθείς μπορούν να χρησιμοποιούν συνήθως σε ανθρώπους στη ζωή τους, ακόμη και σε ανθρώπους που αγαπούν.

Οι τύποι νάρκισσων που πρέπει να γνωρίζεις

Παρά το τι μπορεί να πιστεύεις, οι κοινωνιοπαθείς μπορούν να βιώσουν την αγάπη. «Ενώ ο κοινωνιοπάθεια δεν αποτελεί διάγνωση (οι ψυχολόγοι μπορούν να διαγνώσουν την αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, η οποία μοιράζεται ορισμένα κοινά), είναι πιθανό οι κοινωνιοπαθείς να αγαπούν σε μια σχέση — με τον δικό τους τρόπο», λέει η Dr. Judy Ho, ιατροδικαστής και νευροψυχολόγος. Η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από παράλογη συμπεριφορά και δυσκολία διατήρησης σχέσεων με άλλους.

Συχνά οι κοινωνιοπαθείς μπορεί να φαίνονται καλοί και γοητευτικοί, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι παγίδες. Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικές κοινές φράσεις που είναι πιθανό να χρησιμοποιούν οι κοινωνιοπαθείς για τους ανθρώπους που αγαπούν.

«Κανείς δεν με καταλαβαίνει όπως εσύ»
«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αισθάνονται ορισμένα πράγματα, αλλά είναι περιορισμένα», λέει η Laney Zukerman, ειδικός σχέσεων και συγγραφέας. Ένα κοινωνιοπαθητικό άτομο μπορεί να νιώσει βασικά συναισθήματα όπως πόνο, θυμό, σεξουαλική έλξη, ευχαρίστηση και ενδιαφέρον. Ωστόσο, αυτά τα συναισθήματα είναι συχνά «φευγαλέα». Έτσι, όταν ένας κοινωνιοπαθής χρησιμοποιεί μια φράση όπως «κανείς δεν με καταλαβαίνει όπως εσύ», μπορεί στην πραγματικότητα να το εννεί - αλλά μπορεί να το θεωρεί ως έναν χαμηλών τόνων τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων του.

«Ποτέ πριν δεν είχα νιώσει έτσι για κανέναν»
Προερχόμενη από οποιονδήποτε άλλον, αυτή η ατάκα μπορεί να φαίνεται σαν μια γλυκιά δήλωση αγάπης. Αλλά προερχόμενη από έναν κοινωνιοπαθή, αυτή είναι μια φράση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει την ατζέντα τους. «Δεν υπάρχει πραγματικό βάθος στα λόγια τους», λέει η Zukerman. Τούτου λεχθέντος, οι κοινωνιοπαθείς μπορεί να είναι πολύ έξυπνοι. Ξέρουν τι αρέσει να ακούν οι άνθρωποι, επομένως συνήθως λένε πράγματα για να πάρουν τους ανθρώπους με το μέρος τους.

«Κανείς δεν σε αγαπάει όπως εγώ»
Ένα κοινωνιοπαθητικό άτομο θα κάνει τα πάντα για να πάρει κάποιον στο πλευρό του, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης σε αυτό που γνωρίζει ότι είναι κοινές πτυχές της αγάπης ή των σχέσεων. «Οι κοινωνιοπαθείς μπορεί να είναι πολύ γοητευτικοί σε μια σχέση και ακόμη και πολύ προσεκτικοί προς τον σύντροφό τους, αλλά αν τους θυμώσεις ή τους υποτιμήσεις, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη χειραγώγηση για να σε κάνουν νιώθεις ένοχος», εξηγεί η Ho.

"Μου χρωστάς"
Οι κοινωνιοπαθείς συνήθως δημιουργούν σχέσεις με τους ανθρώπους για να πάρουν αυτό που θέλουν — είτε είναι εξουσία, σεξ, χρήματα, στάτους κ.λπ
. «Έχουν μικρή ικανότητα για οικειότητα και αμοιβαιότητα σε μια στενή σχέση», λέει η Durvasula.

"Το έκανα ήδη αυτό για σένα. Τι άλλο θέλεις;"
Δεδομένου ότι οι κοινωνιοπαθείς καταβάλλουν προσπάθεια μόνο εάν υπάρχει κάτι για αυτούς, αντιδρούν γρήγορα με αρνητικό τρόπο εάν ο σύντροφός τους ζητήσει κάτι σε αντάλλαγμα. Οι σχέσεις τους συχνά χαρακτηρίζονται από λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση, συχνές φωνές, και προσβλητικά ή εξευτελιστικά λόγια.

«Θέλω να περνάω κάθε δευτερόλεπτο μαζί σου»
Μια άλλη κοινή συμπεριφορά ενός κοινωνιοπαθή σε μια σχέση είναι να προσπαθεί να διαχωρίσει τον σύντροφό του από άλλους ανθρώπους, αλλά θα το κάνει με τρόπο που ακούγεται σαν να προέρχεται από αγάπη. Μπορεί να απομονώσει τον σύντροφό του από τους φίλους και την οικογένειά του, έτσι ώστε να μην είναι επιρρεπής από κανέναν.