Οι 4 τρόποι με τους οποίους η ανατροφή σου ως παιδί επηρεάζει τις μετέπειτα σχέσεις σου

28.04.2022
Οι 4 τρόποι με τους οποίους η ανατροφή σου ως παιδί επηρεάζει τις μετέπειτα σχέσεις σου
Σύμφωνα με τους συμβούλους γάμου, ο τρόπος που μεγάλωσες σε όλη την παιδική σου ηλικία έχει μεγάλη επίδραση στις ρομαντικές σου σχέσεις σήμερα. Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι δεσμοί σου ήταν ανεπιτυχείς, ενδεχομένως η αποτυχία να μην έχει συμβεί τυχαία. Αντίθετα, οι σχέσεις που έχτισες με τους γονείς σου παίζουν σημαντικό ρόλο στο τι περιμένεις από τους συντρόφους σου, στο πώς λαμβάνεις και εκφράζεις την αγάπη και πώς ανταποκρίνεσαι στους άλλους κάτω από αγχωτικές καταστάσεις. Παρακάτω θα διαβάσεις 4 διαφορετικούς τύπους συμπεριφοράς στις σχέσεις και ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να καθορίσεις πώς αγαπάς και πώς θέλεις να σε αγαπούν.

Αυτή που θέλει να ευχαριστεί τους άλλους

Αυτή που θέλει να ευχαριστεί τους άλλους είναι γενικά εκείνη που μεγάλωσε με oξύθυμους, χειριστικούς και επικριτικούς γονείς. Αν οι γονείς σου πάντα έβρισκαν το λάθος σε κάτι που έκανες ή αν ένιωθες ότι σου έδειχναν αγάπη μόνο όταν έπαιρνες καλό βαθμό στο σχολείο, τότε μπορεί να είσαι ευχαριστημένη σήμερα.

Αυτή που θέλει να ευχαριστεί τους άλλους αναζητά την αποδοχή και την επιβεβαίωση και φροντίζει πάντα να βάζει την ευτυχία όλων πάνω από τη δική της. Εάν είσαι αυτός ο τύπος στις σχέσεις, τότε μπορεί να μην παίρνεις πρωτοβουλίες, να είσαι πολύ αναποφάσιστη και γενικά να είσαι παθητική στις σχέσεις σου.

Πες μου για την ηλικία των γονιών σου -και την υγεία τους- να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις

Το θύμα

Το θύμα έχει μεγαλώσει σε διαταραγμένα σπίτια και οι γονείς της ήταν βίαιοι και σκληροί. Δεν της άρεσε να την προσέχουν ή να της μιλάνε – ήταν μάλλον μυστικοπαθής και έμαθε πώς να αντέχει το αφόρητο. Με τον καιρό, μερικά από αυτά τα παιδιά έχτιζαν έναν ολόκληρο εσωτερικό κόσμο για να μείνουν μακριά από την πραγματικότητα του καταχρηστικού κόσμου τους.

Ως ενήλικας, μπορεί να δυσκολεύεται να βρει την αξία της και μπορεί συχνά να αισθάνεται ανήσυχη, αδιάφορη και απαθής. Μπορεί ακόμη και να βρεθεί σε σχέση με έναν χειριστικό σύντροφο και να συμμορφωθεί με τις ανάγκες του συντρόφου της όπως έκανε με τους γονείς της.

Αυτή που θέλει να έχει τον έλεγχο

Αυτή που θέλει να έχει τον έλεγχο χρειάζεται να ελέγχει ορισμένες πτυχές της ζωής, επειδή της επιτρέπει να απορρίψει τα τρυφερά συναισθήματα που πέρασε ως παιδί. Αυτός ο έλεγχος είναι στην πραγματικότητα η προστασία της από αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, η αμηχανία και η αδυναμία. Δεδομένου ότι ο θυμός είναι ένα από τα «ασφαλή» συναισθήματα, συνήθως μένει σε αυτό το συναίσθημα για να την κατευθύνει.

Καθώς ενηλιώνεται και βρίσκει σύντροφο, γίνεται τολμηρή, με ισχυρή θέληση και αυστηρή. Τείνει να βασίζεται κυρίως στον εαυτό της αντί στον σύντροφό της και είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσει ένα χέρι βοήθειας.

Πες μου σε ποια σειρά γεννήθηκες να σου μιλήσω για τον χαρακτήρα σου

Αυτή που αποφεύγει να δείξει τα συναισθήματα της

Αυτή που αποφεύγει να δείξει τα συναισθήματα της μεγάλωσε στηριζόμενη στον εαυτό της και έμαθε πώς να γίνεται ανεξάρτητη- αυτό συμβαίνει επειδή είχε συνηθίσει οι γονείς της να μην της δίνουν ιδιαίτερη αγάπη ως παιδί. Οι γονείς της την δίδαξαν ότι το να είσαι συναισθηματική ήταν το ίδιο με το να είσαι αδύναμη και ότι είναι καλύτερο να βασίζεται στον εαυτό της.

Εξαιτίας αυτού, ως ενήλικας, τείνει να κρύβει τα συναισθήματά της και σπάνια ζητά βοήθεια ή λέει σε κάποιον αυτό που θέλει/χρειάζεται. Στις σχέσεις, μπορεί να φοβάται να δείξει αγάπη και οικειότητα προς τον σύντροφό της και μπορεί να φαίνεται πολύ απομονωμένη, αδέσμευτη και ανεξάρτητη.