Διάβασε αυτό αν δε ξέρεις αν είσαι περισσότερο εσωστρεφής ή εξωστρεφής

06.04.2022
Διάβασε αυτό αν δε ξέρεις αν είσαι περισσότερο εσωστρεφής ή εξωστρεφής
Κάνε το τεστ για να το ανακαλύψεις

Αν έχεις πει ποτέ σε κάποιον ότι προτιμάς να βγαίνεις έξω από το να μένεις μέσα, μπορεί να σε χαρακτηρίσουν εξωστρεφή χωρίς δεύτερη σκέψη. Ομοίως, αν θεωρείς τον εαυτό σου περισσότερο σπιτόγατα παρά party animal, μπορεί να χαρακτηριστείς ως «εσωστρεφής». Αλλά η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια λειτουργούν στην πραγματικότητα σε μια κλίμακα, όχι δυαδικά, επομένως η κατανόηση του πώς να χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου δεν είναι απαραίτητα τόσο ξεκάθαρο. Έτσι, για να μάθεις περισσότερα για τον τρόπο που λειτουργείς στον κόσμο, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να κάνεις ένα τεστ για να διαπιστώσεις εάν είσαι περισσότερο εσωστρεφής ή εξωστρεφής.

Έχεις πραγματική ενσυναίσθηση ή θέλεις απλώς να ευχαριστείς τους άλλους;

«Πρέπει να γνωρίζουμε τους εαυτούς μας για να διαχειριζόμαστε τις δικές μας διαθέσεις και τη δική μας ζωή, έτσι ώστε όταν εμφανιζόμαστε στους άλλους, να εμφανιζόμαστε ως ο καλύτερος εαυτός μας», λέει ο κοινωνικός λειτουργός Darcy Sterling. Για παράδειγμα, εάν ένας εσωστρεφής βάλει πάρα πολλά πράγματα στο ημερολόγιό του, μπορεί να μην έχει όλη την ενέργεια που χρειάζεται για να ασχοληθεί πλήρως με αυτές τις δραστηριότητες.

Αυτοί είναι οι τομείς που θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις αν είσαι εσωστρεφής ή εξωστρεφής:

1. Κοινωνικότητα
Η κοινωνικότητα ορίζεται ως «ο βαθμός στον οποίο είσαι εξωστρεφής και απολαμβάνεις την κοινωνικοποίηση». Όπως ίσως γνωρίζεις ήδη, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός κλασικού εξωστρεφούς είναι να ευδοκιμεί σε κοινωνικές καταστάσεις (δηλαδή, υψηλότερη κοινωνικότητα), ενώ οι εσωστρεφείς άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν ένα ήσυχο βράδυ στο σπίτι ή μια οικεία συγκέντρωση μόνο με τους πιο στενούς τους φίλους ( δηλ. χαμηλότερη κοινωνικότητα).

2. Γνωστικός προσανατολισμός
Ουσιαστικά, αυτό υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος επεξεργάζεται τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες της ζωής. Οι εσωστρεφείς τείνουν να χρησιμοποιούν τη μεταγνώση (σκέφτονται τι σκέφτονται) περισσότερο από τους εξωστρεφείς, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι στους πρώτους αρέσει να ταξινομούν τα συναισθήματά τους πριν τα μοιραστούν με άλλους. Από την άλλη πλευρά, οι εξωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να έλκονται προς το να επεξεργαστούν τις σκέψεις τους καθώς μιλούν για αυτές.

3. Αυτοαποκάλυψη
Η αυτο-αποκάλυψη έχει να κάνει με το αν εκφράζεις ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου στους άλλους ή τείνεις να είσαι ένα πιο ιδιωτικό άτομο. "Πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ενός εσωστρεφούς", λέει ο Sterling. Κάποιος που είναι πιο εξωστρεφής στην αυτοαποκάλυψη, ωστόσο, μπορεί να είναι περισσότερο ανοιχτό βιβλίο.

4. Ανάγκη χώρου
Η ανάγκη για χώρο έχει να κάνει με το βαθμό στον οποίο ένα άτομο προτιμά και απαιτεί χρόνο μόνο του. Σύμφωνα με τον Sterling, οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι ικανοί στην ενεργειακή επαναφόρτιση μέσω της παρέας με άλλους, επομένως είναι πιθανό να μην έχουν τεράστια ανάγκη για χρόνο μόνοι τους ή προσωπικό χώρο.